Operaţia estetică a sufletului

9418498Citesc că specialiştii (acest termen vag, obositor) au decis că nu există răutate în stare pură, ci frustrare, ignoranţă, boală psihică. Acelaşi lucru şi l-au spus şi iertătorii parteneri, încercînd să găsească o cale către o relaţie senină, citind şi recitind studii psihologice, lăsîndu-se călcaţi în picioare pînă la dispariţia sinelui, a viselor.

Am un exemplu, şi nu e vorba despre criminali în serie, nici despre piloţi sinucigaşi, nici despre mame care-şi ucid copiii. În el se ascunde răutatea pură, gratuită, cu care poţi defila nestingherit deghizat în om bun, dar eventual plictisit, neînţeles de societate, de femeie etc.

Iată şi exemplul: el, tolănit pe canapea, îi cere soţiei un suc. Soţia consideră că nu e mare efort să coboare la magazin şi nici n-o ia ca pe o poruncă, nici ca pe o obrăznicie. Ba chiar se gîndeşte că un comportament frumos va atrage, mai devreme sau mai tîrziu, acelaşi tip de comportament şi decide să-i cumpere două tipuri de suc, cu zahăr şi fără zahăr şi bonus o ciocolată. Pentru bărbat e ceva obişnuit să o trimită la cumpărături, ca şi cum sarcinile ar fi fost împărţite, prin urmare nu-i mai mulţumeşte demult. Pe soţie n-o deranjează, în definitiv e exagerat să spui mulţumesc de 10 ori pe zi. Cu zîmbetul pe buze şi visul unei după-amiezi tihnite, ea îi pune în faţă sucurile, iar el îi răspunde scîrbit, ironic că poate face ce vrea din ea.

Ei se despart, din dorinţa lui, iar prietenii conchid că avea nevoie de o femeie care să-l domine. Eu concluzionez că, atunci cînd dominatoarea se va purta asemenea lui, va avea alte plîngeri. Aş adăuga şi că ar fi păcat să-ţi schimbi caracterul de dragul unei relaţii, să fii rău pentru a primi bunătate.

10389601_748184005274834_3408670626710629951_nSe mai spune că răutatea sau bunătatea se manifestă doar în raport cu ceilalţi, că dacă am fi singuri, am fi neutri. Eu cred că şi singuri am fi urîţi în răutate, am urî soarele că bate prea tare, am urî zăpada că e prea rece, ciocolata că e prea dulce.

Pentru femeia părăsită, pentru cea umilită, am un singur mesaj: fii bună în continuare, sunt şi oameni frumoşi, ca tine! În ceea ce-l priveşte pe fostul ei aşa-zis bărbat, o operaţie estetică a sufletului nu i-ar strica!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :