Motivația copiilor, pași siguri spre succes

Fiți calmi. Țipetele și cearta nu vor rezolva problemele.

De multe ori aud în rîndul părinților fraze precum: “Copilul meu nu este motivat deloc, nu vrea să învețe și eu nu știu ce să mai fac!”
Dar oare, ce este motivația și de ce este ea atît de importantă?
Conform dexonline.ro, motivația reprezintă totalitatea motivelor sau mobilurilor (conștiente sau nu) care determină pe cineva să efectueze o anumită acțiune sau să tindă spre anumite scopuri.
Motivația este cea care face diferența între succes și eșec.
Există două tipuri de motivație: intrinsecă și extrinsecă. Motivația intrinsecă pornește din valorile personale și se bazează pe ceea ce poate face o persoană prin propriile forțe, pe cînd motivația extrinsecă vine din exterior, este determinată de forțe exterioare. Motivația este foarte importantă, ea reprezintă prezența unui scop și dorința de a reuși, de a avea succes.
Unii copii nu au încredere în ei și se bazează foarte mult pe motivația care vine din surse externe (părinți, profesori), alții sunt stăpîni pe ei și găsesc mereu forța internă care să îi motiveze. Eu cred că ambele sunt foarte importante pentru a avea succes: încrederea în propriile forțe și sprijinul celor din jur.
Doar că, unii părinți cred că punînd presiune foarte mare pe copii, vor reuși să îi motiveze să își atingă scopul. Din păcate, mulți copiii nu reacționează bine la stresul provenit din presiunea exagerată a părinților și clachează. Este important de știut că obiectivele părinților nu coincid mereu cu cele ale copiilor și că uneori ne proiectăm asupra copiilor noștri propriile dorințe și obiective pe care noi nu le-am putut atinge.
Așadar, cum motivăm copiii fără să punem o presiune foarte mare asupra lor? Iată cîteva sugestii:
1. Stabiliți reguli clare. Toți avem nevoie de organizare, cu atît mai mult copiii. Nu ne putem aștepta ca ei să facă ceva, dacă nu știu clar cum ar fi bine să se comporte.
2. Fiți calmi. Țipetele și cearta nu vor rezolva problemele și în nici un caz nu vor motiva copiii. Cel mult vor face lucruri de frică.
3. Stabiliți obiective clare, simple. Pentru un copil, motivația ține de noutate, de bucuria competiției, de recunoaștere și de plăcerea de se depăși pe sine.
4. Lăsați deoparte așteptările nerealiste. Presiunea pusă pe copii va încetini motivația acestora de a-și atinge obiectivul.
5. Ascultați-vă copiii. Pentru a-și motiva copiii părinții ar trebui să petreacă cel puțin 10 minute în fiecare zi ascultîndu-i vorbind despre ce au făcut în ziua respectivă.
6. Respectați-vă promisiunile. Cînd trasați sarcini pentru copii și le promiteți anumite lucruri, aveți grijă ca și dumneavoastră să le respectați. Astfel, îi învățați ce înseamnă să-și ia un agajament și să se țină de el.
7. Învățați copiii că există și situații în care nu vor avea succes, dar acest aspect nu trebuie să îi demotiveze. Important este să nu renunțe la obiceiurile bune și să revină la acțiunile care să-i conducă spre atingerea scopurilor.

Să vă fie cu folos!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :