Piezele rele – oamenii pe care trebuie să-i evităm

12096051_1684530228430104_4424257167329750781_nAm tradus la un moment dat un film în care personajul principal avea o vecină pe care o numea ”piază rea”. De fiecare dată cînd îi apărea vecina în cale, omului îi mergeau toate pe dos. Mă distra la culme cît de rău putea să reacționeze tipul cînd o vedea pe femeie că la un moment dat începusem să-mi zic și eu: ”iar îi apare asta în cale! Iar o să-i meargă rău”.

Sunt două feluri de pieze rele în viața unui om. Piaza rea numai și numai a ta și piaza rea pentru toată lumea.

Piaza rea personală e cea care îți poartă sîmbetele doar ție. Cînd apare în viața ta se dă totul peste cap și nu înțelegi de ce. Pici examene, deși înveți pe rupte, rămîi fără slujbă deși face aceleași lucruri pe care le făceau și înainte, începi să ai probleme cu colegii, cu familia, dintr-o dată soțul sau soția (depinde de caz) se poartă aiurea și face reproșuri, îți luxezi piciorul, mașina se strică fără să-ți fi făcut niciodată probleme, adică un șir nesfîrșit de evenimente nefericite căruia nu știi cum să-i mai dai de cap. Pînă cînd îți faci un remembering și pricepi că toate început cu apariția unui anume om în viața ta.

De fapt, ce înseamnă ”piaza rea”? E o persoană fiartă de invidie sau care pur și simplu te antipatizează la maxim și care, prin gîndurile ei pline de spume și venin, îți face un rău invizibil gîndindu-te necontenit de rău. Nu te culca pe o ureche, căci îți este destul de apropiată, o poți depista simplu, dar numai în momentul în care începi să te trezești. E de obicei cea care știe destule despre viața ta, dar tu nu știi nimic despre a ei, pentru că are grijă să te descoasă, să te tragă de limbă, ca apoi să te înjure pe la spate sau să te bîrfească pînă la loc comanda. Dar, desigur, pînă ajungi tu să-ți pui întrebări de ce ți se întîmplă toate numai ție din senin, deja răul este făcut. Nu definitiv, dar… destul cît să pierzi uneori ani sănătoși din viață. Sunt genul de persoane care-ți fac cheie fără motiv și uneori nici ele nu-și dau seama cît de bine le iese și simplul fapt că se bucură, imediat cum află, de răul sau relele (hai să le spunem ghinioanele) care se întîmplă, le dă o putere și mai mare asupra ta.

12063695_1026113257440098_4075459748574170529_nPiaza rea colectivă este cea care, inflitrată într-o organizație, are grijă să-mpută atmosfera care pînă atunci era cea mai prietenoasă din lume. O recunoști imediat – dar desigur, nu-ți dai seama că e pusă pe rele pînă cînd lucrurile nu scapă de sub control – după felul în care pune întrebări, după vocea mieroasă menită să-ți cîștige încrederea, după intrigile pe care ți le picură în ureche – ca din greșeală, c-a auzit ea ce-a zis ăla și ce-a zis ăla -, după felul în care te încurajează să le spui celorlalți ce gîndești, deși uneori chiar nu e cazul. Și deodată, să zicem după numai cîteva luni, începi să te întrebi ce naiba s-a întîmplat cu organizația ta, ți-au plecat oameni, demisiile curg în lanț, vînzările nu mai merg, creativitatea e la pămînt, oamenii tot mai furioși unii pe alții și chiar și pe conducere, salariile întîrzie și te apropii de faliment. Recunoașteți scenariul?

Piaza rea personală și piaza rea colectivă acționează mereu din umbră. Odată ce te-ai prins e foarte simplu să-i înțelegi mecanismele și tiparul după care funcționează. Piaza rea însă le însumează pe toate: adică e și lingușitor (căci vrea cu orice preț să se bage pe sub pielea ta), e intrigant (de pe palierul prieteniei își permite să emită judecăți de valoare despre cel pe care-l numește prietenul lui, încît dacă apare întrebarea: Oare ăștia sunt prieteni sau ce? e clar că ai de-a face cu un intrigant) și e și persiflator (pentru că se leagă de absolut orice ca să te pună într-o lumină nefavorabilă: de la cizmele care au suferit de pe urma unei ploi pînă la unghii, de la ultimul rid pînă la pixul de 3 lei din penarul tău, de la genele scurte la culoarea rujului, de la faptul că ești prea slabă sau prea grasă, nimic nu este iertat). În articolul Cel lingușitor, cel intrigant, cel persiflator puteți găsi și metode de a-i contracara pe toți trei, iar asta vă va ajuta să scăpați de piaza rea din viața voastră, care însumează toate trei persoanele de acest fel. Sau puteți reciti articolul Oameni care ne mănîncă timpul.

secret gardenDar cea mai eficientă metodă este să nu-i mai hrăniți cu absolut nimic prezența. Uneori asta înseamnă s-o luați de la capăt, cu altă slujbă, în alt oraș, alteori înseamnă să n-o mai primiți în vizită în casă sau la spital, alteori să-i dați block pe facebook sau să nu mai răspundeți la telefoane, iar uneori, de cele mai multe ori, trebuie să-i spuneți tranșant că trebuie să dispară cu tîmpeniile din viața voastră.

Cu cît o depistați mai repede cu atît mai bine. În orice caz, nu vă faceți probleme. În diverse perioade ale vieții lor au fost pieze rele pentru unii sau alții. În cazul în care, dintr-o dată, vă dorește cineva din senin prietenia și e în stare să se dea peste cap pentru ea, păstrați distanța. Trăim niște vremuri al naibii de ingrate și prieteniile nu se mai acordă așa cu toptanul, ca la friend request. Poate pe internet, dar nici acolo, nu-ți mai poți permite așa, să te împrietenești chiar cu oricine. Ultima oară cînd am dat block cuiva Universul mi-a trimis semne că prietenii vechi sau foștii colegi sunt ca vinul. Devin din ce în ce mai prețioși pe măsură ce trece timpul.

Cum îți dai seama de piezele rele de pe net? (să zicem facebook, că e la îndemîna oricui). Simplu. Știți că e nebunia cu linkurile. Toată lumea citește revista presei la cafeaua virtuală. Uneori sunt linkuri care transmit informații discriminatorii sau mai sunt acelea atotștiutoare, cu ochelari de cal, scrise de cîte o minte de-asta care bubuie în micimea unui bob de mazăre. Pur și simplu trebuie să-și dea prostia pe dinafară pentru că altfel ar exploda, ceea ce e foarte bine, nu tre să ții nimic în tine, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i suporți această eternă răutate și prostie. Adică chiar așa, nu mai există nimic bun în lumea asta de care să te legi? Toate-s nasoale pentru tine? Block. Într-o lume în care veninul și miasmele sufletului devin ”interesante”, singurul lucru înțelept pe care poți să-l faci este să ieși cît mai repede din ea. Ai încredere în mine, nu pierzi nimic altceva decît o viață cu adevărat interesantă și prieteni de la care ai multe de învățat sau chiar de pierdut vremea la cafele reale, pe care să le bei ochi în ochi, acolo unde minciunea n-are ce căuta. Cu alte cuvinte, păziți-vă grădinile secrete și nu mai invitați în ele toți necunoscuții!

10422537_866179860105432_8076264268252609477_nE ca-n feng shui, cînd ceva e stricat sau te-ai plictisit de lucrul respectiv că mai mult de-atît nu se poate, trebuie să-l arunci sau să-l dai altcuiva care are nevoie de el. E un schimb corect în Univers. Piaza ta rea poate fi norocul altcuiva. De ce s-o păstrezi pentru tine? Dă-o mai departe. Sau arunc-o la gunoi fără regrete. Și, crede-mă, pînă nu faci asta, e un blocaj continuu pe o frecvență mică, joasă și meschină în care unii (piezele rele) vor încerca să te tragă la fund, iar tu vei da disperat/ă din mîini să te menții la suprafață.

Așa că… fă repede un pas înapoi și gîndește-te atent, în cazul în care lucrurile au început s-o ia razna prin viața ta, dacă nu cumva ai vreo colecție de pieze rele de care trebuie să scapi. Urgent!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :