Pacea de după război

black or witeZilele trecute mă aflam într-un birou imobiliar, de vorbă cu o doamnă cu un chip şi o siluetă pe  care le-ar invidia orice puştoaică. Nu emana “bogăţie”, dar avea un aer sofisticat şi o pozitivitate inexplicabilă pentru cele zece minute ale noastre de conversaţie serioasă, profesională. La un moment dat, completînd un formular, m-a întrebat ce vîrstă am şi m-a complimentat cu un “Wow, dar nu arăţi”. I-am zîmbit politicos, strîngîndu-i din instinct mîna şi întorcîndu-i un sincer “…nici tu”. Şi atunci, imediat după acea atingere de mînă, s-a produs “declick-ul” confesiunilor sale. 

Frumoasă doamnă avea 43 ani. Se afla în plin proces de divorţ, avea doi copii şi un fost bărbat foarte potent financiar care o alungase din casă după ani întregi de căsnicie, luîndu-i tot: maşini, bani, accesul la conturile bancare şi la bunurile comune. Banii îi făcuseră împreună, din afaceri imobiliare. El, un simplu începător, ea, o carieristă puternică în Top 10 al celor mai buni brokeri imobiliari canadieni. L-a învăţat tot ce-a ştiut ea şi l-a propulsat în cercurile înalţe în care se învîrteau banii adevăraţi. Acum, el a alungat-o ca pe o şosetă ruptă în talpă. Motivul? Banii şi lăcomia lui financiară. După ani lungi de renunţare la propria carieră (pentru a-şi creşte copiii şi pentru a-l urma pe soţ prin peregrinările sale afacereşti), doamna noastră s-a întors la muncă pentru a supravieţui unui divorţ, noii situaţii de viaţă şi… pentru a-şi plăti avocaţii. palaria rosieAvea nevoie de o reprezentare legislativă serioasă pentru că fostul soţ nu dorea să “împartă” nimic cu ea, nici măcar ceea ce legal i se cuvenea. O ascultam siderată şi nu ştiu de ce, dar la capătul lungilor ei confesiuni, după ce mi-a arătat nişte ziare, articole şi documente legale, în loc de vreo concluzie inteligenţă sau empatică, am întrebat-o scurt:”Eşti născută în zodia Leului?”. Mi-a confirmat, uimită că-i “ghicisem” zodia. După care am izbucnit amîndouă în rîs…

Cu inima la confesie

Nu de puţine ori am avut acest “efect confesionar” în rîndul noilor cunoscuţi. De cînd mă ştiu am fost “sfătuitoarea” grupului de prieteni din care am făcut vreodată parte. Că erau chestiuni legate de viaţă, de dragoste, de carieră, eşecuri sau bucurii, cumva, oamenii mi-au cerut mereu sfatul fără ca eu să fiu sau măcar să pretind a fi vreun psiholog sau să fi avut măcar vreo vastă sau prea complicată experienţa personală de viaţă. Poate natura mea, poate felul în care înţeleg şi văd viaţa, poate faptul că acum cîţiva ani am început să practic terapii alternative ce mi-au deschis conştiinţa la un alt nivel, îi ajută pe oameni să se apropie de mine şi să-şi deschidă sufletele. Aşa cum doamna din biroul imobiliar şi-a deschis inima şi m-a întrebat (ca şi cum eu eram reîncarnarea lui Budha): ”Spune-mi, te rog, hai, spune-mi, cum fac pace cu mine după acest război?”.

touch meDincolo de pozitivitatea ei debordantă, pentru prima oară vedeam în ochii ei o tristeţe adîncă şi grea. Şi s-a mirat din nou că-i “ghiceam” durerea şi s-a cam crucit şi cînd i-am spus că parcă o văd cu ochii minţii cum îşi caută răspunsurile vieţii prin metode neconvenţionale, poate prin horoscoape sau reziduuri de cafea din ceşti răsturnate în farfurii. Şi iar m-a întrebat:”Îmi voi repara vreodată inima? Cum fac pace cu mine după acest război?”Există momente cînd ne dorim cu toții pe cineva care să ne spună în ce direcție să o luăm şi care să ne asigure că…viitorul nostru sună bine. M-am uitat la ceas, am realizat că nu mă grăbeam nicăieri şi ne-am reaşezat pe scaun, la „poveşti de viaţă”.

Motivaţia “de după”

Oricît de frumos sau de urît se încheie o relaţie de dragoste, consecinţele emoţiilor “de după”, pot fi copleşitoare. Cu toţii am trecut prin durerea unei rupturi sufleteşti şi, de cele mai multe ori, i-am supravieţuit. Dar cicatricele rămîn acolo, fie că le recunoaştem sau nu, fie că sărim imediat într-o altă relaţie sau într-un avion care ne duce spre izolare în deşert, sau la bunici, la ţară sau în India ori Machu Pichu. Că ne lingem sau oblojim rănile în public sau în dormitorul nostru cu obloanele trase, nu mai contează, pentru că, inevitabil, va exista o perioadă de timp în care ne vom gîndi mai intens la “ceea ce nu a mers” în relaţie, decît la “ceea ce a fost frumos”. Şi e atît de uşor să cazi în depresie, singurătate, disperare sau debusolare. De aceea e foarte important să ne amintim în astfel de situaţii că uneori este nevoie de un moment de viaţă monumental, cum ar fi un divorţ sau sfîrşitul unei relaţii de lungă durată, pentru a ne catapulta într-un nivel de conştiinţă mai înalt, ca să ne înţelegem alegerile şi greşelile, să evoluăm şi să ne regăsim drumul adevărat al vieţii (să părăsim definitiv poteca prăfuită pe care am rătăcit cîţiva ani inventînd basme pe care nici copiii nu le mai cred).

adriana limaŞi totuşi, cum găsim motivaţia pentru a ne da jos din pat în fiecare dimineaţă într-o perioadă atît de grea? Ei bine…

 • Crede că ceva mai măreţ şi cineva mult mai bun decît fostul, te aşteaptă “afară”; trebuie doar să te dai jos din pat, să te îmbraci ca şi cum ai avea cea mai importantă întîlnire din viaţa ta azi şi să-ţi afişezi speranţa şi zîmbetul pe buze. Acestea vor fi cele mai de preţ accesorii fără de care nu ar trebui să pleci nici măcar pînă la magazinul din colţul străzii. Dragostea adevărată te va găsi!
 • Vorbeşte, vorbeşte, vorbeşte. Nu bîrfi şi nu distorsiona adevărul, dar vorbeşte cu familia şi prietenii de încredere. Vorbeşte cu un psiholog, dacă e nevoie. Faptul că scapi de balastul din minte şi inimă, îţi va uşura considerabil drumul cel nou.
 • Nu te izola. Ieşi la reuniunile cu prietenii sau colegii de muncă, înscrie-te la o sală de sport, la cursuri de dans sau pictura, ieşi din casă şi fă-ţi din fiecare zi un nou proiect. Socializează, cunoaşte oameni şi experienţe de viaţă noi şi vei observa că nu eşti singură şi că drama ta nu este cea mai neagră.
 • Nu plînge după “prietenii” care te judecă prin prisma rupturii tale amoroase. Adevăraţii prieteni rămîn imparţiali în aceste situaţii şi nu fac “tabere” pro sau contra. Un prieten nu te judecă prin prisma a ceea ce spune “exul” despre tine, ci prin prisma a cine ai fost şi eşti TU, ca om, în relaţia voastră de strictă prietenie. Dacă cineva s-a îndepărtat de tine doar pentru că îl crede pe fostul tău cînd spune că eşti “oribilă”, atunci mulţumeşte-i Vieţii că te-a scăpat de slăbiciunea, falsitatea şi meschinăria aşa-zişilor tăi “prieteni”.
 • musetel2Fă-ţi prieteni nou-nouţi. Cu aceştia nu poţi discuta la nesfîrşit despre fosta ta relaţie şi nici nu îţi vor furniza “informaţii” despre fostul partener (informaţii care pot genera emoţii negative, frustrare, tristeţe sau chiar durere).
 • Nu te arunca în braţele primului bărbat care te complimentează sau scoate în oraş. Aminteşte-ţi că este mult mai important să faci pace cu tine şi să-ţi înveţi lecţiile, decît să demonstrezi că tu eşti prima care s-a “vindecat” şi care a intrat într-o altă relaţie. Dar flirtează, fă-te frumoasă, acceptă o invitaţie la cină dacă cel care te invită îţi bucură inima şi îţi face sufletul să tresară plăcut, dar focuseaza-te pe a te pune pe primul loc şi a-ţi îngădui timp să alegi “mai bine” de data aceasta. Şi fii sinceră în legătură cu priorităţile tale cu oamenii noi care vor apărea în viaţa ta.
 • Poţi consulta horoscoapele din toate ziarele şi poţi căuta semne în toate cărţile de tarot existente pe piaţă, poţi suna toate mamele Omide din lume şi toţi numerologii care fac rating la televizor, dar te asigur că nimeni nu va avea răspuns la întrebările care te macină acum. Dar dacă înţelegi că iubirea este în tine, nu în afara ta, că doar tu te poţi iubi enorm, înainte ca o altă persoană să te iubească, că doar tu te poţi valida şi validarea personală nu o găseşti prin altă persoană sau într-o altă relaţie, pacea va veni.
 • Nu te crampona prea tare de trecut şi iartă, eliberează-ţi fostul iubit din gîndurile, şi inima ta, eliberează-te de himere, trecut, rezistente interioare şi durere. Şi ascultă pe repeat melodia „When I was your man” a lui Bruno Mars şi fii sigură că fostul tău o va fredona curînd (dacă nu cumva deja o are şi ele pe “repeat” în maşină) pentru că prin imaturitatea şi egoismul lui a pierdut cea mai minunată femeie din lume: TU!
 • morning coffeeAminteşte-ţi că tot ceea ce este mai bun curge acum prin tine şi în jurul tău. Fii în pace şi repetă-ţi că nu ai de ce să-ţi (mai) faci griji pentru că acum totul este perfect şi minunat în viaţa ta.
 • Americanii (şi soră-mea) au o vorbă : “Fake it until you’ll make it”.  Fără a te sfătui să fii “falsă”, dacă nu poţi zîmbi încă în această perioadă, inventează-ţi, creionează-ţi chiar şi un zîmbet forţat şi vei vedea că în scurt timp acesta va apărea singur, adevărat şi natural pe chipul tău.
 • Ignoră-ţi fostul soţ şi eventualul său venin! Poate vei primi de la el şi atacuri frontale sau mîrşave, pe la spate, poate vei primi mesaje care vor încerca să te discrediteze, să te facă să te îndoieşti de tine, care te vor îndemna să “cobori de pe scenă” şi să te vezi mică, slabă, neimportantă şi neîncrezătoare. Ignoră-le şi ignoră-l! Intră într-o stare de ne-simtire vis-a-vis de persoana lui şi rămîi pe scena ta personală ca cea mai importantă persoană din viaţa ta. Şi ţine minte: tot ce el spune urît despre tine sînt atributele pe care le vede la el cînd se uită în oglindă. Şi, în loc să lucreze la ele, le aruncă în tine. Nu le arunca înapoi spre el. Ignoră-l şi mergi înainte pe drumul tău curat şi frumos! Iartă-l din toată inima, căci, în limitările sale, nu ştie ce face.
 • Pacea spirituală şi sufletească te va găsi mai repede decît crezi, dacă eşti hotărîtă să renunţi la războiul din inima ta, dacă înţelegi că atîta vreme cît mai ai suflu în tine, ai tot timpul o şansă nouă. Şi nicicînd nu a fost mai uşor să îngropi securea războiului şi să uiţi trecutul decît în această epocă în care poţi citi milioane de cărţi de dezvoltare personală fără a te mai deplasa la bibliotecă sau a cheltui prea mulţi bani.
 • Debarasează-te de ecourile negative ale unui eşec amoros înlocuind amintirile neplăcute şi durerea cu o stare permanentă de prezenţă. Fii aici-acum! Fii fericită că acum poţi medita, exersa, mînca sănătos, lenevi sau cînta fals în baie fără a-ţi mai cere cineva socoteala pentru timpul tău. Nicicînd nu a fost mai simplu să te redescoperi ca acum cînd, după doar un singur click de mouse, poţi asista la sute de seminarii din orice domeniu, poţi învesti în tine şi în hobby-urile tale fără a face o gaură prea mare în contul bancar, îţi poţi găsi o gaşcă nouă de prieteni care nu îţi va reaminti în permanenţă de greşelile tale, ci de cît de minunată, nouă, actuală şi frumoasă eşti tu, ca OM.
 • intre mare si cerImaginează-ţi că astăzi este ultima zi din viaţa ta. Cum ţi-ai petrece-o? Plîngîndu-l pe fostul tău, închisă în casă, cu ochii umflaţi? Sau afară, cu oameni care te iubesc şi pe care îi apreciezi şi adori, zîmbitoare, fericită, vie, debordînd de viaţă? Ai înţeles ideea…
 • Iar dacă uneori mai simţi nevoia să plîngi, să fii furioasă, să îţi storci ochii de lacrimi şi nasul de suspine, fă-o, dar fă-o ca şi cum nu te vede nimeni, eliberează-te o dată pentru totdeauna de furie şi durere şi apoi… dansează, rîzi, strîmbă-te la tine în oglindă şi nu te mai lua atît de în serios. Viaţa ne este dată pentru a o trăi frumos, din inimă, în Inimă, în Adevăr şi Bucurie. Creează în tine realitatea pe care vrei să o experimentezi “afară” şi vei vedea cum, în curînd, viaţa ta va întrece filmul frumos, imaginar, din mintea şi inima ta.

Cînd am plecat din biroul imobiliar, după o lungă şi caldă îmbrăţişare cu frumoasa doamnă, nu m-am mai mirat că pluteam şi nici că inima îmi bătea cu 100 de bătăi pe minut. Simţeam o Speranţă inepuizabilă în mine, chiar dacă doamna crezuse că i-o făcusem cadou toată. Ştiam că noua mea cunoştinţă va fi în siguranţă. Era încă tînără, frumoasă, inteligentă şi îşi reluase profesia de acolo de unde o lăsase. În plus, la finalul divorţului va avea cel puţin un milion de dolari în contul ei bancar. Fără a fi o feministă extremistă, m-am bucurat pentru ea şi l-am compătimit pe bietul fost soţ. Se punea la trîntă cu cea care îl inventase, care îl învăţase meserie şi îl ajutase să devină milionar.

on fireNu m-a mirat nici că imediat ce am pornit motorul maşinii, din radio a năvălit peste mine vocea de aur a Aliciei Keys. Fredonînd din toată puterea plămînilor mei „This girl is on fireeeeeeee”, am intrat pe autostradă mulţumind apusului de soare ce se întindea leneş pe cer pentru încă o zi minunată şi o nouă prietenie legată. Nu mă simţeam un simplu conducător auto pierdut în mulţimea de maşini ce circula bezmetic pe cele cinci benzi, ci cea mai importantă femeie, la volan, din lume. În ultimul timp, parcă în fiecare zi se filmează o peliculă numită “Viaţa Mea”, iar eu sunt personajul principal, nu un simplu figurant. Ştiu că mîine va fi o nouă şi perfectă zi în care cea mai bună prietenă a mea îmi va fi tot… vocea propriei inimi!

Ceea ce îmi doresc să experimentaţi şi voi! Mereu!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :