Pink Floyd în roșu – Michel Mari

O trupă pe care o iubesc în mod deosebit și care m-a fascinat prin stilul și compozițiile deosebite pe care le-a avut de-a lungul anilor se numește Pink Floyd. Este o trupă care a scris istoria muzicii rock, a influențat curentele muzicale, în a doua jumătate a secolului XX și, evident astăzi, reușind să reconfigureze istoria muzicii prin impactul mesajului pe care l-a dat. Membrii trupei s-au întîlnit la Cambridge în 1964 și au pus bazele a ceea ce avea să devină un „proiect ambițios și original”. Muzica pe care au promovat-o se încadrează în genul rock progresiv, rock psihedelic, dublată de o filsosofie unică a spectacolelor. Ideea de a pune în scenă experimente tehnice de excepție care reușeau să introducă publicul într-o stare de extaz. Muzica interpretată în spectacole live atent elaborate și dublate de efecte sonore aparte a fost ascultată de milioane de iubitori ai muzicii rock. Componența formației la momentul constituirii a fost următoarea: Syd Barrett, Roger Waters, Nick Mason și Richard Wright. De-a lungul carierei muzicale, trupa a reușit să vîndă aproape 300 de milioane de albume în întreaga lume, aspect care definește istoria de excepție a acestei formații rock.

În 1968, Syd Barrett părăsește formația fiind înlocuit cu David Gilmour, care impune un alt ritm și un alt standard al compozițiilor, devenind în scurt timp liderul incontestabil al trupei. Albumele cu temă precisă le sunt cunoscute fanilor din întreaga lume. The Wall, The Divizion Bell, Shine on you, Crazy Diamond ori The Dark Side of the Moon ne sunt cunoscute tuturor.

Michele Mari vorbește despre parcursul celor din trupa Pink Floyd de la începutul carierei lor muzicale, modul în care s-au grupat și s-au regrupat, în jurul unor alte trupe, cum au devenit muzicieni de excepție, compozitori, cum au scris versurile acelor piese și cum au definit muzica dublată de concepte inginerești pe care membrii trupei Pink Floyd le foloseau aproape în fiecare concert și în spectacolele live. Cartea apărută la Polirom, în traducerea a Ceraselei Barbone, din limba italiană, rescrie o istorie, alta decît cea cu care ne-am obișnuit în celelalte scrieri dedicate acestei trupe. S-au turnat documentare, au fost scrise cărți, s-au făcut cronici despre istoria acestei trupe, însă cartea de față reunește interviuri, experiențe ale unor indivizi, pe care autorul i-a intervievat, discuții în imaginar cu unii dintre membrii trupei și confesiunile membrilor trupei, modul în care și-au început activitatea muzicală și în care din trupele anilor 60-70 au evoluat pînă să se adune în formula care a scris istoria muzicii.

”Pink Floyd în roșu” este mai mult decît o lucrare literară. Esența cărții se plasează între ficțiune și o documentare solidă, o suită de mărturii, atribuite unor personaje reale. De la membrii trupei și pînă la fanii lor și a genului acesta de muzică, există o relație specială, care s-a construit în timp, odată cu evoluția concertelor live.

Apărut în limba română, în 2011, romanul experimental ”Pink Floyd în Roșu” descrie trăirile membrilor formației de la momentul contradicțiilor și procesul de creație a muzicii în sine. Michel Mari a desfășurat o întreagă cercetare, documentîndu-se pentru a putea îmbina ficțiunea cu evoluția reală a membrilor formației marcați de neînțelegeri

”Pink Floyd în roșu” a lui Michel Mari este un roman minunat construit. Citindu-l, ne vom pune foarte multe întrebări despre gen și conflict, despre cearcăne și nopți nedormite, înnobilate de gînduri și burice ale degetelor sîngerînd pe chitară, despre ziduri care ascund, care păzesc sau care izolează, sau care oprimă, despre ambiții și gesturi abrupte, fie ele generoase sau egoiste. Vom găsi o imagine despre fețele ascunse ale oamenilor care au inovat permanent muzica, despre o înălțime aristocratică a unor artiști plecați din Anglia, ca să vopsească lumea în culori, pe care încă nu le-au descoperit toți pictorii.

Am găsit aici foarte multe elemente de noutate, dar am regăsit și foarte multe detalii pe care le știam deja din alte biografii despre Pink Floyd. Este un roman caleidoscop, compus din lamentații, mărturii, rapoarte, comunicate, interogații și confesiuni în care personajele nu sunt doar membrii trupei, ci și oameni care s-au intersectat cu ei, în diverse moduri, prieteni, sau rivali, vecini sau plăsmuiri, personaje din cîntece sau animale de casă.

Vă recomand, pe lîngă această carte, și concertele lor pe care le puteți găsi pe internet. Vă asigur că în această carte veți găsi multe amănunte noi, pentru că cei de la Pink Floyd ne-au ascuns destule amănunte din viața personală.

Pink Floyd este o trupă deschizătoare de drumuri, o trupă care inventează și care arată încotro ar trebui să se îndrepte muzica. Teme predilecte, stări de spirit, instrumentiști de excepție, greu vor mai egala performanțele celor de la Pink Floyd. Încheiem această prezentare cu două impresii asupra acestei lucrări de excepție: astfel cotidianul italian Grazia titra la debutul cărții în limba italiană :

„ Pink Floyd in rosu nu este doar o biografie de grup sau o istorie foarte bine documentata a vietii membrilor sai, ci un roman bine construit, care echilibreaza perfect relatia dintre realitate si fictiune.” ( Grazia)

Un alt tabloid de mare impact din spațiul public italian semanla apariția cărții afirmând :

„Roman de fictiune sprijinit de o documentare solida, Pink Floyd in roșu este conceput ca o suită de mărturii atribuite unor personaje reale – de la membrii formatiei pina la cei care au avut doar in treacat legatura cu grupul – sau imaginare – de la siamezi, un monstru cu doua capete, pina la protagonistii cintecelor lor. Cu fiecare interventie aflam tot mai multe despre istoria grupului Pink Floyd si despre influenta pe care Syd Barrett a avut-o asupra acestuia, dar si amanunte despre lumea muzicii rock.” (Corriere della Sera)

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :

%d blogeri au apreciat: