Nebunie mare în Colegiul Psihologilor din România

Anul 2017 a venit pentru Colegiul Psihologilor din România cu alegeri noi la conducere. Procesul alegerilor, teoretic ușor de desfășurat conform reglementărilor, s-a transformat într-un scandal de proporții din cauza abuzurilor, lipsei de transparență, invalidărilor nejustificate a candidaturilor, direcționării taxelor plătite de psihologi către interese personale ș.a. O instituție menită să reglementeze profesia de psiholog și să susțină și să apere interesele psihologilor a ”reușit” în cîteva luni să paralizeze activitatea membrilor ei.

Cine sunt cei care au de suferit concret și care sunt aspectele anului psihologic 2017?

2017 … anul alegerilor, anul în care Colegiul Psihologilor din România a început să fie confundat cu o scenă politică, iar graniță dintre cei ce au ales să vindece suflete și cei ce au ales puterea politică este deja atît de subțire că tinde să dispară.

2017 … anul în care „divide et impera” este o prezența vie și dureroasă pentru psihologul „de rînd” care vrea doar să fie lăsat să facă ceea ce a ales să facă, să dăruiască, să susțină, să îndrume.

2017 … anul în care premisele psihologice teoretice ale celor deja profesori încep din ce în ce mai mult să se clatine, uneori să fie în cădere liberă. Acceptare, înțelegere, ascultare activă, flexibilitate, empatie, sinceritate, transparența, corectitudine s.a. se trezesc tot mai mult terfelite pe tăvălugul lui „tu cu cine ții?”

2017 … anul în care oportuniștii au creat o cale liberă pentru a blama toate celelalte profesii conexe, de parcă ei ar deține adevărul absolut al vieții și al binelui uman!

2017 … anul în care o parte din cei direct interesați de putere au decis să se reprofileze către tagma detectivului de tip „țața Leană de la colț” și să-și urmărească colegii în spațiul public pentru a găsi „dovezi” că sunt în „tabara X” sau „tabăra Y”.

2017 … anul în care se vehiculează ideea că psihologii sunt împărțiți în două tabere: vechea conducere coruptă, incorectă și neprofesionistă și consorțiul Universitaria, cei corecți și cu dorință de schimbare, unii „maro” și unii „verzi”… deși sunt mulți psihologi „maro” profesioniști și corecți care nu știu ce se întîmplă și la fel de mulți psihologi „verzi” corupți, incorecți, neprofesioniști și necolegiali despre care Universitaria nu știe (pentru că nu-i cunoaște pe toți) că sunt „înverziți” peste noapte, doar din motive strict personale și nu de corectitudine.

2017 … anul în care se vehiculează ideea a două tabere care, de fapt, sunt patru: „Verdele”, „Maroul”, Oportuniștii care așteaptă să vadă cine „cîștigă” și Victimele Colaterale adică „psihologul de rînd” (cel real, nu cel cu putere de decizie și candidat în continuare!). Acest psiholog „de rînd” este cel care timp de jumătate de an (în cel mai bun caz) este și va fi împroșcat atît cu ketchup maro, cît și cu verde, abuzat, tratat cu indiferență, pus la zid și ultra-verificat în ce tabără ar putea fi. Singurul lui „beneficiu” este că în tot acest timp nu-și poate depune dosarele pentru intrare în profesie, pentru schimbare de treaptă, pentru acreditare de workshop-uri ș.a., adică nu poate beneficia de drepturile și rezultatele muncii sale pînă nu se stabilește „cîștigătorul”.

De ce nu poate? Simplu:

  1. La „vechiul aspect” nu răspunde nimeni la secretariat, ba chiar sediul COPSI a fost și închis un timp. La „noul aspect” nu există decît organizarea legată de alegeri, punct!
  2. Atît „verdele” cât și „maroul” prin vorbe, fapte și decizii, lasă de înțeles mai mult sau mai puțin direct, că, oricum, orice decizie profesională dată de una dintre părți în această perioadă este sub amenințarea de a fi revocată de cealaltă parte dacă se va dovedi că are dreptate.

Deci nu este despre „psihologul de rînd”, nu este despre muncă și competențele lui, ci este despre cine cîștiga și cine cu cine ține!

În orice „război” au fost și vor fi victime colaterale de care nu-i păsa niciuneia dintre tabere și pentru care nu prevede nimeni niciun „articol de lege”, care să le recompenseze faptul că au fost utilizați ca trepte pentru pașii celor de sus. Pentru că, pînă la urmă „norodul” votează, fără „cei de rînd”, nu există „cei de sus”.

Vor primi aceste victime colaterale la final măcar o felicitare cu „scuze pentru că am ignorat timpul vieții tale acordat luptei noastre fără acordul tău și mulțumesc pentru că exiști”!?

Și închei cu întrebarea unui client: „daca nici voi psihologii nu vă respectați și susțineți între voi ca oameni și colegi, noi, clienții, ce să sperăm că vom primi? Și cum știm că în căutările noastre vom putea evita oportuniștii și favorizații și că putem beneficia de „psihologul de rînd” real, care doar vrea să-și facă bine profesia?”

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :