Relațiile la distanță

sunNiciodată nu mi-au plăcut generalizările. Ochii care nu se văd, se uită -vorba bătrânilor- e destinată să programeze cursul relaţiilor sentimentale, la fel cum în trecut părinţii hotărau căsătoriile. În cazul deciziilor ce te privesc numai pe tine şi de care depinde fericirea ta, dacă n-ai bătrâni, să nu-i cumperi!

Cred mult în individualitate şi în importanţa impunerii sinelui în fața trendului afectiv. Sunt multiple categorii de relaţii şi roluri care sunt jucate într-o relaţie, iar una dintre ele ţi se poate potrivi ca o mănuşă, dacă vrei libertate fără singurătate, romantism fără sufocare, stabilitate fără rutină: relaţia la distanţă.

Cine sunt cei care au relaţii la distanţă?

În trecut, erau soţiile celor plecaţi la război, mai târziu soţiile marinarilor. Acum pot fi soţii asistentelor medicale plecate să lucreze în străinătate, iubiţii şi iubitele celor ce studiază în alte oraşe, tari, continente. Relaţiile la distanţă pot fi ale oamenilor care se întâlnesc pe internet sau ale celor care se cunosc în concediu şi decid să-şi continue iubirea, fiecare în oraşul său.

Cu siguranţă, relaţiile la distanţă sunt destinate celor care pot avea încredere în partener şi nu geloşilor patologici. Nu sunt nici pentru oamenii conservatori şi banali, ci pentru cei care ştiu să trezească interesul celuilalt, pentru cei spontani, creativi.

Relaţia la distanţă trebuie să fie, în primul rând, palpabilă, realizabila, reală. Partenerii implicaţi într-o astfel de iubire au nevoie de întâlniri constante, stabilite, de siguranţa reîntâlnirii, a continuităţii. Reîntâlnirea, întoarcerea merită cu siguranţă sacrificiul, revederea fiind adesea pasională.

Ce tip de relaţii la distanţă rezista?

Tehnologia facilitează menţinerea relaţiilor la distanţă, dar şi afundarea în imaginar. Conversaţiile pe internet sau prin sms vor fi întotdeauna filtrate, expeditorul având timp să modifice fraza iniţială, astfel încât să sune bine. Există riscul ca, odată puşi faţă-n faţă, să realizeze că lucrurile nu sunt ceea ce par. Prin urmare, singurele cu şanse de reuşite sunt relaţiile bazate pe sinceritate.

Următorul pas în relaţia la distanţă îl reprezintă visele şi proiectele comune, ceea ce ar asigura apropierea şi continuitatea cuplului.

Încă un punct esenţial în menţinerea iubirii de acest gen e, aşa cum menţionam, sacrificiul. Cei doi trebuie să profite de orice ocazie care li se iveşte pentru a se întâlni, deși acest lucru presupune eforturi financiare şi schimbări bruşte de program.

Conformismul şi lipsa iniţiativei ucid orice relaţie, iar în cea la distanţă o fac imposibilă. Viaţa sexuală e un aspect important sau chiar indispensabil într-o relaţie. De aceea partenerii unei relaţii la distanţă trebuie să renunţe la comoditate şi să se deplaseze măcar pentru câteva ore, la sfârşit de săptămână, pentru a-şi vedea şi simţi jumătatea. Atunci când acest lucru nu e posibil, aceştia trebuie să fie deschişi şi dispuşi să facă sex virtual, sex la telefon, să aibă răbdare şi încredere unul în celălalt.

Atenţia pe care şi-o acordă unul celuilalt e necesară în mai mare măsură ca într-o relaţie zilnică. Micile atenţii trimise prin curierat, declaraţiile de iubire dese, surprizele ce arată importanța pe care o acorzi partenerului şi relaţiei voastre nu trebuie să lipsească.

Nu în ultimul rând şi de maximă importanţă sunt sentimentele care îi leagă şi dorinţa ambilor parteneri de a păstra relaţia.

blue loveFericitele relaţii la distanţă

Monotonia şi problemele cotidiene sunt printre principalele motive care sufocă o iubire. În cazul relaţiilor la distanţă, învăţăm să redescoperim intraductibilul „dor”, să retrăim emoţiile adolescentine ale scrisorilor, gărilor, întâlnirilor.

Majoritatea cuplurilor sunt departe de ceea ce înseamnă comunicare, singurele discuţii fiind legate de copii şi cheltuieli de întreţinere, cu nevoia acută de a evada. Spre deosebire de acestea, iubirile la distanţă ce se vor a fi trainice, presupun comunicare continuă, prin toate mijloacele disponibile: telefon, internet, poştă, povestindu-şi tot ce îşi doresc şi tot ceea ce simt.

Ca o concluzie, o relaţie la distanţă e pentru oameni speciali, cu vise şi aspiraţii comune, cu caracter impecabil, creativitate neostenită, compatibili spiritual, nesupuşi şabloanelor şi neîncrederii. Relaţiile la distanţă care rezista presupun un tip de comunicare mai înalt decât înţelegerea celor care te lovesc cu câte-o vorbă bătrânească de duh.

De asemenea, ai putea dori...

6 răspunsuri

 1. Lio Zosmer spune:

  Frumoasa caracterizare dar…din subiectivismul „scrierii” tale ai o relatie …la distanta…ma insel? unde ti-este sinceritatea anuntata…enuntata…

 2. Oana Catanoiu spune:

  Nu scriu articole despre sedintele Consiliului Judetean, ca sa fiu obiectiva. Am precizat ca relatiile la distanta nu sunt pentru toata lumea. Prefer distanta fizica, in locul celei sentimentale.

 3. Lio Zosmer spune:

  Nu este bine sa „proiectezi”, nici sa-ti consideri trairile ca fiind universal valabile.

  • Oana Catanoiu spune:

   Nu sunt trairi, sunt argumente pro si contra. Fiecare isi alege relatia in care se simte bine, eu doar atrag atentia ca se poate si asa, in ciuda opiniilor contra.

 4. Lio Zosmer spune:

  Pacat, corelam cu „sufletul pereche” si indrazneam sa le percep ca fiind trairi…greseam oare ?

 5. Oana Catanoiu spune:

  Voi scrie si despre sufletele pereche, stai calm. Si atunci va afla toata lumea, ca si acum, daca cred sau nu in existenta lor.

Comentează :