Profesionistele puterii

11825057_892452540847979_9114392551578294259_nMoto: ”Și ce este geniul, tată?” au întrebat copiii. ”Bunul simț la cel mai înalt nivel” (Ben Okri, In Arcadia)

Sau mai pe românește ”fiecare cum își așterne așa doarme”. Ca să înțelegem mai bine această înțeleaptă zicere populară care se referă la oamenii prevăzători ce nu-și permit să riște nimic de dragul unui pat confortabil în care să-și sforăie somnul de fiecare noapte, va trebui să ne conectăm la realitatea slujbelor fiecăruia dintre noi. Pentru că fără muncă, nexam acoperiș, iar fără o poziție importantă, nici patul nu va arăta ca un altar închinat viselor noastre din copilărie. Acum că unii dintre noi voiau să devină roboți, iar alții maeștrii păpușari e treaba fiecăruia. Bineînțeles că toți ne credem niște oameni buni, indiferent pe cîte cadavre călcăm ca să ne păstrăm altarul intact. Cînd vorbim despre profesioniste, nu ne gîndim neapărat la fetele de pe Centură. Nici pomeneală! Există totuși o legătură puternică între ele, chiar dacă împrejurările în care prezențele lor domină sînt atît de diferite.  Un singur lucru au în comun dînsele: felul în care iau decizii. Pe măsura păsăricii lor. Asta îmi amintește de un film stupid numit ”Vagina dentata” în care personajul principal, o blondă bună, dar cam periculoasă, după nu mai știu ce traumă personală, se trezește cu o pereche de dinți în vagin și de fiecare dată cînd face sex cu bărbatul nepotrivit îl pedepsește strîngînd un pic mai tare din labiile ei vindicative cu fălci de hienă și harșt! îl lasă pe nefericit fără… suflare! Era o chestiune de orgolii, tipul respectiv se dovedea că nu prea ținuse la ea care voia iubire și iar iubire!

Profesionista cu multă experiență

Are o anumită vîrstă, aproape respectabilă, între 40 și 50. Încă se ține bine, se îmbracă bine spre smart office, pantaloni a la Coco Chanel,  freză cuminte a la Claudia Cardinale și este de o integritate imbatabilă. Pe lîngă asta, o somitate în domeniu, oricare ar fi acesta, își începe frazele cu ”din experiența mea” și și le încheie cu ”tu ce crezi?”, dîndu-ți impresia că chiar ar conta opinia ta. După 2-3 încercări te prinzi care e adevărul gol goluț:  profesionista cu multă experiență știe mai bine decît oricine cum se face treaba, cum se învîrte roata, ba chiar și cum se machiază Angelina Jolie, iar orice idee nouă este de fapt ideea ei, nu mai spunem că fără mîna ei cea puternică și mai decisivă decît cea a destinului/ Moirei sau Fatimei, sau cui vrei tu, nimeni din companie nu ar mai fi obținut atîtea facilități, drepturi și truse de tăiat unghiile de la picioare. Nu are nici o problemă în a-și lua singură credit pe ideile sau munca altora și va face în așa fel încît să pară că sînt ale ei. În definitiv, cum ea este singura care are trecere la marele șef, cine ar mai putea controla ce debitează în ședințele tete a tete? Tipesa asta nu are protejați, nu e dispusă să facă compromisuri, nu acceptă lingușeli, e atît de diplomată încît ți se strepezesc dinții cînd o auzi vorbind, cam snoabă, de o inteligență medie, în sensul că înțelege anumite grupări și alianțe sociale, dar n-o duce capul să priceapă că fără echipă e doar o gagică bine poziționată pentru o vreme mai scurtă sau mai lungă, depinde cît e de capabilă să se mențină în grațiile tartorului principal.

10411162_868890759870824_620204464323585375_nProfesionista la cel mai înalt nivel

Femeia asta a tras tare de tot să ajungă la cel mai înalt nivel. A muncit nopțile, a creat intrigi, strategii, a făcut tot ce i-a stat în putință ca să treacă mîna dreaptă a șefului, literalmente, de la pupat în fund pînă la spălat vasele după ce s-a spart petrecerea de Crăciun, de la periclitat propria familia pînă la otrăvit urechile șefilor cu minciuni despre alți angajați. Dacă nu știați cum de ați căzut din grațiile unuia dintre șefii voștri și ați rămas fără slujbă în trecut, ce să spun, cherchez la femme! Dacă v-ați pus rău cu profesionista la cel mai înalt nivel, sau nu i-ați spus într-o zi oarecare cît e de minunată și v-ați permis să aveți probleme mai importante decît ale ei, să nu vă mirați că într-o zi lucrurile se înrăutățesc la slujbă și un mai vorbiți aceeași limbă cu colegii voștri. Profesionista a început atacul și-a băgat strîmbe tuturor. Harșt! Știe perfect ce să le spună altora și cînd și cum, ca dintr-o greșeală bine intenționată, făcîndu-i să creadă pe toți că le vrea binele, în timp ce de fapt urmărește distrugerea unui singur om. Partea bună e că adevărul va ieși la iveală într-un final. Partea proastă e că întotdeauna este prea tîrziu să mai conteze. Profesionista la cel mai înalt nivel și-a spălat creierii cu cărți de marketing și de comunicare gen: ”Relaționarea socială”, ”Cum să ajungi CEO”, ”Femeile la putere” și alte bălării de-astea feministo-flower-power, pentru gagici ce suferă de vaginită socială și nu au primit atenția cuvenită în copilărie și adolescență. Cu cît ajung la cel mai înalt nivel, cu atît se cred mai importante, un lucru care le va dăuna pe termen lung, pentru că pe partea relațională vor face tot atîtea greșeli pe cîte cărți pe domeniu vor citi. Aș putea să fac și o predicție despre felul cum va sfîrși acest gen de profesionistă, dar nu vreau să fiu arogantă și nici să cobesc. Mai bine s-o lăsăm să se bucure de nivelul ei la care atît de greu a ajuns și atît de jos s-a coborît sub biroul CEO-ului.

Profesionistele sexului

Măcar astea sînt pe față. N-au șefi, au pești care le capsează dacă nu sînt fete cuminți și nu aduc toți banii în casă. Nu zic niciodată nu pot, nu vreau sau nu am chef. Nu își permit luxul acesta. Nu contează ce au vrut să devină, karma n-a fost să fie.  N-au avut chef să se țină de școală. Se laudă că au școala vieții, în schimb. Au gura mare, un dispreț față de bărbați ce nu poate fi spălat cu tone de bunătate, se îmbracă prost spre trash și sînt căutate – uneori – de șefii celorlalte două profesioniste atunci cînd aceștia vor o pauză de femei ambițioase și voluntare, mai ales cînd se simt atît de castrați de micile răutăți sau tupeisme ale atîtor profesioniste. Astea ale sexului, cu disprețul lor autentic, îi trezesc la realitate și-l fac și pe  cel mai slab dintre bărbați să prindă ceva tupeu  ca să le trimită pe micile lui șefe acolo unde le e locul. Sau așternutul. Sau cum era zicerea aia populară.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :