Pandemia scumpeşte escapadele la munte

Au venit sărbătorile şi turismul montan are surprize pentru toţi. Multe din ele – neplăcute. Pandemia face ravagii și în industria ospitalităţii.

Iarna și turismul

Hotelurile şi pensiunile s-au scumpit de 3-4 ori mai mult în ultimul an. Hotelierii şi-au făcut deja calcule pe seama iubitorilor de munte şi de ski, care, plictisiţi de carantină, vor dori să dea o fugă la munte şi, după socotelile lor, vor fi dispuşi să plătească oricât.

Pe de altă parte, turiştii sunt supăraţi pe proprietarii de pensiuni şi hotelieri şi-și exprimă nemulţumirile pe toate grupurile de socializare pe care le prind. Proprietarii se apără că, de fapt, nu scumpesc pentru profit, ci pentru că trebuie să-şi acopere taxele, başca măştile, dezinfectanţii şi termometrele, cheltuieli impuse de pandemie. Cu alte cuvinte, produsele sanitare sunt cumpărate din banii turiştilor. Lucru care n-ar fi de blamat, dacă acestea nu ar lipsi cu desăvîrşire din unele locuri.

Cît te costă o noapte la Braşov

Cea mai ieftină cameră la un hotel de 3 stele din Braşov costă la ora actuală 230 lei pe noapte şi asta doar dacă o rezervi din timp. La Vişeul de Sus o cameră la aceleaşi condiţii e în jur de 180 lei pe noapte.

Clienţii se plîng că la banii pe care-i cer hotelierii, aceştia din urmă nu oferă servicii de calitate. Indiferent de cît plăteşti, fie că dai 100, fie că dai 500 lei pe noapte, curăţenia e cartea de vizită a oricărui hotel, iar mîncarea  trebuie să respecte condiţiile de igienă. Cel puţin, la asta se aşteaptă turiştii și sunt dezamăgiți de ce găsesc prin cazări.

Diferenţa dintre o stea şi cinci stele la hotel se vede la facilităţile pe care le are unitatea respectivă (piscină, spa, aer condiţionat, tv, cameră spaţioasă sau nu, cu mobilier nou sau nu). Hotelurile de 3 stele se întrec la preţuri cu cele de 5 stele, deşi nu au aceleaşi condiţii.

În turism, nu ar trebui să se facă rabat la lucrurile de bun simţ, curăţenia în camere sau mîncarea, ori aici gazdele din stațiuni au cele mai mari carenţe.  Conform ANPC, în perioada vacanțelor de iarnă și de vară, turiştii se plîng cel mai mult de curăţenie şi mîncare, apoi de mobilier şi de televizoarele din cameră (nu funcţionează, nu există sau nu au decît 4 programe).

Mai bine în Elveţia

Ca urmare a creşterii preţurilor hotelierilor români, agenţiile de turism au făcut oferte mult mai bune turiştilor pasionaţi de ski în Munţii Alpi, Elveţia, la preţuri considerabil mai mici. În prezent, nu există nicio restricție de intrare pe teritoriul Confederației Elvețiene pentru persoanele care sosesc din România și care nu s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile, pentru mai mult de 24 de ore, pe teritoriul unui stat/regiune cu grad ridicat de risc epidemiologic.

Oricum ar fi, atenţie la ce pachete achiziţionaţi şi urmăriţi să primiţi ceea ce vi s-a promis.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :