O fetiță curioasă – Roxana Vornicu

photo 1Din Canada cu dragoste pentru copii

Roxana Vornicu ne surprinde la sfârșitul acestui an cu apariţia unei cărţi pentru copii intitulată: “O fetiţă curioasă/ The curious toddler”. Obişnuiţi fiind cu romanele şi poeziile de dragoste scrise de Roxana, iată câteva detalii interesante despre noua sa aventură editorială.

“O fetiţă curioasă” este o cărticică de 30 pagini şi se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 3-6 ani. Această povestioară s-a născut, evident, din dragoste pentru copii și pentru poveștile copilăriei lor. Roxana a fost mereu înconjurată de mulți copii şi a iubit copiii de când se știe. De la fiica ei la cei trei fini, de la nepoţi la copiii prietenilor ei, toţi o inspiră într-un fel sau altul şi uite aşa inventează povestioare pentru ei de dimineață până seara. Desigur, de cele mai multe ori de astfel de creații originale are parte fetiţa ei, Avelina, chiar înainte de culcare.

Așadar, “O fetiţă curioasă” a fost inspirată de nenumăratele întrebări pe care mi le pune copila mea zilnic şi… poate o să vă mire, dar și de Oscar, căţelul meu, un Yorkshire Terrier miniatural care are aproape 14 ani acum (şi care a venit în lumea mea când avea doar trei săptămâni de viaţă), spune Roxana Vornicu pentru Mala Hierba.

Pentru că tot este la modă “3 în 1”, cartea este publicată în limbile engleză și română, dar este și carte de colorat. Copiii români din Canada (țara adoptivă a Roxanei Vornicu) nu numai că vor fi nerăbdători să afle povestea personajelor (scrisă în limba romană), dar vor avea și posibilitatea de a colora ilustraţiile poveştii după bunul lor plac. A doua parte a cărţii conţine câteva poezioare scrise în limba engleză însoţite de fotografii sugestive. Ilustraţiile şi fotografiile aparţin artistei Elena Bulik.

roxA fost o experienţă frumoasă mă “joc” cu Elena şi împreună dăm viaţă acestei cărţi, mai ales că noi două ne cunoaştem de când eram copii, iar cei doi copilași ai Elenei sunt finii mei, adică o parte importantă a sufletului meu. Această carte este şi o continuitate a acestor miracole pe care le numim: viaţa, prietenie, creaţie…” mai spune Roxana.

Despre secolul vitezei și al internetului

Da, ştiu, azi copiii butonează computere, jocuri electronice și câștigă detașat la mai toate jocurile virtuale. Și totuși, deși acceptăm cu toţii “modernismul” în care se scaldă anii inocenței copiilor noştri, parcă nu am dori să-i creștem într-o lume total lipsită de povești… românești. De aceea, îmi propun să stimulez pe cât pot, cu ce pot, dragostea copiilor pentru poveștile scrise în limba română. Chiar dacă micuţii cărora mă adresez sunt americani, canadieni sau… euro prichindei, în ei bat, ca și în noi, inimi românești. Iar eu, cu poveştile mele, aici doresc să ajung, la inima lor.

10814091_1563286120555247_1020952711_nDacă va mai scrie cărți pentru copii, asta numai timpul și destinul o știu.  Deşi a scris mai mult romane, articole, poezii pentru tineri, de data aceasta Roxanei i-a plăcut foarte mult să pătrund în inima copiilor şi să “intuiască” ce le-ar plăcea să citească, cam ce se aşteaptă ei să descopere într-o carte pentru vârsta lor.

“Cred că voi repeta această experienţă curând. Din poveştile mele viitoare nu vor lipsi întâmplările hazlii, detaliile geografice și istorice româneşti precum și un vocabular românesc bogat în expresii, proverbe și sinonime ale cuvintelor uzuale. Cum altfel îi putem determina pe copii să exerseze limba română dacă nu prin povești plăcute și pline de învățăminte? Cum putem vorbi mai bine limba lor, frumoasa limbă a copilăriei, dacă nu prin intermediul poveștilor?” 

“O fetiţă curioasă” se vinde pe www.amazon.com sau direct de la autoare. Pentru comenzi şi alte detalii trimiteți mail la  roxanavornicu@gmail.com.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :