Muslim Valentine – Cu dragostea pe pereți!

ma iubeste nu ma iubesteNu am televizor, deci nu sunt la curent cu marile evenimente ale lumii, ca Halloween, de pildă, sau mai dulceagul Valentine, pe care-l ignor de fiecare dată – și mult mai lejer atunci cînd nu mă intoxică televizorul cu emisiuni de caramel. Nu mă duc la party-uri decît poate o dată pe an, chestie care nu se pune, nu suport discotecile, cluburile de noapte, barurile cu fumăraie și zbierete, nu beau vin roșu de sărbători, nu mă dau în vînt după dulciuri, nu mă pricep la gătit, ard tot ce prind în tigaie, n-am mai făcut sport de cîteva luni bune, și abia dacă-mi aduc aminte să beau apă. Am putea spune că am o viață anostă și nesănătoasă.

Fumat, cafelit, citit, văzut filme, shopping și sex. Şi slujba, normal. Dar toate astea înșirate, făcute în cadrul căsniciei, dau un plus de legalitate într-o țară orientală unde femeile nu au voie să fumeze, nu au voie să citească, shopping fac numai cu abaya pe ele, și sex numai dacă are chef bărbatul arab. Şi s-ar putea să aibă destul de des. De cafele nu știu. La televizorul lor rulează numai filme cuminți, din acelea indiene, unde perechile cîntă și dansează prin mocirlă şi prin ploaie, cu dinţii albi şi perfecţi, și la final se împerechează. Happy end.

florareasaDragostea în lumea arabă e aleasă de familie. Orice rebeliune, orice zburdălnicie, orice împotrivire se sfîrșește după gratii. Orice greșeală se plătește scump cu o reputație terfelită, de nici o mie de abaya nu-ți mai pot acoperi rușinea. Orice inimioară primită în secret e motiv de panică. În Dubai nu se sărbătorește nici un Valentin, decît de către expați. Aceştia au voie să facă orice, mai ales dacă sunt europeni. Ai bărbat, ești valabilă, cam așa stă treaba peste tot, nu numai în lumea arabă. Problema este că unele femei se prind mai greu, mai ales în lumea occidentală.

După 30 de ani, orice boyfriend e o glumă macabră pentru o femeie. La 15 ani e scuzabil, dar după 30, mai bine ești doar singură și disponibilă decît prinsă de cîțiva ani în perioada „iubi”, „pui” sau „baby” fără măcar un inel de logodnă sau o promisiune serioasă. Știu că unele se vor șucări citind aceste rînduri, dar zău că dacă la 30 de ani rămîi la stadiul de Valentine – o sărbătoare pentru adolescenți – următorul pas va fi ca la 35 să vrei să faci copii cu primul gagiu care ți-a adus o pernuță în formă de inimă, ca să-ți topească luciditatea. Exagerez puțin ca să prinzi ideea. În realitate nu se întîmplă așa. Sau se întîmplă mai rău.

În realitate există prăjituri, bomboane, perne, fructe, felicitări, cutii, toate acestea în formă de inimă – am auzit că şi pizza – mesaje subliminale ale dorinței de a iubi. Chiar și eu am pe perete urmele unei inimi, deasupra patului, acolo unde foștii chiriași – probabil o pereche de îndrăgostiți – au lipit cîndva fie un afiș, fie un tablou, oricum ceva foarte puternic, pentru că chiar și după o zugrăveală cinstită urmele au rămas tot acolo.

M-a amuzat asta atunci cînd am luat locuința în primire. Mi-am spus că aici au stat niște oameni cu dragostea pe pereți. Oare încă se mai iubesc? Nu am de unde să știu sfîrșitul acestei povești, dar în ziua cînd m-am mutat acolo am luat fantoma acelei inimi smulse de pe perete ca pe un semn bun. Puteau fi altfel de forme: niște fălci de dragon sau un cap de leu, sau chiar urmele unui televizor. Ce mă făceam atunci?

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

 1. Comentarii : spune:

  Katrin a scris in 27 April, 2011 – 09:04 PM:
  Muslim Valentine
  Pe mine nu prea ma intereseaza cum ma vede lumea. Atata timp cat ma simt bine in pielea mea, maritata-nemaritata, available sau nu, indragostita sau in relatii pasagere. Important e ceea ce imi face mie bine, nu ce crede lumea despre mine. Am 32 de ani, nu sunt maritata si nici nu mi-am facut un tel din asta. Cand va sosi clipa aia, o sa stiu 🙂 Numai bine!
  Valentin a scris in 25 February, 2011 – 08:09 AM:
  turbez de caldura nu pot dormi
  nemaritata dupa 30 de ani esti privita nu stiu cum de restul femeilor, ca noi barbatii nu ne batem capul cu din astea.
  madammere a scris in 19 February, 2011 – 01:32 PM:
  Muslim Valentine
  Cita dreptate ai cu „valabila”!!! Asta-i de cind lumea si pamintul,indiferent de zona,religie sau mai stiu eu ce. Unii sau mai degraba unele,vor zice zice ca-s de moda veche…asa o fi,dar privind un jurul meu,timp de 50 de ani,am constatat ca acest lucru nu s-a schimbat…esti privita altfel daca ai „barbat cu cununie” ,decit daca ai o legatura,chiar si de durata,fara „hirtii”! O fi bine,o fi rau…?

Comentează :