“Putere și glorie” – un serial istoric despre cum a luat naștere poporul turc

dirilis-ertugrul-27-seo_640Săptămîna viitoare, chiar de luni 16 noiembrie 2015, începe super producția unui film turcesc, un serial istoric, inspirat din istoria Turciei și cea a popoarelor migratoare. Tradus la noi “Putere și glorie” (în original “Diriliș: Ertuğrul” – Învierea: Ertuğrul, unde învierea reprezintă o trezire/deșteptare a triburilor oguze-turcmene în căutare de patrie, iar Ertuğrul este eroul acestei epopei istorice).

Acțiunea se petrece în anul 1225 atunci cînd triburile nomade, care migrau departe de invazia mongolă, își instalau corturile în locuri unde foametea nu-i putea ajunge și  nici împuțina. Astfel, serialul “Putere și glorie”, pe care-l puteți urmări la Prima Tv de luni pînă miercuri, începînd cu ora 21.00, ne spune povestea neamului Kayî, un trib de războinici Alpi din perioada selgiucidă. Desconsiderați la început de templierii care vor să stăpînească tot, războinicii Alpi ajung să fie temuți chiar dacă sunt doar un trib de păstori, a căror singură dorință este să fie lăsați în pace să-și crească animalele și copiii și să-și respecte tradițiile.

diriliş-ertuğrul-13-bölüm-full-hd-tek-parça-izle(17)Filmul este interesant de urmărit de cei cărora le plac epopeile istorice pline de aventuri, dar mai ales va fi savurat de către turco-tătarii care trăiesc și în ziua de azi după tradițiile străvechi. Vor recunoaște multe obiceiuri, de la pupatul mîinii în semn de respect, la puterea de decizie pe care o avea stîlpul familiei – tatăl, beiul (aici în film figura paternă absolută reprezentînd-o Șahul Suleiman), și pînă la felul în care își respectă prieteniile, femeile, părinții și neamul și, desigur, ce înseamnă fiecare din aceste simboluri pentru acești nomazi.

B46U6hNIQAAnBSNPersonajele cheie sunt Ertuğrul, bineînțeles, din neamul Kayî, fiul cel mic lui Süleyman Șah, Gundoğdu, fiul cel mare al lui Suleiman Șah (într-o rivalitate susținută de Selgean, ambițioasa soție a lui Gundoğdu), comandantul de oaste selgiucidă Kara Toygar, cavalerul templier Titus, a cărui singură misiune este să-l nimicească pe Ertuğrul, cu tot cu trib, din cauză că într-o bătălie, acesta din urmă i-a ucis fratele.  O mai găsim pe mama Hayme, femeia care are grijă de tot: de trib, de fete, de băieți, de mîncare, de covoarele care trebuie trimise cu Caravanele la tîrg, de cît de bine ies culorile la spălat, de rugăciunile care-i însoțesc pe războinici la drum, de nașterile din trib, de rănile bărbaților și de toanele soțului, de stingerea intrigilor și de punerea la punct a nurorilor prezente și viitoare.

UZD9BGBAO mai avem și pe Halime, descendenta directă din neamul lui Selciuk, urmărită de Kara Toygar, de Templieri și de cine mai vreți, a cărei singură salvare este Ertuğrul, care o apără și protejează oricum, neștiind cine e. O femeie salvată de la ananghie devine o femeie iubită, iar salvarea tribului de la foamete și nesiguranță devine o misiune pentru clădirea unei patrii stabile pentru iubita lui.

De ce ar trebui să urmăriți “Putere și onoare”? Pentru că, în primul rînd, un film istoric rămîne întotdeauna o bucată desprinsă din istoria lumii, indiferent că ea este a Greciei, a Indiei sau a Africii, a Chinei sau a Turciei. Apoi, este una dintre cele mai mari producții turcești din ultima vreme, în care au fost implicați 30 de actori în rolurile principale și secundare, 1000 de figuranți și alți 250 de oameni care au făcut parte din echipa de filmare. Alte 60 de persoane s-au ocupat de decoruri și scenografie.

1431435280_1_2Unul din cele două platouri de filmare pe care s-au filmat scenele de luptă a fost o fabrică de încălțăminte din Beykoz. Pe mai bine 11000 de metri pătrați s-au tras scenele din Alep, din saraiul din Alep, din odăile de oaspeți, din palatul lui Selciuk și Castelul Cavalerilor Templieri. S-a lucrat 10 luni la producție, înainte de începerea filmărilor, din care 5 luni consilierii istorici au lucrat cot la cot cu scenariștii, un timp record dacă stăm să ne gîndim la anvergura acestui epopei.

Din echipa de producție au mai făcut parte și doctorii veterinari care s-au ocupat de animalele din tribul Kayî, cel din care s-a desprins eroul care a clădit Turcia de azi. Cei 25 de cai folosiți pentru scenele de luptă au fost antrenați timp de 3 luni de oameni specializați, ca să nu mai vorbim de actorii care au luat lecții de călărie. Pe platoul de filmare au fost cu totul  50 de animale de care au avut grijă toți cei implicați în film.

kaanCît despre actori, o să-l vedeți în rolul lui Ertuğrul pe Engin Altan Düzyatan, cel care face rolul doctorului Serdar în serialul „Obsesia” de pe Euforia TV (de luni pînă vineri, ora 20.00), tot un rol de salvator – mai modern de data asta, iar în rolul fratelui mai mare, Gundoğdu, o să-l revedeți pe actorul Kaan Tașaner, unul din cei doi răsfățați bogătani, care a violat-o pe Fatmagül, din serialul cu același nume (care a fost pe Canal D, acum ceva vreme). Kaan Tașaner va avea aici, în “Putere și glorie” un rol de războinic, desigur.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :