Renunță la neputință, ignoranță, vinovăție

unnamedSunt pline reţelele de socializare de afirmaţii pozitive şi poze colorate înscrise cu fel şi fel de citate celebre menite să-ţi ridice moralul. Dar să recunoaştem, este cam greu să te scoli dimineaţa într-o garsonieră închiriată, de exemplu, fără bani în buzunar, fără mîncare în frigider şi să-ţi ardă să îţi zîmbeşti în oglinda ciobită şi să strigi din toţi plămânii: “Viaţa e frumoasă!” sau “Totul este bine în viaţa mea!”. Sau să fii singură de ani de zile, să îţi fie lehamite să mai întîlneşti încă un mincinos, trîntor sau trădător, dar tu să te minţi repetitiv: “Sunt iubită şi apreciată, dragostea curge lin prin viaţa mea”. Acestea sunt cazuri triste, bineînţeles, deşi viaţa poate fi chiar şi mai crudă de-atît. Şi-atunci…cum rămînem pozitivi, cum atingem succesul fără a ne minţi şi fără a ne simţi ca nişte fraude care-şi rînjesc în timp ce sufletul le arde de griji, durere sau probleme?

Poate învăţînd ce să NU ne mai repetăm zilnic, ne va conduce mult mai repede pe drumul cel bun, decît recitînd mantre pompoase ce nu rezonează cu o fiinţă deja împovărată de tristeţe sau temeri.

NU POT

Cine ţi-a spus că tu nu ai putea? Eşecul este un mod minunat de a mai învăţa ceva nou. Dacă ai încercat în trecut ceva şi ai greşit, te-ai lovit cu capul de sus, asta nu înseamnă că e ceva în neregulă cu tine. Înseamnă că ai ieşit din zona ta de confort şi ai acţionat cumva, chiar dacă rezultatul nu a fost cel dorit. Dezvoltă o atitudine pozitivă şi încetează a te lăsa influenţat de cei care vor să-ţi fure şi ultima fărîmă de încredere în tine. Să-ţi fie mai degrabă teamă de pasivitate, nu de capacitatea de a acţiona. Da, tu poţi!

ESTE NUMAI VINA MEA

Scoate-ţi propoziţia asta din vocabular. Dacă vei continuă să pozezi în victimă la nesfîrşit, chiar vei deveni una. A te aşeza în poziţia martirului, de bună voie, nu-ţi va aduce nimic bun, ci un sentiment acut de inutilitate şi o stimă scăzută de sine. Eşecurile, problemele, dezamăgirile tale sunt cauzate, de obicei, de o serie de factori, nu neapărat de tine. Nu mai lua totul personal şi nu mai da voie sentimentului de vinovăţie să te cuprindă – acesta nu ţine nici de foame, nici de sete, nici de iubire sau de încredere în tine, ba mai mult, acest sentiment te poate duce în pragul depresiei.

unnamed-2PĂREREA MEA NU CONTEAZĂ

Poate ai fost un copil cuminte şi instruit să fie liniştit şi să facă mereu cum i se spune. Poate la un vechi loc de muncă ţi s-a refuzat dreptul la opinie sau într-o relaţie trecută ţi s-a spus că emoţiile tale sunt nesemnificative. Ai devenit o fire pasivă între timp şi ai început să crezi că părerea ta chiar nu mai contează. Dar aminteşte-ţi că nu mai eşti un copil, că ţi-ai dat demisia de la acel loc de muncă sau că fosta ta relaţie este o amintire acum tocmai pentru că nu ţi-a adus cine ştie ce fericire. Ai dreptul să îţi auzi vocea, opinia! Viziunea ta asupra lumii este importantă. Exprimă-te şi garantat, cei care contează pentru tine şi pentru care tu contezi, te vor asculta.

NU MAI CAUT, NU MAI AM CE ÎNVĂŢA

Această certitudine oarbă este un semn sigur de ignoranţă. Nimeni nu poate şti tot ceea ce este de ştiut. Oamenii pozitivi sunt deschişi la idei noi, la noi moduri de a gîndi, de a primi şi  a se folosi de informaţii. Ţine-ţi mintea deschisă deoarece există întotdeauna mult mai multe lucruri în afara bulei în care trăieşti tu, numai bune şi gata pentru a le descoperi.

NU MAI ÎNCERC, M-AM FRIPT DESTUL

Oamenii fericiţi şi cei de succes ştiu că trebuie să  încerce lucruri noi pentru a-şi întări punctele slabe, dar şi pentru a creşte într-o direcţie pozitivă – spiritual, emoţional, chiar şi fizic şi moral. Cum spuneam, tuturor ne place să trăim în zona noastră de confort şi, uneori, este chiar necesar să rămînem acolo pentru o vreme, dar petrecînd prea mult timp va duce iremediabil la o lipsă de încredere în abilităţile noastre. În plus, de ce te plîngi că ai acelaşi rezultat nefericit cînd tu faci acelaşi lucru în fiecare zi (sau, mai bine spus, nu faci nimic pentru a-ţi schimba realitatea tristă)?! Trăieşte uneori şi pe verticală, nu doar pe orizontală. Spune şi DA noilor provocări şi nu ceda la presiunile altora care pretind că ştiu mai bine decît tine ce ar trebui să faci tu cu viaţa ta. Trezeşte-te! Este viaţa ta! Trăieşte-o!

unnamed-4NU MAI AM NICI O ŞANSĂ

Uneori, chiar  avem mai multe opţiuni decît ne dăm seama. Şi da, este mult mai important să încerci să schimbi ceva şi chiar să nu reuşeşti, din varii motive, decît să rămîi inert şi să te scalzi la nesfîrşit în aceeaşi situaţie neplăcută. Asumarea unor riscuri calculate este o parte importantă a vieţii şi cu toţii ar trebui să îmbrăţişăm această atitudine. Într-o zi chiar vei putea avea o surpriză minunată! Iar oamenii pozitivi se bucură de succesul lor, oricît de mic ar fi, dar şi de succesul altora. Să ţii minte să înveţi ceva şi din asta.

 

 

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :