Regula e grea, dar bună…

Creșterea unui copil implică responsabilitatea părinților și, uneori, și a bunicilor. Sunt multe dezbateri pe tema disciplinării, iar fiecare părinte consideră că metoda sa este cea mai bună. Este foarte important ca toți părinții să înțeleagă că regulile cu recompense și limite sunt foarte importante. Educația începe acasă. La școală, profesorii transmit informații din diferite domenii, în funcție de specializare și fac tot ceea ce le stă în putință să se asigure că informația ajunge la elevi. Acest lucru însă nu este suficient, de aceea este nevoie de implicarea părinților.
Copiii au nevoie de exercițiu, de control și mai ales de reguli și limite. Învățarea regulilor de la o vîrstă fragedă îi va transforma în membri productivi ai societății. Regulile și rutinele îi obișnuiesc cu moduri de comportament.
Odată ce este clar care sunt comportamentele acceptabile și neacceptabile începînd de acasă, le va fi mult mai ușor să se adapteze în afara casei, la diferitele reguli și rutine.
De multe ori, regulile sunt inexistente, fapt ce conduce către un comportament nepotrivit atît în timpul orelor de curs și în timpul recreațiilor, cît și în timpul lor liber.
Regulile sunt prezente peste tot în societate, fără ele nu putem funcționa, nu ne putem adapta, nu putem comunica eficient și lista poate continua.
Așadar, seara, la o ceașcă de ceai, adunați toți membrii familiei și stabiliți cîteva reguli pentru copilul dumneavoastră.
Pași de urmat în adoptarea regulilor:

 1. Identificați ce reguli sunt importante și necesare în familie;
 2. Copilul este bine să fie prezent la discuție, să i se explice și comunice clar, simplu care sunt regulile;
 3. Stabiliți de comun acord cîteva reguli, să spunem 5, pe care le negociați împreună;
 4. Stabiliți recompense și pedepse pentru respectarea/încălcarea regulilor;
 5. Toți membrii familiei respectă regulile;
 6. Afișați regulile la vedere, scrise pe o coală de hîrtie;
 7. Explicați-i micuțului fiecare regulă și acolo unde este cazul, arătați-i ce și cum este bine să facă (ex: dacă regula presupune aranjarea hainelor în șifonier, arătați-i cum se face, concret);
 8. Pe măsură ce se învață și se respectă regulile, după ce acestea devin rutine, introduceți altele.
  Mulți oameni asociază disciplina cu pedeapsa și de aici apare problema cu respectarea regulilor. Disciplina nu înseamnă pedeapsă, ea este un factor important în desfășurarea armonioasă a activității noastre zilnice. Disciplina implică învățarea și respectarea regulilor pentru a putea menține siguranța și fericirea noastră, dar și a celor din jur.
  Nota bene: Copiii sunt foarte inteligenți și probabil, cei mai mulți vor găsi calea de a scăpa de reguli, deci fiți vigilenți și, mai ales, perseverenți. Nu vă lăsați influențați de poziția de victimă, de plînsete, de țipete și alte modalități pe care ei le folosesc pentru a scăpa de responsabilități. Regula este grea, dar bună și necesară.
  Să vă fie cu folos!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :