Prăjitura a la Monique

Pentru că mie iarna îmi place să mă lungesc la ceaiuri sau cafele alături de prieteni adevărați sau imaginari, cum ar fi cei din cărți și filme, mi-e clar că vreau să găsesc cea mai bună prăjitură cu aromă de vacanță și sărbătoare. Evident că aleasa mea trebuie să se facă ușor și repede să conțină ingrediente simple și cît mai pe naturale, prietenii știu de ce.

Așa am ajuns aseară la checul cu afine și alte fructe de pădure. Pentru că avem în casă toate ingredientele și nu aveam să folosesc mai mult de două vase plus tava.

În original,  http://www.simplyrecipes.com/recipes/blueberry_buckle/  mi-au trebuit:

Ingrediente: unitatea de măsură este o cană de 250 ml

115 gr unt/margarină (eu am pus ¾ pachet)

1/2 cană zahăr (100 gr) (o cană la mine)

1 ou (2 mari)

1 linguriță esență de vanilie

coaja de lămîie/portocală (și suc)

2 căni făină (260 gr) (jumătate de cană în plus la mine)

2  lingurițe praf de copt

1 praf sare

1/2 cana lapte (125 ml)

1/2 cană smîntînă (125 ml) (eu am pus o cutie de mascarpone și smîntînă)

2 căni afine (proaspete sau congelate și scurse)

Ingredientele uscate, făina prin sită, praful de copt și sarea se pun într-un castron și se amestecă.

Celelalte ingrediente se pun pe rînd întru-n bol mare și se amestecă cu mixerul. Mai întîi untul și zaharul, apoi ouăle sau oul (dacă iei originalul drept model), sucul de lămîie și portocală (vreo jumătate de cană), coaja rasă, aroma de vanilie, brînza (diseară încerc cu ricotta), smîntîna. Lași laptele deoparte.

Apoi încorporezi treptat făina cu sare și praf de copt. Aluatul trebuie să fie gros, pare greșit, dar nu, chestia aia va deveni o pufoșenie la cuptor. Cuptorul să fie încins la 190 sau la treapta 3, cum am eu, în tava sau ce ai, pui hîrtie de copt, fără alte bătăi de cap.

Atenție: Dacă aluatul îți pare așa de gros (vîrtos), mai pui niște lapte, eu așa am facut cît să-l amestec la mixer, nu cu mîna.

În final, pui în tavă trei sferturi de compoziție, iar sfertul rămas îl amesteci cu fructele de pădure și pui deasupra. În felul ăsta nu se lasă la fund și arată MI-NU-NAT! Bagi la cuptor și ai răbdare, prăjitura nu se coace mai repede de o oră, dar după 50 min încerci cu scobitoare la mijloc. Trebuie să rămînă uscată.

Cînd e gata, las-o la răcit și servește-o cu ceva rece. Cum ar fi o cremă de whisky sau altceva. J

 

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :