Popcorn Time

miasto 44 1Sunt filme pe care aş vrea să le ţin pentru mine, să fiu doar eu cea care se bucură în taină de povestea de pe ecran. Dar astăzi fac o excepţie, hai trei, şi vă recomand următoarele pelicule în ordinea în care le-am vizionat:

Warsaw44, în original Miasto44, este o lecţie excelentă despre libertate, curaj, nebunie şi dragoste. Filmul este polonez, cu actori foarte tineri. A fost nominalizat şi premiat la cel puţin 10 categorii la festivalul polonez de film. Povestea lui Ştefan se desfăşoară în Polonia anului 1944 când tinerii vor forma Rezistenţa ce va ţine piept germanilor timp de 63 de zile. Scenele sunt dure, crude chiar, dar jocul actorilor, intrigile şi istoricul te vor ţine nemişcate până la final. Avem dragoste, trădări, nebunie şi curaj, avem răsturnări de situaţie, imagini zguduitoare, dar mai ales multă pasiune, fie ea ură sau iubire.

enemy-at-the-gatesEnemy at the gates, un film din 2001, pentru cei care l-au ratat, este povestea după fapte adevărate a lui Vassili Zaitsev, un erou rus care luptă la Stalingrad în Al Doilea Război Mondial. Filmul este o explozie de gloanţe, propagandă, lupte personale, iubire şi sex, prietenie, sacrificiu. Acem di tăti, deci! Vassili este un soldat care se remarcă repede prin abilităţile sale de lunetist. Prietenul său îl transformă într-un adevărat erou naţional, îi creează o imagine mitică, la nivelul căreia el va trebui să se ridice. Între cei doi, apare femeia care le va da amândurora liniştea peste cap. Filmul, excelent realizat, este adaptarea unei poveşti reale, iar asta îl face cu atât mai interesant și deznodământul este aşteptat cu sufletul la gură.

Nu în ultimul rând, Child44 (iar numărul ăsta), se construieşte în jurul unor crime în serie. Acesta este însă doar pretextul pentru că eroul principal să te ţină în corzi până la final. Rusia anilor ’50, când totul era controlat de servicii, este un subiect controversat dacă citeşti comentariile publicului rus, dar, rămânând la poveste remarcăm traseul lui Leo Demidov, personajul principal, al iubirii dintre el şi soţie şi al felului în care situaţia le schimbă iar şi iar statutul din călăi în victime sau eroi.

child44-PSAFără ultima jumătate de oră, nu ştiu dacă aş fi fost aşa impresionată, dar merită să rămâi până la final, chiar dacă la un moment dat ai impresia că ştii cam cum se va sfârşi. Ei bine, nu ştii! Aspectul iritant al filmului este accentul pus artificial în gura actorilor. După mine, ori îi laşi să vorbească rusă ori engleza lor firească. Una peste cealaltă, acest amestec nefericit ales, transformă sunetul în ceva artificial, greu de digerat. Dar, i-am iertat pentru că povestea este prea bună şi pentru că îmi place Gary Oldman, pentru că Tom Hardy a reuşit să mă convingă, dar mai ales pentru că Naomi Rapace a arătat ce poate face o femeie dacă e musai.

Vă urez popcorn cu arome şi vizionare plăcută!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :