Pregătirea casei pentru anotimpul rece

Nu mai amâna să te pregătești de iarnă! Dacă n-ai făcut-o până acum, ești deja în întârziere cu pregătirea asta. Știi zicerea cu omul gospodar care-și face vara sanie și iarna car? În timp, am realizat că zicerile astea n-au rămas în conștiința populară degeaba. Ei bine, dacă nu te-ai pregătit până acum pentru iarna cea geroasă, a venit vremea s-o faci, pentru că încă sunt temperaturi omenești afară. Altfel, o să te trezești că pe la -10 grade trebuie să îți repari obloanele de iarnă. Mie mi se pare ceva atât de inuman încât m-am hotărât să scriu un articol despre cum trebuie să-ți pregătești casa de iarnă. Pe urmă n-ai decât să hibernezi liniștit/ă până în martie/aprilie la gura sobei sau în apropierea caloriferului, să privești fulgii care zboară și să-l aștepți pe Moș Crăciun.

  1. Sistemul de încălzire. Să-ncepem cu asta. E cel mai important. Pentru mine o casă neîncălzită e iadul pe pămînt. Știu că se spune că de obicei în iad ard focuri de nu mai știi pe unde să scoți cămașa, dar expresia ”e un frig cumplit de îngheață și iadul” mi se pare mult mai terifiantă. Să speli vasele cu apă rece într-o bucătărie și mai rece nu prea seamănă cu ideea mea de iarnă de vis. Așa că primul lucru care trebuie făcut este să fie verificat sistemul de încălzire.

a)      Cei cu teracote să aiba grijă de pe la mijlocul toamne să-și desfunde coșurile, burlanele și să-și cumpere lemne de timp. O tonă de lemne cumpărate iarna cântărește mai mult decât o tonă de lemne cumpărate toamna, și mult mai mult decât o tonă de lemne cumpărate vara. Motivul e simplu. Toamna plouă mai des, iar iarna ninge. Iar celor de la depozitele de lemne le convine treaba asta, fiindcă lemnul e mai greu atunci când e ud. De asemenea, verifică să nu existe scurgeri de monoxid de carbon, acest ucigaș silențios.

b)      Cei cu aer condiționat dacă nu l-au folosit de el pe timp de vară e momentul să cheme un instalator să le verifice sistemul de ventilație.

c)       Cei care au sisteme de încălzire pe gaze, sobe sau diverse improvizații, mai bine să renunțe la improvizații, să-și umple rezervoarele cu gaz și să aibă grijă să-ncălzească numai camerele în care locuiesc membrii familiei.

d)      Cei cu șeminee să verifice, înainte de a le folosi, să nu existe cuiburi de păsări sau de veverițe pe hornul de ieșire. De asemenea e necesar să fie inspectate cărămizile, să nu fie spărturi în interior, prin care ar putea să iasă flăcările și să cuprindă toată casa. Cel mai bine e să lăsați asta pe seama unui specialist.

Orice decizie luați în legătură cu asta, aveți în vedere în primul rând protecția familiei și apoi bugetul.

  1. Țevile de apă și de scurgere. Una din cele mai mari stricăciuni pe care ți le poate face în casă este o țeavă de apă înghețată sau spartă. Dacă ai țevi de apă neizolate acum e timpul să te ocupi de ele cât mai repede. Verifică-le pe cele din pod, pe cele din beci și cele care fac legătura cu canalizarea. În afară de faptul că o scurgere sau o întrerupere de apă îți va afecta feng shuiul casei, dar și pe cel interior, va trebui să bagi și mâna adânc în buzunar atunci când vei avea parte de o inundație. Brrr, numai de așa ceva nu cred că ai chef în plină iarnă!
  2. Dacă ai o proprietate pe care n-o mai folosești pe timp de iarnă, ai grijă să închizi robinetele de apă, de gaz și electricitatea. Dacă ai un șemineu în această proprietate acoperă gura șemineului cu o bucată de lemn sau cu un capac de metal, pentru că aerul rece își va face loc în locuința ta prin gra șemineului, iar data viitoare când vei ajunge la locuința ta de vacanță, o vei găsi înghețată bocnă.
  3. Ușile și ferestrele. Aerul rece abia așteaptă o crăpătură sau o deschizătură în casa ta să intre neinvitat. Scurgerile de aer din jurul ușilor și ferestrelor, ca și pereții neizolați, sunt principalii vinovați ai facturilor tale ridicate de curent (dacă te încălzești la curent), de gaz sau a tonelor de lemne care parcă nu mai fac față unei ierni amărâte. Așa că, înaintea de a pune stăpânire iarna pe orașul tău, încearcă să vezi pe unde ai scurgeri de curent de aer. Dacă nu e vânt afară, poți face operațiunea asta cu un bețișor parfumat. Vezi în ce direcție se duce fumul, iar dacă nu este vertical, atunci sigur ai o scurgere de aer. Dacă nu mai ai timp (și bani) să-ți tragi un termopan, poți folosi pernuțe decorative la ferestre (există unele atât de frumoase și în culori atât de vesele), sau poți să lipești în exterior de jur împrejurul ferestrei niște bandă izolatoare, dar o să arate ca naiba și mai costă și scump. (Același lucru și cu ușile exterioare). Pentru cei care locuiesc la bloc este mai simplu, desigur, dar și aceștia pot avea probleme cu curentul pe casa scării, așa că o ușă exterioară bună, care se închide ermetic e de preferat uneia obișnuite.
  4. Acoperișul. Nu ar strica să verifici și acoperișul casei înainte de marele vâj. Vezi dacă nu ai țigle sparte pe care trebuie să le înlocuieti imediat. Verifică jgheaburile pe unde se scurge apa să nu aibă frunze umede care ar putea împiedica scurgerea apei pe timp de iarnă, ca să nu mai spunem că îngreunează jgheabul în caz de îngheț, ceea ce ar putea duce la stricăciuni majore.
  5. Sistemul de irigație. Ai grijă de sistemul de irigație din grădina ta. Ar trebui să-l dezinstalezi înainte de mijlocul lui octombrie, și asta dacă n-ai parte de o toamnă târzie. Așa că, dacă vrei să mai folosești sistemul tău de irigație și în anii următori strânge-l din timp și depozitează-l în garaj sau în locul special amenajat lucrărilor de grădină.
  6. Și că veni vorba de grădină, nu uita de mobila de exterior, masa unde te-ai ospătat cu prietenii în serile de vară, scaunele, umbrela de soare, piscina pentru copii etc. Depozitează-le dacă ai unde, sau acoperă-le cu o prelată rezistentă. Ai grijă și de ustensilele de grădinărit, știi tu, sapa, cazmaua, foarfecele pentru buruieni, stropitoarea de apă, furtunul și toate celelalte care ți-au adus serile mai aproape de natură. Nu uita de veranda pe care ai stat toată vara, unde ți-ai citit ziarul de dimineață și ți-ai băut cafeaua cu o vecină vorbăreață. E timpul ca plantelor de exterior să le găsești un loc cald și luminos. Fă-ți propria ta oază de liniște și verdeață în casă și cu asta basta.

Pregătirea dulapului de iarnă cere un articol separat, așa că n-o să insist aici, și deși sunt sigură că operațiunea dulapul o cunosc toate gospodinele, sunt unele lucruri pe care aș vrea să vi le împărtășesc.

Acestea fiind zise, unde credeți că e mai bine să locuiți? La casă sau la bloc? Pentru mine e clar, n-aș da casa pentru bloc nici în ruptul capului, chiar dacă e mai mult de lucru la ea. Expresia ”running a house” (a conduce o casă, cu sensul de a avea grijă de casă din pod până la poarta de intrare) folosită de britanici nu e de ici, de colo. E ca o corabie ale cărei rotițe trebuie să fie bine unse în fiecare anotimp ca să meargă totul strună.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :