Pe unde mai fugim de-acasă

2Se anunţă o primăvară lungă şi ploioasă, aşa că îmi propun să vă scot totuşi din casă, dar în spaţii închise care să vă aducă mirarea de care aveţi nevoie. Căci, nu-i aşa, sufletele noastre îşi cer din cînd în cînd partea lor de hrană.

Pentru că Bucureştiul arată frumos şi curat în centru, pentru că e o adevărată plăcere să iei Calea Victoriei la picior de la un capăt pînă la celălalt, astăzi ne oprim cu umbrele cu tot la numărul 111, acolo unde Muzeul Colecţiilor de Artă găzduieşte un număr impresionant de lucrări ce “readuc la viaţa perioada interbelică”, perioada în care în colecţiile marilor familii încep să intre alături de clasici precum Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu sau Theodor Aman şi moderni ajunşi la maturitate precum Nicolae Tonitza, Lucian Grigorescu,  Iosif Iser, Cămil Ressu, Alexandru Ciucurencu şi alţii pe care îi veţi descoperi voi înşivă.

Colecţiile trebuie savurate pe îndelete, pentru frumuseţea lor, dar şi pentru impresionantă valoare şi gusturile pe care le veţi identifica ca fiind proprii pentru fiecare familie de colecţionari/donatori în parte.

Personal am devenit admiratoare a lucrărilor semnate de Ciucurencu pentru viul din pînzele lui. Dar i-am (re)descoperit şi pe alţii. Între altele, pentru devoratorii de viaţă interbelică, aşa cum am citit-o în jurnalele unora dintre protagoniştii de seamă de atunci, veţi observa şi aici că mai toţi artiştii mergeau în perioada aceea la Balcic şi Balcicul este reprezentat aproape de fiecare dintre ei în cîteva lucrări.

odaliscaNudurile sunt frumoase, eu le prefer naturii statice, deşi natura statică mi-a plăcut de data aceasta la Iser şi desigur la Ciucurencu. Femeia din vîrful pensulei artistului modern este surprinsă pozînd pur şi simplu, aşteptîndu-şi soţul, privind în zare, rareori exprimînd acel ceva care să ne modifice starea altfel decît prin frumuseţea formelor şi culorilor. Poate că am văzut două femei surprinse citind, dar nu garantez că erau printre colecţii sau la Muzeul Naţional.

Singura femeie care transmite mult este „Ţiganca” lui Grigorescu şi pe ea o găseşti la Muzeul Naţional de Artă, la care o să ne oprim împreună data viitoare.

Mic ghid de vizitare:

Lăsaţi toate bagajele la garderobă, dar păstraţi cu voi un flyer cu harta muzeului. Dacă sunteţi pentru prima dată în vizită şi nu mergeţi direct la ţintă către o anumită colecţie, vă recomand să începeţi cu etajul doi, colecţia Marcu Beza – Hortensia şi Vasile G. Beza. Apoi lucrurile merg de la sine. Notaţi pe harta zonele unde doriţi să reveniţi în tihnă.

Dacă mergeţi cu copiii, asiguraţi-vă că se pot plimba în linişte şi fără să-şi folosească mînuţele, minim o oră (în viteză).

Biletul costă 15ron întreg şi au reduceri pentru diverse categorii.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :