“Obsesia “ sau ce înseamnă să faci parte din familia Bulut

Mustafa_BulutUn oraș întreg și chiar o parte din Istanbul  încearcă să-l oprească pe Mustafa Bulut (Engin Akyurek) să fie cu femeia pe care o iubește, adevărata nebună  nedeclarată din serialul turcesc “Obsesia” (care e acum pe Euforia Tv de luni pînă vineri de la ora 19.00-20, reluare de luni pînă vineri 14.00-15.00, sîmbătă 18.00-20.00  și duminică toate episoadele din timpul săptămînii de la 17.00-20.00).

Pe cît de scurt pot să vă fac un intro, pentru cei care n-au apucat să vadă nici un episod, iată cum stă treaba. Mustafa, fiul cel mare al primarului localității GuzelYurt, o iubește pe Narin încă din copilărie. Practic au crescut împreună la conacul lui Aslan Bulut (o asociere duioasă de nume: Aslan înseamnă “leu”, iar Bulut înseamnă “nor”). Mustafa și Narin sunt veri, dar nimic nu are importanță pentru Mustafa, a cărei dragoste pentru verișoara lui trece peste orice și peste oricine. O dragoste care-i arde sufletul și cu care o copleșește pe nătînga asta de Narin, crescută delicat în multă rușine și în care s-au investit multe sentimente  de vină, lucruri care o fac să creadă că nu merită nimic în viață, că ea trebuie să se gîndească numai la binele altora, nu și al ei, greșeli pe care părinții le sădesc  așa, din senin, în copilele lor, ca să le sperie de moarte, să nu cumva să calce strîmb și să nu cumva să-și trăiască iubirile.

imagesBuun! O avem deci pe Narin, o tînără iubită de 3 bărbați. Toți trei se luptă să-i cucerească inima. Avem parte de lupte între cei trei bărbați care se lasă cu urmăriri de elicoptere, flăcări în deșert , pistoale și peste toate astea sentimente amestecate. Un coctail de la furie, ură, iubire, umor negru, amenințări și replici tăioase. Un brunet, un șaten și unu cu gropițe în obraji. Cu cine va rămîne inocenta serialului? Și cine o iubește mai mult? Să nu deschidem prea mult cutia cu surprize, oricum orice răspuns credeți că ghiciți, serialul merită urmărit pentru nebunelile tuturor.

În orice caz, nu cred să există femeie pe planeta asta care să nu vrea sau să nu fi vrut să fie iubită cu patimă de un bărbat înalt și brunet cu ochi în flăcări. În afară de Narin. Aproape că-ncepi să empatizezi cu nebunul serialului cînd vezi că toți sunt împotriva lui. Aproape că-ți dorești să se mărite și aia odată și să-și vadă fiecare de viața lui.

images (3)Mă enervează la culme Narin. De la felul în care vorbește, vocea aia tristă, ochii duși în cap de la atîta melancolie, îți vine s-o scuturi să se trezească din morți. O miorlăită. O singură dată a avut o sclipire de geniu cînd a împins-o într-un dulap pe nevasta lui Mustafa și s-a apărat de mahalagioaica aia, dar apoi a căzut iar în șanțul slăbiciunilor și în groapa sado-masochelii și n-a mai scos-o nimeni de-acolo pînă la sfîrșitul serialului. Un film care se lasă cu tentative de sinucidere, cu un doctor Serdar care e peste tot, nu contează că Mustafa vrea să-l omoare și pe ăsta, doctorul o să-l salveze de fiecare dată pe Mustafa atunci cînd o să fie rănit, accidentat, băgat la spitalul de nebuni sau cînd îl apucă crizele de epilepsie.

Serialul are momentele lui savuroase de umor pe care eu le-am gustat la maxim. Turcii trăiesc cu pasiune tot ce li se întâmplă. Mai ceva ca grecii. De pildă, nu cred că germanii ar înțelege scandalurile pe care le provoacă Mustafa, le-ar considera stupide. Să nu mai vorbim de britanici, care ar trata cu politețe orice situație, chiar și cînd nu este cazul. Dacă un britanic ar socializa fără probleme cu iubitul fostei iubite, turcii s-ar lua la bătaie din prima secundă numai dacă li s-ar părea că cineva se uită nu știu cum la iubitele sau soțiile lui. L-ar face terci și gata. Mai mult ca sigur că de-asta nu avem telenovele germane sau britanice cu priză la public. Am adormi de la primul episod.

Kopyas1Mustafa se enervează și cînd află că fratele său mai mic e posibil să fie impotent și e gata să răstoarne un bar la aflarea veștii, și cînd îi dă peste nas tatălui său pentru că acesta din urmă se tot bagă în treburile lui, și cînd Narin îi arată verigheta spunîndu-i că din cauza lui s-a măritat cu unu pe care nu-l iubește. Chestie care-l scoate din minți, mai ales că el a făcut orice să-i țină departe pe pretendenți, iar noi știm asta foarte bine.

Întorcîndu-ne la personajele din „Obsesia”, o mai avem și pe mama Ingi, o tipă foarte simpatică, mama doctorului Serdar, cu ceva funcții prin Guvern, singura care mai are ceva de zis în fața primarului Aslan, despre care ni se spune că știe lume sus-pusă, dar nu vedem nicăieri lumea aia sus-pusă, e invizibilă și pretutindeni și apare din senin, mai ales cînd trebuie să se rezolve o problemă legală sau financiară. Mama Ingi este gagica aia în vîrstă din viața fiecăruia dintre noi, care vrea să rezolve tot și se comportă ca un turbo jet. Adică te rezolvă imediat, fără să aibă însă nicio empatie față de ce se întîmplă, își bagă coada pe unde nu trebuie, află tot, dă telefoane, închiriază case, construiește școli, face și pe Cupidonul. Pe Mustafa îl urăște, nu fără motiv, dar îmi place că pînă la urmă se obișnuiește cu ideea că e nebun și gata.

images (1)Mustafa însă se dovedește a fi cel care vede cel mai bine în sufletele oamenilor și iese în calea lor după ce-i urmărește bine din umbră. Vede ipocriziile tuturor mai puțin pe ale lui Narin. Îi sperie pe toți doar pentru a-i surprinde mai tare cu gesturile sale largi. Îi sare țandăra imediat, nu știi cînd îl apucă, pe cine mai are de gînd să omoare numai să fie cu Narin (nu va omorî pe nimeni, dar va amenința pe toată lumea c-o va face) și începi să te obișnuiești cu el așa, ba chiar aștepți următoarea lui reacție furibundă, numai ca să-i vezi pe toți cum dispar ca potîrnichile din calea lui. La cît se laudă însă Narin că-l cunoaște, e culmea că sfîrșește mereu prin a-l provoca și pe urmă plînge că din cauza ei au fost răniți toți din jur.

asieMai e Asie, soția sa legitimă, care își acceptă soarta de femeie neiubită și nedorită, dar care-și face în continuare datoria de soție răbdătoare și așteaptă să-i treacă soțului ei nebuniile tinereții. Așteaptă, dar nu stă degeaba.

Și mai sunt cîteva personaje preferate, dar mai povestim și altădată. Uite, de pildă, mi-am dat seama de ce au picat telenovelele spaniole în favoarea celor turcești, dar vă spun altădată.

Ce trebuie să mai știți momentan? Că Engin Akyürek, cel care-l interpretează pe Mustafa Bulut este același care l-a interpretat pe Kerim din „Fatmagül”. Ce diferență, nu? Iar pe doctorul Serdar, rivalul direct al lui Mustafa din “Obsesia”, îl mai puteți vedea și în serialul istoric “Putere și glorie” de pe Prima TV, unde joacă rolul lui Ertuğrul, legendarul erou al triburilor nomade, cel care a fost principalul vinovat al nașterii națiunii turce.

Vizionare plăcută!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :