Paharul în plus care te-mbată

image015Alcoolul ar putea fi considerat cel mai vechi drog existent. Produsele fermentate sunt folosite de ani de zile pentru a produce alcool. Acesta este intr-adevăr un drog, şi încă unul mortal. In jurul consumului de alcool s-au construit o serie de mituri. Se spune că orice copil va ajunge la un moment dat să consume alcool, dar există studii care dovedesc că circa 30% dintre adolescenţi nu beau deloc şi cei mai mulţi dintre aceştia nu dezvoltă alcoolism. În rîndul adolescenţilor, alcoolul îşi face loc tot mai insistent, jucînd rolul de fals prieten, ca facilitator al comunicării emoţionale şi ca ingredient al unor petreceri reuşite. Din păcate, societatea înconjurătoare nu reuşeşte să ofere tinerilor alternative interesante la aceste beneficii.

Copiii cumpără alcool părinţilor

În România, aproape jumătate dintre copiii de 11-14 ani şi circa 80% din tinerii care au depăşit vîrsta majoratului au consumat cel puţin o dată alcool. Consumul frecvent de alcool se înregistrează la 4% dintre cei cu vîrste între 11 şi 14 ani, peste 12% din cei de 15-18 ani şi 18% din cei de peste 18 ani. Vîrsta medie la care copiii românilor consumă prima dată alcool este în jur de 12 ani. Ponderile părinţilor români care consumă alcool sunt de 35% în cazul mamelor şi 70% în cazul taţilor. Aproape jumătate dintre minori au fost trimişi de părinţi să cumpere alcool în ultimul an, 89% dintre aceştia neîntîmpinînd probleme în achiziţionarea băuturilor.

Statisticile sunt îngrijorătoare: între 1,5% şi 3% dintre elevi consumă alcool zilnic, iar între 7 şi 20% au băut alcool în şcoală din curiozitate, plăcere sau pentru a prinde curaj, se arată într-un studiu al Institutului de Relaţii Umane. Pe site-ul dedicat www.alcoolulnutefacemare.ro, cei interesaţi pot găsi filme educative şi sfaturi utile pentru a preveni şi combate consumul de alcool în rîndul adolescenţilor.

De la prieten la duşman nu e decît un strop

Studiile efectuate recent relevă că tinerii pot deveni dependenţi de alcool mai repede decât adulţii. Cu cît încep să bea mai devreme, cu atît este mai mare riscul de a deveni alcoolici. Iată cîteva dintre problemele cauzate de alcool la tineri: pierderea memoriei, deteriorarea creierului, bolile de inimă, malnutriţia, scurtarea duratei de viaţă, comă alcoolică şi moartea prin accidente. Consumul excesiv de alcool este corelat cu 80% dintre cazurile de sinucidere, 50% din crime, 30% dintre accidentele rutiere fatale şi 15% din cazurile de înec. Este de asemenea unul din factori în unul din trei cazuri de divorţ şi unul din trei cazuri al molestării copiilor.

wineIată totuşi şi cîteva efecte benefice ale alcoolului, care, consumat moderat, nu face rău organismului

Vinul roşu – cercetătorii spun că e plin de beneficii: reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, ţine departe chiar şi răceala şi te fereşte şi de herpes.
Whisky – e una dintre băuturile cele mai sărace în calorii: 50 ml conţin doar 104 calorii. Mult mai puţin decît un pahar de vin sau o jumătate de halba de bere.
Coniac – de cîteva secole, francezii îl folosesc ca leac în mai multe boli. Iar acum specialiştii muncesc de zor să-i demonstreze beneficiile.
Martini – e şi el pe lista albă a medicilor, care spun că are în compoziţie foarte mulţi antioxidanţi şi că ar trebui să îl preferăm vinului si whisky-ului.
Bere – la fel ca şi vinul, pune umărul la ţinerea la distanţă a bolilor de inima. Nu are colesterol, nu are grăsimi şi conţine Mg, Se si K, precum şi vitamina B.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :