Mic tratat de personal branding (II)

 Mi-a plăcut mult un articol dintr-o revistă pentru bărbaţi care vorbea despre ingrediente ”nu tocmai secrete” pentru a avea un business de succes.

Pentru că brandingul personal este un business oricum, o afacere personală atât pentrui femei cât şi pentru bărbaţi, cred că această afacere trebuie cultivată continuu de fiecare dintre noi indiferent de domeniul în care activăm şi fără să conteze dacă suntem angajaţi sau freelanceri.

Să povestim astăzi despre atuurile pe care le vom folosi cu înţelepciune oricând avem nevoie să începem o activitate nouă, fie că e vorba despre un eveniment, o afacere nouă sau o repoziţionare a noastră în relaţie cu ceilalţi.

Şedinţă de vânzări. O nouă şefă. Am o chimie specială cu femeia asta fiindcă este o tipă obiectivă, pozitivă şi cu o atitudine extrem de motivantă. Genul de lider. Îmi atrage atenţia când spune cu zâmbetul pe buze ”Competitorii voștri trebuie să vorbească despre voi. Fiţi prezenţi. Folosiţi orice ocazie să vă invitaţi clienţii la o cafea şi să îi ascultaţi. Daţi importanță tuturor lucrurilor pe care le povestesc”.

Extraordinar, indiferent ce întreprinzi acum, succesul iniţiativelor tale depinde de felul în care ştii să fii prezent şi activ şi să ai urechi să auzi. Dar ca să ai pe cine să asculţi, trebuie să fii prezent. Ca să ai unde să fii prezent, înseamnă că trebuie să îţi creezi o reţea sănătoasă de contacte.

The little (big) black book of names.

 Cu alte cuvinte agendă. Acea banală listă cu numere de telefon. Ai agendă, exişti. Nu ai, ţi-o faci. Repede. Recomandări, cafele cu prieteni şi potenţiali oameni care au sau nu legătură cu ceea ce vrei tu să faci acum. Este o condiţie primară atât pentru a demara o afacere, cât şi pentru a o dezvolta. Te-ai blocat?! Cauţi recomandări în agenda ta. Cu alte cuvinte, fii prezent. Foloseşte-ţi inteligent toate resursele din agenda ta. Construieşte-o zilnic. Întâlnește-te cu oamenii, comunicarea virtuală şi electronică nu este suficientă.

Îmbracă-te frumos şi ieşi în oraş. Nu bea cafele doar de dragul de a pierde timpul, foloseşte timpul acela pentru a afla ceva nou, pentru a-ţi face noi prieteni sau parteneri sau pentru a afla ce se mai întâmplă cu lumea. Unii fac bani frumoşi din asta. Se numesc „business facilitators”. Adică aceia care ascultă pe toată lumea şi apoi inventează/reinventează oportunităţi şi le prezintă celor cu care beau cafele. Câştigul lor?! Comision de consultanţă sau contract de parteneriat, depinde cât de mult vor să se implice.

Tu nu vrei asta, tu vrei doar să promovezi ceea ce faci, deci să te promovezi pe tine. Sfatul meu, fă-o profesionist, nu pierde timpul, potenţează puterea unei cafele în compania unor prieteni sau cunoscuţi, măcar pentru a-ţi mări dimensiunile agendei.

Atunci când ai o idee, prezint-o cât mai multor oameni din reţeaua ta de cunoştinţe, află păreri, investighează inteligent obiecţiile. Critica constructivă este mult mai folositoare decât aprecierile bune. Deci nu te supăra, frate, când cineva îţi desființează proiectul, ştiu e copilul tău, dar cei care se vor bucura de frumuseţea şi utilitatea sa sunt tocmai cei care acum îţi sunt critici. Ascultă-i cu interes.

Vânzarea ideii, ştim, am vorbit despre paşii unei vânzări şi astăzi nu ne vom mai opri mai mult aici. Voi menţiona doar, ca şi aici, resursa ta cea mai bogată sunt toți oamenii, singur nu ajungi prea departe.

Ok, presupunem că ai depăşit faza celor câteva eşecuri şi că cineva este interesat de idee. Negocierea este o armă care, dacă nu este bine stăpânită, se poate întoarce împotriva ta. Astăzi discutăm despre câteva elemente esenţiale în ale negocierii. Mai concret, fiindcă despre acest capitol putem scrie încă manuale întregi, ne vom opri asupra unor secrete de uzanţe de protocol. Aici facem diferenţa între o persoană cu branding personal cultivat şi altă care cunoaşte strict reguli de negociere.

Societatea de astăzi, consumatoristă, veşnic contra timp şi orientată către rezultat, rar ţine seama de mici secrete care sunt importante într-o negociere de succes. Nu este şi cazul nostru. Noi ştim deja că nu contează ce ştim, ci cum aplicăm cunoştinţele noastre.

Astfel, să facem cunoştinţă cu acele lucruri precum: arta de a fi o gazdă bună, reguli de protocol, aspect fizic şi ţinută, iar în partea a III-a vom discuta despre cadouri în afaceri şi femeia în societatea de afaceri.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :