Natură moartă cu nepot obez

Spectacolul de la teatrul Odeon, București, e prezentat ca fiind o comedie spumoasă, cu mici, foarte mici accente tragice, însă la ideea că Pavel Bartoș e îmbrăcat într-un costum gonflabil demn de un hopa-mitică încrucișat contra naturii cu un luptător sumo, spectacolul vizual din imaginația ta nu are rival și pentru moment ignori drama.

Pavel Bartoș – entertainerul este de neînlocuit în showuri, de altfel peste tot pe unde a fost, a făcut senzație. Să nu uităm momentele de la Dansez pentru tine, pe vremea când acest show avea coloană vertebrală, ei bine, prestațiile lui Pavel Bartoș nici regizate nu ieșeau mai amuzante…

În fine, avem de-a face cu un actor școlit la Babeș Boliay, în concluzie a primit o educație actoricească diferită de cei botezați la UNATC.

Natură moartă cu nepot obez este o piesă scrisă de un actor, Ion Săpdaru pe numele lui, ceea ce este un plus pentru construcția scenică a personajelor, creionarea lor venind din interior, fără artificii inutile, fără detalii obositoare care ar fi avut, chipurile, scopul să ne aducă mai aproape de povestea și drama personajelor.

Unde duce, până la urmă, dragostea sufocantă a mămicilor pentru odraslele lor? Cât de sănătos este obsesivul îndemn, hai mănâncă mămicule, papă tot?! Mai vrei o porție? Ce vrei la desert? Nu lăsa pâinea pe masă că ai dușmani! Mânâncă cu pâine ca să te saturi!

Cam asta au făcut cele trei mătuși nepoțelului lor Pompiliu ajuns la vârsta adultă cu un surplus considerabil de grăsime în trup. Mătușile sunt magistrale. Rectific, Dorina Lazăr, Oana Ștefănescu și Rodica Mandache sunt pilonii pe care se sprijină întreaga piesă. Nicoleta Lefter în rolul prostituatei plătită de mătuși întru inițierea nepoțelului își face treaba ca la carte. În fond, și personajul ei are propria dramă. Desigur că nu va avea loc nicio înițiere a nimănui în nimic, pentru că dragostea obsesivă și multi protectoare a celor trei mătuși-mămici le va împinge rând pe rând în groapă. Prima moare în dulap intoxicată cu naftalină. Trebuia să vadă și să audă cum se desfășoară primul contact sexual între Pompi și prostituată. Cele două care rămân se vor grăbi să o ajungă pe prima în lumea de dincolo de unde îl vor bântui bine-mersi pe nepoțel până-l vor băga la ospiciu.

Deși piesa se termină într-o notă sumbră, micile floricele amuzante de pe parcurs fac deliciul amatorilor de comedii ușoare. Ba mai mult, să nu uităm că avem pe scenă reprezentantele unei generații de actrițe care au scris istorie în teatru și în film. De altfel, jocul lor actoricesc este fără cusur, știți ce e aia? Im-pe-ca-bil! Relația dintre ele, relația fiecăreia cu recuzita din jur, modul cum își așteaptă una alteia replica, cât de ușor alunecă textul la replicile de tip ping-pong dintre ele…

Pavel Bartoș e un actor inteligent. A înțeles că nu e cazul să îngroașe și să evidențieze până la grotesc imaginea unui om supraponderal. Nu e frumos să râdem de grași. Proștii râd. Iar Pavel Bartoș și-a dat seama că merge pe sârmă cu rolul ăsta….

Hai la teatru!

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 16 decembrie 2012

    […] sfaturi de îngrijit pielea pentru iarnă, piese de teatru cu nepoți obezi, sugestii să nu ajungi fată bătrînă și să nu mori printre pisici, apropo de animale, poate […]

Comentează :