Prăjitura Rendez-Vous

Am ales rețeta asta pentru că se pregăteşte cât ai bate din palme. Este desertul ideal pentru o duminică în familie, pentru o zi de sărbătoare, dar şi pentru mesele de zi cu zi, un adevărat rendez-vous în jurul platoului. Ţine la frigider chiar şi o săptămână şi e delicioasă în zeci de combinaţii. (Aiurea, nu ține nici o zi, că tăbară toți pe ea). Deşi lista de ingrediente şi textul stufos de mai jos par intimidante, e mult mai uşor decât pare!

Timp de pregătire: 15 minute
Timp de coacere: 1 oră (variabil)
Porţii: 8-10

Ingrediente pentru prăjitură

– 3 ouă mari
– 250 ml de ulei/de preferat de măsline
– 250 ml apă
– 3 linguri cu vârf de cacao
– 1/2 de zahăr tos si1/2 cană de zahăr brun
– 1 cană de faină
– 1 lingura de bicarbonat de sodiu sau praf de copt
– un praf de sare şi o esenţă de rom (neapărat)

Ideal ar fi ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Într-un bol adânc se bat ouăle cu uleiul şi apa pentru un minut, atât cât să se amestece compoziţia. Se adaugă zahărul şi se bate bine până se dizolvă. Se presară făină „în ploaie” şi se amestecă cu telul ca să nu se formeze cocoloaşe. Se pune cacao şi esenţa de rom şi se mai bate cu telul un minut până când ingredientele se omogenizează. Doar la sfârşit, înainte de a se aşeza compoziţia în tavă, se adaugă bicarbonatul sau praful de copt şi se încorporează cu celelalte ingrediente. Compoziţia trebuie să fie un pic mai consistentă decât cea de clătite pentru o prăjitură crescută frumos şi pufoasă.

Tava se unge cu unt sau ulei. Se poate folosi şi spray pentru copt pe care îl recomand oricărei gospodine ca indispensabil în bucătărie. Se toarnă compoziţia într-o tavă înaltă (30cm x 20cm x 5cm) şi se dă la cuptorul încălzit în prealabil la 180 Grade Celsius. Se coace timp de o oră sau depinzând de cuptorul dumneavoastră, până când prăjitura se desprinde de pe marginile tăvii. Puteți face testul cu scobitoarea. Înfiptă în mijlocul prăjiturii, scobitoarea trebuie să iasă curată şi fără aluat.
Se scoate de la cuptor şi se răceşte.

     Ingrediente pentru sirop și preparare:

– 5 linguri de zahăr brun şi 5 linguri de zahăr tos

– 500 ml apă
– 100 g unt
– 3 linguri de cacao
– esenţa de rom
Siropul se prepară în timp ce prăjitura se coace. Toate ingredientele în afară de unt se dau în clocot. La sfârşit se adăugă untul şi se amestecă până se topeşte. Se lăsă să se răcorească (dar nu rece) şi se toarnă în tavă peste prăjitură. Se lasă la însiropat 10 min şi se poate tăia felii după preferinţă.

     Sugestii de servire: Prăjitura se poate servi caldă sau rece, ornată cu frişcă deasupra, fresh-cream, dulceaţă sau gem, sirop de ciocolată. Eu prefer în special prăjitura cu budincă de vanilie care se poate cumpăra la pachete şi se prepară în câteva minute cu lapte rece.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :