Pe umeri pletele-mi curg râu

 

    O dată cu vremea frumoasă revine în actualitate grija pentru podoaba capilară pe care nu o mai ascundem sub broboade, şepci sau căciulite. Nu ştiu de ce, poate e defect zodiacal (că tot se spune că „leoaicele” se cunosc după „coama” pe care şi-o poartă, pe spate, cu mândrie), dar pentru mine feminitatea începe cu un păr îngrijit şi frumos.

Nu îmi propun să scriu astăzi despre mese şi peruci, despre câte milioane de lei sau sute-mii de euro investesc uneori femeile în extensii „cât mai naturale”, ci despre părul cu care ne-a înzestrat mama natură. Că este vopsit sau nu, scurt său lung, blond, roşcat sau curcubeic, un lucru este sigur, îngrijirea lui ne ocupa ceva timp. Părul poate fi sănătos NUMAI dacă avem grijă de el şi îl protejăm.

Să trecem la treabă…

Personal, mi-am lăsat părul să crească acum vreo cincisprezece ani, în semn de rebeliune faţă de mamă care m-a tuns scurt toată copilăria mea. De-atunci, de când am putut lua singură decizia lungimii propriului păr, “fata cu păr foarte lung” am rămas. Şi cum “nevoia te învaţă” este unul din motto-urile preferate ale româncelor, am învăţat şi eu să îmi menţin părul sănătos chiar şi în lipsa posibilităţilor materiale din trecut. Şi mi-au prins bine vremurile când vântul îmi suflă prin buzunare, pentru că pletele mele au fost mai mult “dresate” la domiciliu şi nu agresate de tot felul de chimicale din şampoanele şi tratamentele pompose.

Trucurile la care am apelat de-a lungul vremii pot fi şi la îndemâna ta. Mai înainte de toate ar trebui evitat, pe cât posibil, uscătorul de păr. Motivele sunt simple. I se spune uscător de păr pentru că… usucă! Tare de tot.

Uscarea nenaturală a firelor de păr duce la pierderea elasticităţii şi despicarea vârfurilor. De aceea încerc mai mereu că după ce îmi spăl părul să îl las să se usuce în aer liber. Vara este o adevărată plăcere să procedez aşa, iar iarna încerc să-mi organizez ziua astfel încât, după spălarea părului, să rămân în casă. Asta nu înseamnă că mi-am aruncat uscătorul sau placă de întins părul. Nu, le am în dulapul de la baie, dar le folosesc rar şi doar în cazuri de maximă urgenţă sau înaintea vreunui eveniment deosebit anunţat mai “din scurt”. Ajutându-ne părul să se usuce în acest fel, natural, vom rări şi vizitele la salon pentru că vârfurile nu se vor mai rupe atât de uşor, în plus, ne vom păstra “cositele” lucioase şi sănătoase pentru mai mult timp.

Cu toate acestea, tăierea vârfurilor cel puþin o datã la șase-opt săptămâni va face părul să pară mai sănătos deoarece firele “moarte” vor fi eliminate. Dacă aţi optat pentru păr lung, iar ideea de a-l tunde, chiar şi foarte puţin, la fiecare două luni, va oripilează, puteţi “trişa” prin rãsucirea lui pe secţiuni şi tăierea capetelor firelor de păr care ies în afară.


Un alt truc personal pe care nu-l “sar” niciodată este hidratarea cu un balsam de bună calitate. Şi calitate nu înseamnă un preţ astronomic, cel puţin nu pentru mine. Ai la dispoziţie: hidratarea de câteva minute, (cea de după fiecare spălare a părului), hidratarea profundă de cel puţin douăzeci de minute (o dată pe săptămână), precum şi folosirea măştilor balsamice (măcar o dată pe lună, pe parcursul unei jumătăţi de oră), sau, în cazul unui par foarte deteriorat, chiar a câtorva ore bune (dacă nu cumva şi peste noapte). Cum minuni poate face şi “balsamul organic” pe care îl aveţi chiar acum în frigider. Vă îndoiţi că îl aveţi? N-ar trebui.

Din nou frigiderul la dispoziţia ta

O banală maioneza realizată din două ouă, câteva linguriţe de ulei de măsline şi puţină zeamă de lămâie condiţionează părul net superior oricărui alt produs branduit. Sau zdrobiţi un avocado şi amestecaţi-l cu ulei de măsline sau de ricin. Masează apoi această masca de păr pe toată lungimea părului, va deveni secretul suprem al frumuseţii voastre capilare. Ca să nu mai spun că limpezirea părului cu ceai de urzica (combinat cu ceai de muşeţel pentru părul blond) sau apă de ploaie proaspăt colectata sunt binecuvântări. Datorită acestor îngrijiri permanente părul meu a primit de-a lungul vremii mai multe complimente decât pantofii în care, fie vorba între noi, am investit o mică avere.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 17 august 2014

    […] 3. Îngrijirea părului: până ne scoatem căciulile, o dată pe săptămână folosim înainte de baie o mască din gălbenuş de ou, ulei de măsline, ulei de ricin, vitaminele A şi E (eu folosesc un produs românesc care conţine deja acest amestec plus petrol) şi se acoperă părul cu un prosop fierbinte jumătate de oră. Face minuni! Cum scăpăm de căciulă, tundem vârfurile. Sau recapitulăm ce-a scris Roxana acum un an despre îngrijirea superbului ei păr. […]

Comentează :