Multi-tasking Revolution. O poveste despre ”copii mici și gălăgioși”

Dacă nu am fi avut   cu toții acces necondiționat și nelimitat la internet, nu am fi știut că toți suferim de sindromul ”noi avem dreptate și voi greșiți”, indiferent că e vorba despre un film, politică, vaccinuri și diete, libertăți, etică, practic orice ar putea să reprezinte o idee, un gînd, o expresie artistică și ce mai vrei tu. Chiar și un pîrț are șanse să devină viral dezbătut, dacă e rost a dovedi că avem convingeri. Da, cu sau fără argument, oamenii știu că varianta lor e cea corectă și simt nevoia să o exprime, dacă e cazul, chiar țipînd, înjurînd, cu CAPS LOCK și bold și în final cu bine meritatul Unfriend și block.

Pentru că eu am dreptate și cine nu e de acord cu mine, greșește și poate fi chiar împotriva mea, așa-i? Lucrurile acestea se întîmplă din mai multe motive, unul dintre ele ar fi că oricine poate să facă asta. Apoi, cu toții suntem experți. Apoi, știm ce știm pentru că avem credințe și valori care ne ajută să decidem înainte de a fi avut argumente, cine are dreptate și cine greșește. Iar la urmă, poate și cel mai important, pentru că nu mai e necesar să ne privim în ochi cînd ne spunem lucruri și am uitat cum e să facem discuții cu sens și conținut fără să dovedim ceva. Distanțele, tastaturile, emoticoanele, toate au luat locul tête-à-tête-ului, face-to-face-lui clasic și sănătos. Așa că, am deprins viteză la redactare, ”infinite multitasking”, că cine zice că nu putem să ne dăm cu părerea chiar în timp ce ne scărpinăm în fund sau învîrtim în oală sau cu ochii pe facebookul dușmanului sau toate astea deodată. Nimeni ! Așa că, abilitățile pe care le presupune conversația adevarată tind să se atrofieze, mușchiul mental e și el un mușchi, și probabil, undeva, cîndva, acestea vor fi înlocuite cu altele.

Bunul simț și inteligența socială, cultura și educația, însă, nu au cu ce să fie înlocuite, și pe ele ne bazăm cînd avem așteptări pentru discuții cu continut. Suntem conștienți că multe conflicte, acasă, la muncă, publice se întîmplă pentru că undeva comunicarea nu a funcționat. Trăim aievea momente precum acela cînd avem șansa să fim față în față, și parcă ar fi mai ușor să ne conectam pe whatsup sau să găsim un subiect, așa-i? Reușim să ne abatem de la toate regulile, cum începem discuția, cum să fim atenți, să nu întrerupem. Uităm să ascultăm varianta celuilalt pînă la final fără să ne plictisim sau să ne dăm cu părerea înainte să fi aflat ce vrea cu adevărat, ce are de spus celalalt.

Ne grăbim să judecăm și să luăm decizii după ceea ce credem, nu ce aflăm, pentru că nu suntem pe aceeași lungime de undă emoțională cu celălalt. Ei bine, tuturor ni se întîmplă! E virtualul, e multi-taskingul, sunt deadline-urile, e lipsa de interes, presiuni din interior și din afara noastră, neputința celuilalt de a exprima un mesaj coerent, neputința proprie de a asculta, a cere informații sau clarificări, dorința amîndurora de a încheia și a avea dreptate.

Am renunțat la toate proiectele mai vechi să mă concentrez pe traininguri de comunicare pentru copii, cel puțin ei mai au o șansă. O șansă să-și spună povestea clar de la cap la coadă, cu cap și coadă, avînd o audiență angajată, chiar dacă e vorba de părinți, frați și surori prieteni sau colegi de clasă și profesori. Sau chiar, mai nou publicului vlogurilor lor. Pentru noi restul, foarte pe scurt, să ne amintim cîteva reguli pentru conversații bune.

  1. Renunță la multi-tasking cînd ești angajat într-o conversație. Respectă-ți timpul și pe celălalt sau renunță.
  2. Fii 100% prezent. Cei mai mulți suntem jumătate în discuție, jumătate în următoarea întîlnire, în vacanță sau în pat sau la următoarea masă.
  3. Pleacă în discuție de la premisa că ai ceva de învățat… Cu toții ne pricepem la ceva.
  4. Pune întrebări deschise și rămîi curios să afli răspunsuri.
  5. Nu fi ieftin cu empatia. Da, și tu ai pierdut ceva, dar nu e același lucru cu ce a pierdut celălalt și oricum dacă ascultai cu adevărat, nu era despre tine.
  6. Lasă-ți gîndurile să vină și să plece, rămîi în poveste pînă celălalt a terminat.
  7. Dacă nu știi, spune că nu știi.
  8. Nu te repeta chiar dacă reformulezi.
  9. Ascultă ca să înțelegi, nu ca să răspunzi.
  10. Fii scurt, renunță la detalii care nu interesează pe nimeni. Celui din fața ta îi pasă de tine, nu de numere, date etc. Și nu în ultimul rînd, bucură-te! O conversație bună poate fi și cu un oponent pe măsură, chiar dacă la final părerile rămîn în contradictoriu. Stați liniștiți, nu se face gaură în internet dacă nu-i demonstrați cuiva că aveți dreptate.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :