Relaţiile de tranzit – pansament pentru suflet sau o nouă suferinţă?

4Vorbeam dăunăzi cu fetele, în pauza de masă, la bistro-ul nostru canadez, despre “rebound relationships”. M-am tot gîndit cum să traduc “a rebound relationship” în limba română în aşa fel încît să nu-mi “ricoşeze” termenul în frază şi să se înţeleagă exact despre ce este vorba în propoziţie. În limba engleză, “rebound” sună cum sună, dar pe româneşte, o “relaţie recul”, “de revenire”, “de destindere” sau “ricoşeu amoros” parcă sună puţin prea nelalocul lui, aşa că o voi numi relaţia “pansament” sau, dacă vreţi, relaţia de tranzit.

Relaţiile de tranzit apar, de obicei, la scurt timp după o despărţire dureroasă, o poveste lungă de iubire apusă sau după o relaţie de lungă durată care se încheie brusc sau forţată de cine ştie ce împrejurări. “Pansamentul” apare ca urmare a unei dorinţe adînci de a-ţi ocupa mintea (şi inima) cu “altceva” sau, mai bine zis cu altcineva, fără să fi avut destul timp să-ţi vindeci rănile lăsate de fosta relaţie sau cicatricele (să sperăm că doar emoţionale) din urmă. Unii apelează la acest gen de pansament pentru a-şi masca durerea, alţii din amuzament (crezînd că este mai distractiv să cunoşti imediat un nou partener decît să-ţi oblojeşti inima frîntă), iar alţii o fac pur şi simplu pentru a epata sau a-şi face fostul partener gelos. Cei mai mulţi o fac, însă, din frică de singurătate. Este o astfel de relaţie o soluţie fericită sau doar o mare buimăcire care va aduce şi mai multă confuzie?

love me tender love me longCui pe cui se scoate?

Încercînd să “maschezi” durerea lăsată de relaţia ratată prin avîntul într-o alta, nu faci altceva decît să amîni sau să deturnezi “cursul durerii”, şi, poate chiar să alături o altă decepţie suferinţei iniţiale. În primul rînd, durerea emoţională nu te doboară şi, mai ales, nu te omoară. Îmbrăţişeaz-o, las-o să te bîntuie o vreme, simte-o, accept-o şi vei vedea că după ce îşi va face “treaba”, te va lăsa în pace ori te vei sătura chiar tu de o atare convalescenţă…

Nu deveni victimă unui relaţii de tranzit care s-ar putea suprapune peste celelalte dureri ale tale. Din nevoia de dragoste s-ar putea să transferi anumite sechele sau să faci exces de zel şi să nu repeţi anumite greşeli, uitînd că un nou partener este altcineva şi are alt bagaj educaţional, sentimental şi chiar o altă istorie în spate. Poate şi acesta se află în aceeaşi situaţie, iar dacă te grăbeşti şi nu laşi loc pentru comunicare şi cunoaştere, vei sfîrşi prin a vă folosi unul pe altul pînă cînd rănile se vor adînci şi mai tare (iar pansamentele voastre vor fi destul de zdrenţuite ca să vă mai apere de voi). La un moment dat, unul se va vindeca mai repede decît celălalt şi, negreşit, va dori să meargă înainte, pe un alt drum. Ghici cine va rămîne îndurerat în colbul potecii mărginaşe?

“Prea repede” nu este un indicator de urmat după o relaţie de lungă durată sfîrşită de curînd. Încercînd să zburzi prea repede într-o direcţie nouă, crezînd că e mai “bună”, mai “excitantă” decît cea veche, nu e o soluţie pentru simplul fapt că vederea nu îţi este prea limpede în goană după o nouă iubire. Nu merge în direcţia greşită doar pentru că ţi s-a aprins beculeţul “relaţie de urgenţă” în cap (inimă sau alte părţi anatomice).

rwndez vous under waterChiar dacă eşti conştient/ă că tot ce vrei este o relatie de tranzit, fii sincer/ă cu celălalt şi nu încerca, în mod deliberat, să frîngi o altă inimă. Dacă nu crezi în karma sau în “după plată şi răsplată”, gîndeşte-te că nu ai vrea ca altcineva să se simtă folosit sau amăgit. Cel puţin, nu în mod voit.

Rosteşte-ţi cu sinceritate intenţiile pentru noua legătură creată şi încearcă să trăieşti în prezent, realist, fără să ai planuri sau aşteptări măreţe de la noul partener. Dacă lucrurile vor lua o întorsătură fericită şi cel din faţa ta nu e doar un alt „broscoi” pe care trebuie îl săruţi, ci chiar el, „Prinţul”, cu atît mai bine, dar dacă nu, măcar nu rămîi cu un gust amar. Sau cu o altă urmă de pansament smuls prea brusc de pe o rană proaspătă.

Nu te muta împreună cu altcineva (sau mai grav, nu te căsători) în grabă, doar ca să îi dovedeşti fostului partener ca te-ai vindecat, dacă nu asta simţi cu adevărat. Sau o poţi face, dar nu uita că dacă vei clădi ceva (poate o nouă relaţie, căsnicie, sau chiar o nouă familie) pe ruinele unei suferinţe nerezolvate, aceasta te va prinde cumva din urmă într-o zi, iar durerea aceea înăbuşită (plus gravele implicaţii colaterale) se va amplifica şi va fi şi mai greu de dus.

Şi orice ar fi, nu uita că dragostea adevărată te va găsi din nou, doar acordă-ţi timp să îţi vindeci vechile suferinţe pentru că la un drum nou se porneşte cu o inimă curată şi curăţată de balastrul din trecut! Şi nu uita: niciodată fericirea ta nu se clădeşte pe nefericirea altcuiva…

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Octavian spune:

    🙂 „Foarte” interesant modul in care se face analiza de „caz”… Pansament „Made in Canada”… peste pansament „european”… Merçi Roxana…

Comentează :