Puterea spirituală a empatiei – Cyndi Dale

Deși pare că socializăm mai mult decît oricînd și ne putem găsi unii pe alții mai repede decît oricînd, paradoxul este că lumea occidentală trece printr-o mare criză de empatie. Sau, cum o numește Cyndi Dale, autoarea cărții ”Puterea spirituală a empatiei” – ”o epidemie de singurătate, depresie și anxietate”. Vă dăm o veste proastă, conform studiilor pe care autoarea le analizează, rețelele de socializare nu au făcut altceva decît să cronicizeze această criză sau epidemie de singurătate, depresie, atacuri de panică, anxietăți și temeri. De unde vine și de ce? Oare nu cumva din faptul că vrem să ne arătăm mușchii dreptății, ai orgoliului și să-i înfigem în ochii celuilalt care oricum nu vrea să vadă ce-i arăți tu?

Oamenii empatici nu au problema asta și, cel mai probabil, tot ei vor citi cartea cu sufletul la gură, pentru că vor dori să afle cum își pot îmbunătăți calitățile empatice pentru a contribui la o înțelegere și mai bună a celor din jur și pentru a-i ajuta, așa cum știu ei să o facă cel mai bine, ascultînd și încercînd să scoată ce ai mai bun din tine.

Dacă ești mereu copleșit de senzații și informații, dacă ai o sensibilitate crescută față de oameni, locuri sau energii care-ți creează probleme în viața personală, atunci sigur ai cîteva din premisele unui bun empat. Dacă în primul capitol vei afla ce este empatia, în capitolul 2 vei învăța că empatia și corpul tău sunt conectate, că ești construit/ă fizic să te conectezi. Vei afla cum să folosești anumite tehnici ca să te protejezi, să nu lași garda jos, pentru că a fi empat îți aduce multe încercări și provocări în viață. Una dintre ele ar putea fi să înțelegi răutatea și frustrarea unei persoane, dar să nu o poți ajuta cu nimic, pentru că nu vrea să fie ajutată. A fi empatic adică a fi menit să îți pese, înseamnă uneori și asta, adică să nu ajuți persoanele care nu vor ajutor, deși totul în corpul lor, în acțiunile lor, în comportamentul lor, în furiile care-i cuprind, zbiară după ajutor.

Autoarea ne sfătuiește, ca pentru dezvoltarea harurilor empatice, să aflăm mai întîi pe care dintre ele le avem. Există empatie fizică (capacitatea de a simți fizicalitatea altuia în propriul corp), emoțională (cei pentru care lumea este ”un caleidoscop de sentimente”), mentală (”wikipedias people” – cei care știu tot, dar care nu dorm cu enciclopediile sub pat), naturală (cei care sunt conectați la natură și animalele necuvîntătoare și au o relație specială cu ele), spirituală (cei care își dau seama, de exemplu, că slujba unui preot poate fi falsă, dacă e susținută doar de vorbe, nu și de spiritul pur al acestuia) și șamanică (dacă empații obișnuiți au 2-3 haruri empatice, șamanul le are pe toate).

Pe măsură ce înaintați cu studiul empatiei, pe la jumătatea cărții, cînd ați înțeles și mai bine cum e cu empatia, compasiunea, mila, înțelegerea și care sunt diferențele, dați peste un test. Puteți afla acum ce fel de empatie aveți, și după ce descoperiți, urmează tehnicile de educare a darului empatiei pînă la nivelul de măiestrie.

La ce mi-a folosit mie cartea. Mergînd pe principiul că fiecare carte e un mesaj pe care ți-l trimite Divinitatea, Puterea spirituală a empatiei a lui Cyndi Dale, a venit singură la mine, anul trecut (2016), unul din anii importanți ai vieții mele, cînd a trebuit neapărat să învăț să spun ”nu”-uri hotărîte și ferme diverselor situații de viață, în care intrasem singură sau mă aruncaseră alții. Fără să învinovățesc pe nimeni, nici pe mine, îmi doream o soluție să nu mai pic atît, din cauza empatiei mele, în capcana manipulatorilor. La acea vreme aveam 5 manipulatori care se tot învîrteau prin jurul meu, fiecare dorind să obțină cîte ceva, de la atenție la ”a face rău prin mine altor persoane”, știam ce fac și cum își răsucesc cuvintele, mai mult decît atît, le dădeam impresia că vor obține ce vor, dar rămîneam fermă pe poziții. În principiu, tocmai pentru că știam ce fac, ce vor și cum acționează, nu mă interesa persoana lor by default, dar aveam momente cînd empatizam cu durerea din sufletul lor și încercam să ajut niște persoane care nu voiau să audă ”ajutorul” pe care puteam să-l dau eu, pentru că nu se pupa cu ”ceea ce voiau ele, de fapt”. În sfîrșit, exact în perioada asta, a ajuns cartea asta la mine. Am citit-o de două ori, prima dată cînd am avut nevoie de ea, a doua oară acum, cînd, după un an, am înțeles mai bine tot ce s-a întîmplat cu viața mea de atunci.

Cele 5 persoane și-au luat ”jucăriile”, deopotrivă cu regretul că nu le-a mers de data asta și au plecat, două dintre ele extrem de supărate, furioase și pline de resentimente și ură. Le înțeleg aceste sentimente, chiar dacă ele singure și le-au creat în raport cu mine și le apreciez în continuare pentru ceea ce am văzut eu în ele cîndva, dar ce bine că nu mai sunt în viața mea!

Cyndi Dale nu ține neapărat să te învețe ceva, nici nu cred că studiul ei poate fi citit de persoane care nu au avut vreodată legătură cu psihologia, sau nu au fost interesate în a-și îmbunătăți relațiile personale, dar dacă vrei să înțelegi fenomenul empatiei, vei învăța sigur cum să nu te lași dus de valul emoțiilor false ale celor din jur, vei reuși să ”ghicești” ce se ascunde în spatele ”văicărelilor interminabile” ale altora care apelează la sentimentele tale și te vei feri cu mai multă suplețe și vigilență de cei care vor să te atragă în capcanele lor. Regretul, compătimirea și mila sunt cîțiva ”impostori” ai empatiei, pe care trebuie să-i depistezi în propriul tău comportament, ca să nu cazi victimă celor care apelează la generozitatea ta (chiar dacă această generozitate poate fi reprezentată de timpul tău, banii tăi sau energia constructivă).

Mai mult decît atît, învățînd să faci asta, vei avea mai mult timp pentru cei care au într-adevăr nevoie de ajutor sau de prezența ta. Și nu uita să aplici empatia și pe pielea ta.

Cartea o puteți comanda de pe site-ul editurii Cartea Daath, unde puteți găsi și cîteva fragmente din carte. Lectură plăcută!

 

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

Comentează :