Obsesia 73: Laboratorul

11866418_802108576575597_4790836886220095611_nAstăzi, simt cum totul mă apasă. Mîinile atîrnă fără vlagă, picioarele de-abia se tîrăsc, capul mi se bălăngăne cînd spre dreapta, cînd spre stînga, într-un echilibru greu de menţinut, întreg corpul mă trage în jos, vreau odihnă, vreau să dorm, vreau să se termine!

Cît e de greu să faci să apară viaţa, cît de uşor este să o curmi! Cred că de-aia sunt bărbaţii cei care pornesc războaie, şi cei mai mulţi asasini sunt tot dintre ei. Femeia are încrustată în matricea ei nevoia de a crea, de a proteja, iar cele care sunt mame ştiu ce înseamnă să porţi în corpul tău un alt corp pe care să îl laşi să respire aerul planetei prin propria suferinţă. Iar naşterea, mi se pare, este a te supune unei morţi mai mici…

Femeia, cu cîteva excepţii, nu e făcută pentru a ucide. Despre asta vorbeam acum cîţiva ani cu R., discuţia pornind de la ,,crimă şi pedeapsă” a lui Dostoievski şi originalitatea ideii etc. “Da, am zis, tu admiri orginalitatea ideii, eu nu pot să spun acelaşi lucru. Poate pentru că suntem bărbat şi femeie, iar o femeie poartă în ADN-ul ei crearea de viaţă, nu distrugerea ei”. R. mi-a dat dreptate, în pofida faptului că lui nu-i place să dea dreptate cuiva prea uşor.

Nu mai pot să alerg după Anna, corpul meu nu mai rezistă, îl simt cum se epuizează pe zi ce trece. M-a întrebat odată un prieten ce simt femeile cînd sunt însărcinate. “Ce să simtă, i-am zis, ce ştiu eu ce simt alte femei?! Ce simt eu este că vreau să nu mai fiu însărcinată”. Nu am avut sarcini uşoare. Mă întâlnesc cîteodată cu x sau y care se uită la burta mea şi îmi aruncă ,,cât trebuie să fii de mulţumită, nu?”

„Ha! aş vrea să spun, nu, nu-mi place să fiu gravidă. Da, rezultatul final e frumos, e minunat, dar să fiu gravidă e un chin! Ştii ce înseamnă să ai greţuri timp de trei luni? Depresii timp de alte trei? Să te doară spatele, sînii, să nu te mai poţi mişca, să nu mai poţi dormi, să te anemiezi pînă la limite greu de prevăzut, să mergi tras în jos de o greutate din ce în ce mai mare?” Şi lista ar putea continua! Deci ce simt, fiind gravidă? Că vreau să fi născut deja. Că aş ceda bucuroasă rolul ăsta din viaţa mea, i l-aş ceda imediat soţului meu! Măcar pentru o săptămînă, aşa, prin luna a opta, să ştie şi el ce înseamnă şi să înţeleagă de ce nu mai am chef de vorbă şi de rîs de multe ori, şi de ce pun fețe de momente grave!

11902304_802613863191735_4612842327677287294_nDa, am avut o zi grea, după o noapte şi mai grea. Să ai un copil de doi ani care nu doarme şi nimeni care să te ajute cînd simţi că leşini pe stradă, când îţi intră cîte un atac de panică, de uite, mai ai puţin şi cazi, şi nu e nimeni cunoscut în jur, nici soţ, nici mamă, nici tată, nici soră, nici prieteni, şi ce faci cu copilul de doi ani, dacă leşini şi el se pierde?

Da. Mai bine m-aş duce să fumez o ţigară, fiindcă nu am renunţat la cîteva slims-uri pe zi. Nu sunt şi nici nu voi deveni fanatică regulilor.

O zi grea… o zi imposibilă. De plumb. De cer închis. De ape reci, pe pămîntul rece.

Merg spre casă şi mă gîndesc: cineva ar trebui să ne spună, cînd încă nu am crescut prea mult, dar suficient cît să avem capacitatea de a înţelege, că viaţa nu este despre fericire. Viaţa este despre orice altceva, numai despre fercirea la care visam cu toţii, încă din adolescenţă, nu. Ar trebui să ni se spună că viaţa este despre rezistenţă, psihică şi fizică. Mai ales psihică. Despre compasiune. Despre atitudinea noastră faţă de ceilalţi. Viaţa nu este despre ce ni se întîmplă nouă, ci despre atitudinea pe care o avem faţă de ceea ce se întîmplă cu ceilalţi, din jur. Viaţa nu este neapărat despre a fi iubit, ci mai degrabă despre cît de mult putem să iubim noi, dar cine ar vrea să audă asta, cît timp încă nu a suferit? Cine ar vrea să creadă, cît încă nu a simţit pe propria piele? Dar poate că totuşi n-ar fi o idee rea… chiar dacă nu e crezută, se plantează o sămînţă, o îndoială, o întrebare. Şi, pe măsură ce creştem, poate ne aducem aminte… şi nu mai suferim atît de mult. Sau nu mai suferim deloc.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :