Oglindă, oglinjoară, nu-i dai tu pe-ăştia afară din ţară?

Copy of IMG_3334Ideea asta mi-a venit amintindu-mi de cîte ori m-am mirat în legătură cu trăinicia unor cupluri în care aparent, el nu are nimic de-a face cu ea sau invers. Îi ştii şi tu. Mai vizibili sunt aceia cu diferenţe mari de înălţime sau greutate şi desigur cuplurile frumoasă(ul) şi bestia.

O  mică precizare se impune chiar de la început. Nu mă refer la cei care sunt la a treia întîlnire. Oglinda este despre cuplurile care rămîn… o vreme…

Ne-am obişnuit să-i etichetăm după aparenţe. Cu toate acestea, el şi ea, eu şi el, tu şi el/ea, nu se află nimeni întîmplător în viaţa nimănui. Ştii întrebarea „ce-o fi văzut la X?” sau unde l-o fi găsit pe Y?” E simplu, pe noi ne-am văzut în celălalt şi din noi l-am scos. Celălalt este materializarea propriilor nevoi, dorinţe, temeri  într-o etapă anume din viaţă. Ceea ce este în interiorul nostru se reflectă în partener ca într-o oglindă pe care o păstrăm lîngă noi dacă ceea ce vedem  acolo ne place, recunoaştem  şi înţelegem, chiar fără a conştientiza. Unii mai înţelepţi decît mine care au studiat ani în şir despre călătoria sufletelor au spus că spiritele care seamănă se caută şi se apropie fără să ţină cont de ambalaj. Încep să cred din ce în ce mai mult în această ipoteză fiindcă altfel pare aproape imposibil să-mi recunosc anumite alegeri în viaţă. Cu puţin curaj, o să recunoşti că ţi se întâmplă şi ţie.

sunrise snowÎn celălalt este Eul acela cu care încă nu ai făcut cunoştinţă, dar pe care îl afli despre tine când încerci să-ţi transformi partenerul. Vrem să-l schimbăm pe cel de lîngă noi fiindcă ne temem că ne-am putea recunoaşte în el şi omului îi este frică de ceea ce nu este acceptat de acea latură întunecată pe care o negăm cu toţii.

Să ne uităm la evenimentele recente. Unde căutăm vinovaţii? Ce simplu e să spui sistemul, negînd că fiecare dintre noi este sistemul şi face parte din sistem. Cei care sunt astăzi în vîrful piramidei sociale sunt proiecţia acestui neam care a împins la suprafaţă ce zăcea mai urît în el, bine încuiat în temniţele comunismului. Libertatea de a alege ne-a adus faţă în faţă cu ceea ce era deja în noi şi am numit cu sau fără responsabilitate „sistem”. Altfel, cum să-ţi explici că un popor aşa modest, primitor, frumos şi responsabil, făuritor de cultură şi depozitar al bogăţiilor Europei, este ucis de incompetenţi, laşi, curve, parveniţi, manelişti, analfabeţi şi tupeişti. De unde au venit ei? Nu din noi?

Şi dacă nu ne mai recunoaştem în ei, nu ar trebui să-i lăsăm să plece, aşa cum faci cu iubitul/iubita în care nu te mai regăseşti sau cu care nu te mai înţelegi neam?

Nu am dorit să fac politică, nu acesta este scopul meu, dar în calitate de mamă, femeie responsabilă pentru viitorul copiiilor mei în ţara pe care o construiesc, am datoria să spun STOP! Nu mă regăsesc în voi şi vreau să plecaţi!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :