Nopti à la grecque

Dacă te-ai născut în Constanța, oraș cu multe urme grecești și cetățeni cu dublă naționalitate sau duble etnii, ești deja obișnuit cu mîncărurile grecești, stilul de flirt al bărbaților și viața îndestulată ce le place s-o afișeze în ochii amicilor lor de alte nații, nu că asta ar fi un lucru rău. Îmi plac oamenii care știu să trăiască. Așa că, vrînd-nevrînd, printre primele călătorii pe care le faci, e zgomotoasa Grecie. La asta se mai adaugă și plus-efectul pe care l-au avut asupra ta lecturile cu zeii din Olimp și nici nu știi cum te pomenești într-o zi într-un vis frumos, ca să nu spun olimpian, prin care plouă cu petale de leandri.

 Carpe diem, always on fashion…  

Deci ești în Grecia cu o gașcă de amici și ai găsit o tavernă – era și greu! Cere ceva tradiţional (musaca de vinete, un delir!). De băut poți încerca faimosul vin alb, uşor amărui, reţina. Muzica grecească e muzica sîngelui. O s-o auzi revărsîndu-se din taverne, în valuri, şi răspîndindu-se prin foşnetul abia perceptibil al serilor de vară. Are ceva din arsura soarelui, din clocotul sîngelui oamenilor locului, ceva din parfumul leandrilor, din cruzimea zeilor, ceva sexual, primitiv, profund masculin. Pare să fie cînd năvala unei lave fierbinţi, cînd mîngîierea foşnitoare a lanurilor de grîu. E cînd tropot, cînd ropot, cînd pradă, cînd pîndă, cînd furtună, cînd cer senin.

Apropo de asta, sfatul sincer pentru bărbaţii români ar fi să nu-şi lase ever consoartele/ iubitele/ prietenele să hălăduiască de capul lor pe meleaguri greceşti. E un tărîm prea fierbinte unde uiţi de bunele moravuri şi de inhibiţii. Iar tinerii greci dansează cotropitor, năucitor, de parcă fac sex mai degrabă cu privirile, decît cu trupul, îşi şerpuiesc dorinţele pe muzică și năvălesc asupra ta fără rețineri. Par flăcări vii, rupte din soarele după amiezii. Uiţi de masă, de casă, de familie, copii, soacră, motan etc. În Grecia carpe diem nu se demodează niciodată și-ți poți pierde lesne mințile.

Pe străzile înguste se circulă anevoie cu maşina. De altfel, majoritatea grecilor se laudă cu motoarele lor, căci avînd străzi atît de înguste, mai ales în oraşele mici, cei mai mulţi zboară ca niște kamikaze pe şosele. Mai ales nopţile. Vor să impresioneze turistele sau fac curse între prieteni.

Așa că, ori îți însoțești iubita sau nevasta în Grecia, ori îți iei de tot adio de la ea. Chiar dacă e criză peste tot, nu strică niciodată o porţie zdravănă de nepăsare, relaxare, amor arzător şi colindat haihui. N-are importanță anotimpul. Personal, îmi place mai mult Grecia pe timp de toamnă sau, și mai corect spus, prefer să-mi aleg toamna ca vacanță de vară sau concediu (dacă se poate cît mai prelungit). Oricum, dacă-ți planifici vacanța unde e pofta de viață mai dihai, Grecia este locul perfect. Chiar dacă stă deasupra ei paloșul falimentului, aici sexul nu intră în criză niciodată.

Top 5 locuri arzătoare pentru amorezi 

1.      Teatrul lui Dionisos din Atena. Nu degeaba se spune că Dionisos a fost zeul destrăbălării și al beției de simțuri. Pare un sacrilegiu, desigur, să pîngărești locul sfînt al nașterii tragediei grecești, dar doar pentru cei care văd în actul sexual un lucru vulgar. Pentru ceilalți, care celebrează viața prin aventură, sex și dragoste, e locul perfect în care se pot dezlănțui, după apusul soarelui, protejați de zeul Dionisos și bacantele lui. Dacă ți se pare ciudat să faci amor pe ruinele grecești, gîndește-te doar că acum vreo 600 de ani în urmă spectacolele de teatru în aer liber erau doar un pretext pentru spectatori s-o dea în orgii publice. Între timp, noi am devenit mai pudici, mai întîi trebuie să așteptăm apusul soarelui și să nu fie nimeni prin preajmă.

2.      Dacă ai o fire mai animalică și sex-appealul tău dă pe dinafară, poți alege Creta, casa legendarului rege Minos, a cărui soție l-a născut pe Minotaur (jumătate taur, jumătate bărbat), dar doar așa ca să admiri frumusețile insulei nu să faci pe taurul comunal. Acum serios, ai parte de aventură dacă te hotărești să faci o cursă de trekking cu iubirea vieții tale prin Munții Albi pînă la cel mai înalt vîrf Sidirosportes (Porțile de Fier) – nici o legătură cu hidrocentrala noastră. Priveliștea e sfîșietoare. Aproape că-ți vine să-ți dai ultima suflare, nu numai de la urcuș, dar efectiv ai impresia că mai frumoasă de-atît viața nu poate fi. Drept pentru care te invităm la o tandră partidă de dragoste cu aleasa inimii (care, ce-i drept, ți-a fost alături la suiș și coborîș), chiar acolo la Sidirosportes, voi doi și natura. Că nu se știe ce vă așteaptă dincolo de porți…

3. Pentru cei cu frica lui Dzeu în sîn, Acropole e locul perfect de întîlnire cu Dumnezeirea, deși, dacă citiți revista noastră, e posibil ca această Dumnezeire să aibă chip de femeie cu nuri de zeiță. Nici o problemă, credeți că prin sofisticatul templu doric cunoscut sub numele și mai sofisticat de Partenon, nu se plimbă femei plecate și ele la întîlnirea cu Dumnezeirea? Ce scîntei pot ieși dintr-o astfel de ciocnire a credințelor, într-adevăr numai bunul Dumnezeu poate ști. Aleluia!

4.      Și pentru că tot suntem în Grecia, n-are rost să ratăm o raită prin Centrul Universului, adică prin Delphi, cum este numit cel mai faimos oracol al antichității. Sigur, nu se știe sigur dacă acesta este chiar buricul, dar de dragul legendei e mai bine să ne lăsăm luați de val, că tot suntem în vacanță. Se spune că pe vremuri, în vechea Grecie, la fiecare a șaptea zi a lunii o preoteasă a lui Apolo prezicea viitorul tuturor celor care veneau la ea s-o consulte. Cea mai renumită a fost Pitia, se pare că nu s-a înșelat niciodată în predicțiile sale, ceea ce ne poate da fiori pe șira spinării. Nu e bine să contrazici o femeie care are mereu dreptate. De ce este hot locul acesta? Păi, se mai spune că a fost construit din ordinele marelui Zeus și tot el a hotărît că Delphi e centrul universului și numai gîndul că ar putea fi adevărat te face să scoți inelul din buzunar și să te așezi acolo în genunchi, pe ruine, în fața iubitei și să-i ceri mîna și iubirea veșnică, ca și cum te-ai osîndi singur. Glumă-glumă, dar măcar dacă o faci lată, fă-o în stil mare! Viitorul sună întotdeauna bine din gura senzuală a preoteselor! 

5.  Și, ei bine, dacă ești artist, scriitor sau pictor, cel mai bun loc să-ți resuscitezi inspirația este Hidra, o insulă cu mare stil, numai bună pentru filmările emisiunii ”Burlacul”, să cadă pe spate toate gagicile vanitoase și credule. Oricum dacă alegi destinația asta, artist sau ne-artist, o să ai parte de priveliști înspăimîntător de liniștite și frumoase, taverne rustice, dar frecventate de sărmanii tineri bogați, unde se pot întîmpla tot felul de chestii romantice și unde efectul priveliștilor este garantat. Grecia își va pune oricum amprenta seducătoare asupra oricui prin ținuturile ei sălbatice și narcotice, oricît ar fi de insensibil în amor sau devastat după un mare cutremur sufletesc.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 23 martie 2019

    […] cu de ce e mișto Grecia a fost scris pentru revista Femeia încă din 2009 cînd aveam rubrica de Travel (nu o mai am acum – nici nu știu dacă mai există revista Femeia, […]

Comentează :