Primăvara la musulmani anunţată de Hîdîrlez

oaaaO zi importantă pentru musulmani. Sărbătoarea de Hîdîrlez simbolizează venirea primăverii şi este momentul când turcii şi tătarii merg la cimitir să cureţe mormintele celor dragi. Ca niciodată în altă zi, aleile cimitirului sunt pline de oameni care, fie se roagă pentru liniştea morţilor lor, fie împart bucate orfanilor şi celor sărmani.

Legenda spune că cei doi profeţi Hîdîr şi Ilias se întîlnesc în fiecare an pe 6 mai pe pămînt ca să vestească musulmanilor primăvara. Obiceiul acesta îşi are originile în cultul dualităţii şi celebrării renaşterii vieţii. Însă, mai sunt cîţiva, care confundă Hîdîrlezul cu Paştile Blajinilor, mai ales cei din comunitate care au căsătorii mixte şi ale cător tradiţii s-au intersectat.

Cerşetorii pe morminte

Nelipsiţi, de altfel. Este adevărat că în semn de respect pentru sufletele morţilor lor musulmanii împart merinde celor sărmani, dar ce s-a întâmplat ieri în cimitirul turcesc a întrecut limitele bunei cuviinţe. Pe lîngă turci şi tătari, cetăţenii de etnie romă, veniţi puzderie, au împînzit aleile dintre morminte, aflînd că e rost de pomană şi i-au tras, efectiv, de mînecă pe cei care se rugau “că să mănîncă şi gura lor ceva”.  În lipsa forţelor de ordine, ţiganii şi-au făcut de cap, tulburînd momentele de reculegere ale musulmanilor. Ţiganii sunt la curent cu toate sărbătorile, atît româneşti, cît şi ale altor naţii, un prilej în plus pentru ei să mai cerşească. Ieri au sărit pur şi simplu pe mormintele turcilor, în căutare de oameni cu dare de mînă.

După vizitarea morţilor, musulmanii au obiceiul să facă un picnic la iarbă verde şi să participe apoi la luptele traditionale de Kureş. Copiii se rostogolesc pe pantele cu iarbă pentru a lua energia din verdele crud al naturii şi pentru a avea sănătate în noul an.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :