Narcis, cel pierdut în oglindă

Ce spune legenda?

Că era odată ca niciodată un tip a cărei frumuseţe nu avea asemănare. Toată lumea îi lăuda frumuseţea, iar el se simţea foarte bine în aşa piele nemaipomenită. Devenise arogant din cauza asta şi începuse să se compare cu zeii din Olimp, ba chiar se lăuda că îi întrece pe majoritatea în frumuseţe. Apollo era o mică minciună drăguță pe lângă el, Adonis bun doar să-i fie paj. Zeii n-au stat prea mult pe gânduri şi l-au pedepsit să se îndrăgostească așa de tare de propria lui imagine încât să nu-şi mai poate găsi în veci jumătatea sufletească. Cu prima ocazie când Narcis cel frumos s-a uitat într-un lac să-şi spele fața s-a văzut în toată splendoarea lui şi s-a îndrăgostit pe loc de el. A tânjit toată viaţa să fie iubit şi să-i fie împărtăşită iubirea, dar iubindu-se pe el însuşi mai presus de altcineva, dragostea a devenit un absolut imposibil de atins, atât timp cât el şi-a fost propria piedica. Nu putea, deci, iubi pe nimeni mai mult decât pe el însuşi. Şi asta i-a fost marea dramă.

Cine e Narcis din viaţa noastră? Poate fi şeful care te sileşte să-i dai dreptate şi atunci când greşeşte, sau soţul care te forţează să-i împărtăşeşti punctul de vedere, care caută respect şi admiraţie, fără a empatiza. Poate fi colegul care te exploatează şi te manipulează pentru a-şi atinge scopul, aşteaptă atenţie şi privilegii fără reciprocitate şi, când nu le capătă, devine agresiv. Narcis e înconjurat de oameni importanţi pentru că se consideră deasupra oamenilor de rând. Nu te gândi însă că tu, apropiatul lui, îl vei bucura cu succesul tău. Reuşita ta i se va părea o nedreptate personală şi invidia va învinge raţiunea.

De cele mai multe ori, Narcis ne umileşte şi suntem nevoiţi să convieţuim cu el pentru că fie depindem financiar de el, fie ne este părinte, fie îl iubim. Indiferent de vârsta sa, el se va comporta ca un copil, imatur, va crede că este omnipotent, te va contrazice mereu considerând că le ştie pe toate şi va subestima provocările. Oricât de mult i-ai oferi, Narcis va fi cu tine intolerabil de arogant deoarece el crede că totul i se cuvine. El nu trăieşte în lumea ta, ci în lumea lui fantastică, a grandorii, şi acest lucru îl duce uneori la subevaluare, devalorizarea sa, dar şi a celor din jurul lui.

Cu toate acestea, Narcis nu e un om rău, ci o persoană care crede că toate relaţiile cu ceilalţi oameni sfârşesc în umilinţă, trădare sau abandon şi această concepţie le este  programată din copilăria primară de către părinţi şi de experienţele negative pe care le-au avut cu celelalte persoane. În spatele măştii omului care are o nevoie profundă de a fi admirat şi un simţ crescut al propriei importanțe, e o imagine fragilă de sine, vulnerabilă la  orice critică. Această persoană însă deși nu e rea generează foarte mult răuîn jurul ei…

Unora le plac propriile persoane

Generalizând, Narcis evită emoţiile ce sunt menite, în mintea lui, să se finalizeze într-un mod nefericit. Preocupat de succes, putere şi frumuseţe, cu un simţ exagerat al propriei persoane, al propriei demnităţi, va încerca mereu să te pună în umbră. Narcis va încerca să monopolizeze discuţia mereu şi când va citi aceste rânduri se va considera înjosit.

Relaţia amoroasă cu acest om pierdut în copilărie şi iubirea de sine va fi dificilă, imposibilă, conform  studiilor de specialitate. Mie însă îmi plac provocările şi, cu toate că n-aş tolera o personalitate narcisică, având la rândul meu doza mea de narcisism, necesară supravieţuirii, voi nega imposibilitatea intregrării lui Narcis în iubire.

Înainte de a vă spune de tratament sau de metodele cu care trebuie abordat narcisistul, vă voi povesti despre iubirea ce mi-a călăuzit fantasmele:

Gala& Dali.

La vârsta de şase ani, vroiam să fiu bucătar. La şapte ani, vroiam să fiu Napoleon. Şi ambiţiile mele au crescut în mod constant de atunci încoace.” În fiecare dimineaţa când mă trezesc, experimentez din nou plăcerea supremă: aceea de a fi Salvador Dali.” – acestea sunt câteva din consideraţiile lui Salvador Dali despre sine. Cine a fost Gala? O femeie de o frumuseţe atipică, pe care tiparele clasice din orice timpuri ar exclude-o, soţia lui Paul Eluard şi amanta altor genii, înainte de a-l cunoaşte pe Dali, cea care, potrivit spuselor lui Salvador, l-a salvat de nebunie. Mai presus de toate, Gala a fost cea care, recunoscându-i geniul, a luptat să-i promoveze şi să-i negocieze artă, într-un mod nemaintâlnit până atunci.

Cu toate acestea, nu avem un verdict clar că Dali a fost o personalitate narcisică, distincţia între gradele sănătoase şi cele patologice fiind extrem de dificilă. Dragostea de sine fără exagerare nu este doar normală, ci şi de dorit. Că este sau nu patologic narcisismul unei persoane putem vedea din calitatea relaţiilor pe care le are, din drama de a nu putea iubi, de a avea un real interes faţă de ideile şi sentimentele altora. Pe de altă parte, nu toţi putem fi Gala, chiar dacă întâlnim un Dali pentru că, în momentul în care nu ne vom mai prezenta omagiile permanent acestei persoane, o putem aduce în pragul depresiei. Dacă după tot ce ai citit, îţi doreşti să rămâi lângă Narcis, iată câteva sfaturi:

– Să îl complimentăm, aprobăm, să îi acordăm atenţie, atâta timp cât nu ne încalcă principiile

– Sa îi explicăm reacţiile şi interesele celorlalţi, care le pot contrazice pe ale lui, fără intenţia de a-i cauza rău

– Să păstrăm discreţia asupra propriilor reuşite

– Să nu ne lăsăm manipulaţi. Ţineţi minte că Narcis nu va acţiona niciodată în interes comun şi, odată ce-şi va atinge scopul, ne va abandona

– Să nu îi facem nici o favoare pe care nu dorim să o repetăm deoarece va încerca să obţină ceea ce i-am dat de bună voie până acum, considerând că i se cuvine

– Să nu ne aşteptăm niciodată la recunoştinţa lui pentru că, aşa cum spuneam, după părerea sa, totul i se cuvine.

Ideal ar fi să accepte că are nevoie de tratament dar aceasta se va întâmpla rar şi greu. În urma tratamentului, persoana cu simptome narcisistice va învăţa să accepte mai uşor respingerea părerilor sale fără să se simtă ameninţat, să îşi crească gradul de empatie şi să-şi dezvolte o perspectivă mai realistă asupra abilitaţilor sale, el însuşi fiind mai împlinit.

Recuperarea va fi grea, de durată şi pot exista recăderi.

Ți-am zis ca să știi la ce să te aștepți.

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. Lio Zosmer spune:

  doamne, ce amalgam…ar trebui multe pagini sa analizez si multe sa combat, judeci narcisismul celuilalt fara pic de obiectivitate si-i atribui frustrarile tale, asta in prima faza…

  • Oana Catanoiu spune:

   Lio Zosmer, nu sunt parerile mele cu privire la narcisism, specialistii au creionat trasaturile tulburarii de personalitate narcisica. Singura meu merit e selectia si singura concluzie subiectiva e ca nu tolerez un astfel de comportament.Nu e un studiu de caz, ci un articol, de aceea n-am intrat mai mult in detalii.

  • Zully Mustafa spune:

   din cîte am citit eu aici e doar a prezentare generală a narcisismului, nu cred că e nimeni atît de tîmpit să creadă că într-un articol poți atinge toată problematica acestei boli psihice.

   lio zosmer, tu ești obiectiv acum sau subiectiv cînd comentezi?

 2. Oana Catanoiu spune:

  Singurul *

Comentează :