Promisiuni

10689979_781235445245423_2219405066238797431_nA promite  înseamnă în dicţionar în primul rând “a-şi lua obligaţia de a face ceva”. Promisiunea înseamnă, aşadar, obligaţie. Am spus mai înainte că nu îmi plac omenii care promit şi nu am dat explicaţii.

Ei bine, prefer oamenii faptelor şi nu pe cei ai vorbelor. Promisiunea a apărut, probabil, în istoria relatiilor dintre oameni dintr-o nevoie de fi altceva decât erau. Un laş promite că va fi curajos. Poate va încerca un timp, apoi va fi învins de sine însuşi şi propria-i neputinţă. Un curajos nu are nevoie de promisiuni, va fi ceea ce este, fiindcă nu poate fi altfel.

Un iubit va promite iubitei că ea va fi unică. Apoi va profita de prima ocazie să-şi demonstreze că poate. Şi pentru asta va avea nevoie de o alta, care va demonstra că iubita nu este unică.

Oamenilor le place starea de vinovăţie. O învăţăm cu toţii destul de repede de la părinţii noştri care, neputincioşi în faţa noastră, ne vor promite lucruri pe care nu le vor face. Apoi se vor simţi vinovaţi. Apoi ne vor face şi pe noi să ne simţim vinovaţi. Vom repeta istoria când noi înşine vom fi crescut. Vom încălca promisiuni făcute faţă de noi înşine sau faţă de alţii. Fiindcă promisiunea te obligă să fii ceea ce nu eşti. Dacă ai fi ceea ce promiţi, nu ai avea nevoie să te legi, să te obligi să fii astfel. Ai fi sau ai face.

D-aia îmi plac oamenii care nu promit niciodată nimic. Oameni cu care te trezeşti pur şi simplu în viaţă, fiindcă acolo îşi doresc să fie, fără promisiuni, fără jurăminte. Oameni care îţi dăruiesc ceva ce nici lor nu le aparţine, fără aşteptări, îţi vorbesc frumos, îşi susţin cuvintele cu privirea sau cu zâmbetul. Scot ce e mai bun din tine. Uneori auzi de la alţii cât de frumos eşti fiindcă oamenii care nu promit, fac lucruri pentru tine fără ca tu să ştii. Nici ei nu ştiu.

Aşa că prietene, iubite, părinte ce-mi eşti, nu-mi promite o grădină de trandafiri! Trimite-mi uneori un zâmbet şi voi şti că eşti acolo.

Rezoluţia numărul unu în prima zi a anului: mătură-ţi promisiunile din viaţă!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :