Ora de Dar începe azi

O discuţie cu Ramona Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Complex Care.

surori de cruce

Cum a luat naştere Ora de Dar?

Evenimentul Ora de Dar a luat naştere din dorinţa de a ajuta copiii luaţi în plasament la orfelinatul sf. Iustina de maică Serafima, stareţa mănăstirii Mărcuş, din judeţul Covasna. Am fost impresionaţi de gestul extrem de uman, făcut de măicuţă, care a devenit nu doar protectoarea acestor copii, ci şi mama lor. Le-a oferit nu doar adăpost şi hrană, ci şi dragoste, care este hrana sufletului. Mesajul evenimentului nostru este o invitaţie făcută către toţi oamenii, de a învăţa din această lecţie de dăruire făcută de maica stareţă, de a realiza un salt spiritual, acela al dăruirii necondiţionate. În ziua fiecărui om, să se regăsească măcar o oră în care să-şi aplece interesul către nevoile sau suferinţele celor apropiaţi, să-şi creeze fiecare propria lui ora de dar.

2.      Care sunt obiectivele Complex Care, asociaţia care se ocupă cu organizarea de astfel de evenimente caritabile?

Asociaţia noastră are ca principal scop îmbunătăţirea serivciilor de asistenţă la domiciliu, atît din punct de vedere medical cît şi social, pentru persoanele aflate în nevoi speciale. Dorim să creăm un standard de îngrijiri medicale şi sociale, la domiciliu, pentru categoriile vulnerabile, atît în beneficiul acestora, pentru o reinserţie socială cît mai rapidă, cît şi în beneficiul sistemului de sănătate, pentru a scădea costurile spitalizărilor. De asemenea, ne propunem să organizăm cursuri ce au drept scop formarea de personal calificat în îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paleative. Beneficiarii proiectelor noastre sunt persoanele cu dizabilităţi fizice, temporare sau permanente, persoanele aflate în recuperare după afecţiuni acute (accidente cerebrale, traumatisme etc), pacienţi care suferă de afecţiuni cronice (scleroză multiplă, scleroza laterală amiotrofica, Parkinson în stadiu avansat, artroze cu anchiloze etc), copii sau adulţi cu dizabilităţi fizice şi psihice cu grad mare de dependenţă şi categoriile vulnerabile, precum femeile abuzate, copiii abandonaţi, persoane fără adăpost, vîrstnici.

listen3.      Cît este de important pentru spiritul nostru, dar şi pentru societatea în care trăim să dăruim din prea plinul sau prea puţinul nostru, din cunoştinţele noastre, din experienţa noastră şi chiar din finanţele noastre?

A dărui face parte din natura oricărei fiinţe umane spirituale. Acest lucru nu se rezumă la a dărui obiecte sau bani, ci grijă, timp, atenţie şi respect. Fiecare în parte are nevoie doar de catalizatorul acestei calităţi. Ea există în interiorul nostru, indiferent de rasă, categorie socială sau religie şi se numeşte altruism. A dărui necondiţionat este acel act pur, care urcă fiinţa umană pe cele mai înalte trepte ale spiritualităţii. Ajutînd din suflet, ne ajutăm pe noi.

4. Este greu să dăruieşti în ziua de azi grijă, timp, atenţie, energie?

Eu n-aş lua-o ca pe o întrebare, ci ca pe o provocare personală, a fiecăruia din noi. Te invităm să descoperi în Ora de Dar, cît este de greu să dăruieşti. Fiecare îşi va găsi răspunsul în adîncul fiinţei sale.

5.      Care sunt dificultăţile pe care le întîmpină un organizator al unui eveniment caritabil, de pildă, atunci cînd vrea să ajute oamenii?

Orice eveniment caritabil trebuie să treacă cu brio testul credibilităţii. Într-o societate de falsuri şi minciuni, este important să garantezi veridicitatea cauzei pe care o susţii. Modul în care realizezi acest lucru reprezintă o marcă care te reprezintă ca şi asociaţie. Este dificil să convingi pe alţii să îţi susţină cauza pentru care militezi. De ce tocmai pe a ta? De aici decurg dificultăţi în realizarea parteneriatelor sau în obţinerea sponsorizărilor. Şi aproape întotdeauna apar elemente negative, surpriză, peste care trebuie să treci în timp scurt şi alert şi în cel mai profesionist mod cu putinţă.

 ingerasii6.      Se implică personalităţile publice în evenimente caritabile sau este doar o altă formă de a-şi face publicitate?

Da, vedetele se implică în campanii caritabile. Am avut norocul să întîlnesc oameni extraordinari, care s-au implicat benevol în evenimentele noastre şi cărora le mulţumesc în numele beneficiarilor pentru care le-am organizat. Nu cunosc motivaţiile interioare ale fiecăruia şi ar fi nedrept să speculez şi să emit afirmaţii pseudo-psihologice şi vizionare, pentru că nu sunt în măsură să fac acest lucru şi nu am competenţa necesară (dacă o are cineva). Eu văd doar efectele faptelor, care sunt pozitive şi care, din punctul meu de vedere, merită toată admiraţia.

 Ai pe site-ul asociaţiei Complex Care un moto foarte frumos, de fapt sînt două, dar unul are un înţeles cu două tăişuri: Nimic nu este mai scump decît ceea ce primeşti pe gratis.” Al doilea zice aşa: “Viziunea fără acţiune este un vis cu ochii deschişi. Acţiunea fără viziune este un coşmar.”

Referitor la primul citat, el reprezintă un semnal de atenţie pentru toţi cei care oferă condiţionat.  În opinia mea este o formulă prin care rezultatul nu va fi niciodată unul bun, pentru nici o parte implicată. A dărui fără a aştepta (şi a cere) ceva în schimb, este motto-ul în care credem.

Cel de-al doilea citat este o invitaţie adresată celor care deţin competenţa necesară, atît din punct de vedere intelectual, social şi financiar, de a acţiona, căci acţiunea lor va fi garantat urmată de efecte benefice. Nu este suficient să vrei să ajuţi, sau să poţi, ci şi să ştii cum şi chiar să o faci. Degeaba ai viziune (adaug capacitatea şi puterea de a ajuta), dacă spiritul este leneş şi comod şi nu acţionează în consecinţă. Pe de altă parte, este un alt semnal de atenţie adresat celor care se reped să recurgă la gesturi care au ca punct de plecare o intenţie bună, dar din lipsă de colaborare cu persoane competente, pot face mai mult rău decît bine.

 ingerii28.      Cum ai ales pentru această Oră de Dar sau cum a ajuns la voi cazul celor unsprezece fetiţe de la mănăstire, şi cine este maica Serafima?  

Maică Serafima este eroul principal în evenimentul nostru, pentru că este un om care şi-a dedicat viaţa în sluba altora, un om care trăieşte prin oameni. Este un exemplu de a dărui, nu o oră din zi, ci întreaga viaţă. Ea face că povestea fetiţelor pentru care a devenit mamă, să fie una optimistă. Îi sîntem alături şi o susţinem, nu doar pentru a contribui, mărunt în esenţă, la creşterea fetiţelor, ci pentru a învăţa de la ea cum să dăruim cu adevărat.

9.      De ce avem nevoie ca oamenii care au o situaţie financiară foarte bună să se implice mai des în astfel de cazuri? 

Pentru că ei chiar pot.

Zully Mustafa

După ce am lucrat în presă vreo 20 ani, dar și ca învățătoare și profă de franceză și engleză timp de 7 ani, m-am dedicat din 2007 exclusiv scrisului și călătoriilor. Primul roman a fost “Strugurii s-au copt în lipsa ei”. Au urmat “Nopți orientale” și ”Al treilea călător”. Plus altele pentru copii. În prezent, călătoresc des, traduc filme turcești și-mi pregătesc următoarele romane. Din cînd în cînd, mai scriu și pe aici. Dacă ai de gînd să comentezi, fă-o civilizat și doar dacă ai ceva de spus. Dacă nu, așteaptă-te la un răspuns pe măsură și ia viteză.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :