”Pe” de la Penelope

Muza preferată a lui Almodovar și noua eroină hollywoodiană, celebra Penelope Cruz și-a îndesit drumurile între Madrid și Los Angeles începând cu anul 2009, mai ales după ce a devenit prima actriță spaniolă care a primit Oscarul pe pământ californian. Asta spune multe. Devenită star internațional, de anul trecut și până acum a jucat în filmul plin de aventuri ”Pirații din Caraibe” (a patra serie din saga Disney), a devenit mamă și a rămas în lumina reflectoarelor la fel de hiperactivă, solară și omniprezentă cum o știm și cum ne place să ne-o imaginăm.

”Pe”, cum este alintată de spaniolii de-acasă, preferă să se ascundă de jurnaliști sub masca personajelor sale tulburătoare. Cine altcineva ar putea să-și asume cu atâta naturalețe o filmografie compusă din: eroina seropozitivă însărcinată cu un travesti din ”Todo sobre mi madre” – ”Totul despre mama mea”, sau amanta abuzată din filmul italian ”Non ti movere” – ”Nu te mișca”, sau bandita cochetă din ”Banditele”, ori artista boemă și isterică din ”Vicky Cristina Barcelona” sau aventuriera din saga Piraților și multe alte roluri, dacă ar fi să mai amintim aici ”Vanilla Sky”, sau atât de sensibilul ”Los abrazos rotos” – ”Îmbrățișări întrerupte” etc.?

Cu toate astea, Penelope a reușit să-și păstreze o oarecare aură impenetrabilă de mister. Fata populară de vizavi, dar și star hollywoodian, actrița a ajuns, în ciuda tuturor împotrivirilor din viața ei, cea mai dragă eroină a cinematografului spaniol dar și o vedetă în ascensiune în LA. Nu poate fi înțeleasă în profunzime decât dacă suntem atenți la parcursul ei cinematografic și la colecția de anecdote și glumițe remarcabile, care fac deja parte din legenda Cruz.

Povestea ei începe în 1974, la Madrid, unde s-a născut dintr-o mamă coafeză, Encarna și un tată de meserie mecanic de mașini, Edardo. Părinții au înscris-o de la vârsta de 5 ani la Conservatorul național pentru a studia baletul și flamenco, dar pe la 14 ani Penelope hotărește să devină actriță, convinsă că o astfel de carieră i se potrivește mai bine decât cea de dansatoare.

După ce a atras atenția asupra sa în filmul ”Jamon, Jamon” (1992, în regia lui Bigas Luna), unde a avut o scenă nud, s-a dezlănțuit apoi în rolurile pregătite de Almodòvar, în ”Don Juan”-ul lui Jacques Weber, în ”Fata visurilor tale” al lui Fernando Trueba (rol pentru care a câștigat un Goya spaniol pentru cea mai bun actriță). În 1999 a jucat rolul vieții ei în ”Totul despre mama mea”, unde interpreta o călugăriță seropozitivă și însărcinată pe deasupra, tot în regia lui Pedro Almodòvar, Pigmalionul  care o ridică pe Penelope la rang de Galatee și care-i face intrarea pe marile ecrane ale lumii.

Pe la începutul anilor 2000, Cruz se mută peste Atlantic și începe o perioadă tumultuoasă și aventuroasă din punct de vedere sentimental. În aceeași perioadă lucrează câteva săptămâni pentru Maica Tereza, cine și-ar fi imaginat? În 2001 filmează ”Vanilla Sky”, un remake american după ”Abre los ojos” (”Deschide ochii” – r. Alejandro Amenabar) unde-și reia rolul din prima versiune. Vanilla Sky deschide porțile carierei sale internaționale și marchează începuturile idilei ei ultra-mediatizate cu Tom Cruise, proaspăt divorțat la vremea aceea de Nicole Kidman.

Noua regină a covoarelor roșii nu uită de cinematograful spaniol căruia îi datorează, în definitiv, atâta și continuă să filmeze pentru regizorul ei preferat care are un fetiș pentru Penelope și o distribuie în toate rolurile principale pe care aproape că le creează pentru ea. În 2006 primește un nou premiu de data asta la Cannes pentru ”Volver”. Rolul Raimundei, o femeie voluptuoasă și mamă curajoasă, atrage atenția lui Woody Allen, care o distribuie în ”Vicky Cristina Barcelona”, unde joacă rolul artistei Maria Elena, o femeie impetuoasă, isterică și cu multiple tentative de suicid la activ, și care trăiește un menage à trois cu partenerii ei de film, Javier Bardem și Scarlett Johansson. Maria Elena, acest personaj picant și senzual, îi aduce un Oscar pentru cel mai bun rol secundar, devenind grație acestuia prima comediană spaniolă recompensată la Hollywood. O consacrare ce a fost salutată de New York Time: ”A știut să resusciteze cu vitalitatea ei un Woody Allen din ce în ce mai puțin inspirat.” Dar, mai presus de toate, rolul acesta a întărit legătura ei cu nu mai puțin caliente-le spaniol Javier Bardem, actualul soț și tatăl copilului ei. Un rol incomparabil pentru amândoi actorii. Acela de părinți.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :