Obsesia 44: Abstract

21Nu putem să definim ceva ce nu înțelegem, ce nu intră în normele, limitele sau sistemul nostru de valori. A fost amicul, iubitul, a fost sufletul meu, a fost marea dragoste, a fost un accident, o ironie a destinului, a fost sex, a fost o noapte de beție, o seară în oraș cu muzică bună, o plimbare printre casele vechi din centru, a fost un apus de soare, o baie în mare, un schimb de replici in contradictoriu, a fost bucurie și durere, a fost omul potrivit la momentul potrivit, a fost totul sau nimic?

– Știi ce este magic la noi? Că mereu totul a fost abstract.

Esențial este că a fost, ca toate lucrurile abstracte, pe care nu le poți cuprinde între pereții unei camere, între coperțile unei cărți, ca aerul sau apa, ca focul sau pămîntul. Acum, un lucru este sigur. Oricît am vrut să definesc atunci cînd era, acum, cînd nu mai este, îmi dau seama că a fost doar un exercițiu de inutilitate.

Legăturile dintre oameni nu cunosc definiție, așa cum nici oamenii nu pot fi definiți doar printr-o latură a personalității lor. Cine încearcă să facă asta, va ajunge să facă muncă de sisif. Energia aceea este frumoasă trăită, în clipele care vin, cu program sau fără, prin coincidențe sau destin.

***

Acum cîteva zile a trecut pe lîngă mine cu mașina. Am întins mîna spre telefon din obișnuință, ca să-i dau un mesaj. Apoi mi-am retras gestul, conștient. M-am  gîndit că nu e potrivit să fac asta. Și am rămas în gîndurile mele pînă am ajuns la destinație. Am ales finalul, însă nu i-am găsit definiția.

A fost abstract, la fel ca și asocierea noastră.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :