No Ferry Trail

No Ferry Trail

“Love is not a fairytale!”

you told me again and again.

But I just craved you,

against all odds, against your will,

against all storms.

Pentru iubitorii de poezie, marcăm o importantă apariție editorială a celei mai sensibile și suave dintre scriitoarele de pe Mala Hierba. Cartea “No Ferry Trail” a Roxanei Vornicu a fost lansată la Montreal la începutul acestei toamne, în cadrul unui eveniment românesc (“De Dragul Mariilor”) organizat de Violeta Martin. Deși poeziile sunt scrise în limba engleză, autoarea noastră și-a dorit foarte mult ca ele să fie cunoscute și diasporei românești din orașul în care locuiește de peste 8 ani, mai exact Montreal, Canada, oraș din care de atîta timp ne scrie, atunci cînd vrea să țină pulsul cu publicul ei din România.

Înconjurată de familie, prieteni și mulți alți oameni frumoși, interesați să cunoască realizările românilor din Canada, departe de țara natală, cartea „No Ferry Trail”, a fost primită cu bucurie și admirație (mai ales din partea fetiței Roxanei, pe care, de altfel o cunoaștem din articolele ei, încă de cînd s-a născut și i-am urmărit creșterea grație unei mame iremediabil îndrăgostită de fiica ei. Aveline a ținut neapărat să se adreseze și ea publicului prezent la eveniment). Fotografiile de pe coperte au fost realizate de Ioana Mirea, fotograf Studio Happy Hour, Montreal. În încheierea lansării, o tînără pe atît de frumoasă pe cît îi este numele, Cezara Moraru, a captivat audiența, recitînd cîteva versuri din volumul “No Ferry Trail”.

Versurile Roxanei Vornicu au fost scrise în vara anului 2013, în numai două săptămîni, la îndemnul surorii sale, Cornelia, care i-a intuit nevoia de exprimare lirică într-un moment dificil din viață. Și cine altcineva ar putea să știe ce-i în sufletul unei femei mai bine decît o soră? Ei bine, Cornelia a îndemnat-o pe autoarea noastră să-și traducă trăirile și să-și transpună sentimentele în cuvinte. Dacă ea nu ar fi insistat, poate că Roxana noastră nu le-ar fi scos niciodată din cufărul ferecat al inimii, poate că nu s-ar fi eliberat niciodată de povara unor sentimente care trebuiau exorcizate, iar noi am fi pierdut mari bucăți de sensibilitate și tandrețe. “No Ferry Trail” este o carte despre stafiile iubirilor trecute și despre vise îndepărtate. Ele aduc în prim plan pasiuni și iubiri care au fost sau care ar fi putut fi… Versurile sunt monologuri sincere, uneori dramatice, îmbibate pe alocuri de un sentimentalism modern care invită cititorul la introspecție și la explorarea propriului suflet, în starea lui cea mai vulnerabilă.

Așa cum explică și în primul său poem, poem care dă și titlul cărtii, pentru Roxana Vornicu scrierea acestei cărți a însemnat și reluarea obiceiului atît de intim pe care l-a avut încă din copilărie, acela de a se exprima prin poezii.

roxanaOnce upon a time I simply died

with my heart broken in half,

not knowing how is it like

to die and no longer write…

Încetase de ceva vreme să mai scrie versuri și parcă o parte din sufletul ei murise o dată cu renunțarea la forma aceasta de exorcizare. Dar cum în această pauză de cîțiva ani a înțeles cît de mult detestă să renunțe la visele și pasiunile inimii sale, nu avem decît să salutăm apariția unui nou volum de versuri, semnat Roxana Vornicu! Și cîtă nevoie avem de poezie pentru a ne menține degetele și sufletul calde în vîltoarea zilelor și a responsabilităților cotidiene.

…And probably I would still be departed today,

if it wasn’t for my words that I’ve missed so much;

for them I’ve returned, my dear best friends

that couldn’t be written by my dead hands.

Citindu-i poeziile, îi veți citi în suflet pentru că fiecare cuvînt, fiecare vers pe care îl veți găsi în lirica Roxanei trecut mai întîi prin filtrul inimii sale. 

 

NON CONFIDENTIAL

I am not yours

because I did not sign a contract

with the ancient doubts

I happened to see moving around your solar plexus.

I am not not yours

because I broke the cursed heart

I happened to fix while waiting for you to change.

If I would be you,

I would curse this blind love

to chase the clock around

until you see me,

turning into you.

 

partyYOU WERE

I’ve ironed my soul

and maybe my pride too,

when I came back to you

and allowed you again into my breath,

not knowing that instead of the smell of your skin

I will fight our lust’s death.

I thought we were together on that stage,

I’ve traded my peace to sing at your pace,

while you just pretended to be asleep…

or moaned for yet another kiss.

 I’ve ironed my pride under your aching sun,

while you just slept wrapped into my arms,

not feeling  like  “the only one”…

although you were…

…you were…

Cartea se vinde pe Amazon sau pentru cei din Canada, și nu numai, cu autograf, prin comanda directa la (roxanavornicu at gmail.com).

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :