Moda, această doamnă răsfățată…

Fashion, modă, cat-walkuri… Marile şi constantele probleme şi preocupări a majorităţii femeilor. Dacă ar fi s-o luăm ad literam, conform dex-ului, modă s-ar transcrie în a fi un obicei sau o deprindere colectivă specifică la un moment dat pentru un anume mod de a se îmbrăca. Domeniul se extinde de la cum îţi aranjezi părul, cum îţi decorezi casa, cum îţi îmbraci căţelul, până la în ce restaurante mănânci şi ce filme vizionezi. Dex-ul ne mai spune că „la modă” trebuie să corespundă gustului într-un anumit moment şi reprezintă tot ce este de actualitate. După ce am definit moda, hai să vedem din ce categorii fac parte fanele ei.

1. Categoria ”Veritabilă la modă” – definită prin „am”, „pot” şi „nu pot altfel” „nu ştiu cum să mă manifest în alt mod”. Asta e tendinţa, vei spune tu. Şi nu învinovăţesc pe nimeni pentru că a avut o carte de credit fără limită toată viața şi nici pentru că nu ştie pe ce să mai cheltuie bănetul de la bancă. Numai că în marea majoritate a cazurilor ”Veritabile la modă” nu prea sunt la modă, uneori bruiază peisajul cu hainele prost alese şi frizura care coboară de pe plaiuri mioritice unde bate vânt puternic, de-aici și expresia ”mă frizezi cu proastele tale alegeri la haine”. Maşina rămâne valabilă totuşi! Jos pălăria în fața cazurilor reale de bun gust care îmbină perfect contul de la bancă şi culoarea cravatei de la Armani cu costumul fin de la Versace şi poşeta de la Jimmy Choo cu „forever living ” clasica rochie de la Calvin Klein.

2. Categoria ”Grea la modă” – definită prin „nu am decât virtual dar…o să pot”, „vreau” şi „de ce nu?” – cu alte cuvinte „Veni Vidi Vici”. Cea care se găseştei înscrisă la categoria aceasta are potenţial material, îi place să strălucească de etichete oriunde mergeşi suferă de multiple complexe. I-ar plăcea să se învârtăîn aceleaşi cercuri ca cea din„Categoria Veritabilă”, însă sunt destule obstacole în calea unei cărţi de credit nelimitată. Se face luntre şi punte să rămână„la modă”, deşi pentru ea termenul nu înseamnă nimic mai mult decât recunoaştere socială. Şi se mai şi îndatorează pentru o pereche de pantofi! Vânează discounturile în toate sezoanele, şi asta trebuie să fie foarte obositor. Cu toate astea, nu înţelege de ce faci asta şi nici în ce scop. Cu alte cuvinte, nu esteo cumpărătoare raţională, își depăşeşteîntotdeauna creditul pentru un moft şi este mereu datoare. Excepţiile se aplică şi aici, cu toate că motorul întregii mişcări a „etichetei” în societate a pornit de la burghezi.

3. Categoria ”Medie la modă” – definită prin „văd eu dacă pot la sfârşitul lunii”, „vreau” şi „are tot prostu”are altă mare problemă de identificare. Şi asta are rădăcini adânci, poate vom dezbate complexele mai pe larg într-un alt articol. Practic, ea nu are banii pe care îi cheltuie, dar pentru că turma s-a dat la mov, trebuie să se alinieze, nu?Se simte constrânsă de turmă şi pentru că nu are prea multe de spus… se aliniază, chiar dacă asta o costă bani grei pentru bugetul său. Face compromisuri până la a purta etichete false, tocmai pentru că are nevoie de recunoaştere. Eh, cu toții avem…
4. Categoria Mică – „nu am”, „vreau”, „e originală?” nu are un buget clar, nici în minte şi nici în buzunar. Dar la fel ca şi celelalte, modaîi dă un statut social. Nu că s-ar compara, Doamne fereşte, cu celelalte categorii, dar trebuie să stai şi eaîn rândul lumii. Ce e rău în asta? Aşa că s-a decis să meargă la Piaţa Chineză cu banii de chirie (proprietarul poate să mai aştepte) şi acolo scotoceşteînnebunită prin coşuri şi rafturi, poate găseşte ceva similar cu ce poartă vecina. Ce mai contează că este datoare sau că are alte priorităţi? Hai să fim la modă! Şi nu din nevoia-mi cinică îi spun „trezeşte-te”!, ci din nevoia umană de a-i oferi alternativa… Uite că vă puteţi înscrie la categoria…

5. Oameni cu bun gust – au sau nu au bani, vor sau nu vor lucruri sau haine- au bun simţ! De aici derivă priorităţile de zi cu zi şi apoi hainele, schimbatul de telefoane mobile, coafor, etichete etc. Femeia cu bun gust are bani sau nu, îi investeşti cu cap; în acelaşi timp, se îmbracă de la firmele care îi stau bine şi dacă se identifică cu „moda”, bine, dacă nu, mizează pe ce-i vine bine, altfel, rămâne la vechile sale convingeri. Nu e nimic rău în a fi „la modă” dacă merge şi cu bugetul şi cu stilul personal; dacă nu ai bani şi vrei ceva scump, economiseşti. Dacă ştii că e un moft, va fi pe planul doi mereu.
În concluzie, doamna MODĂ ne determină și influențează multe aspecte ale vieţii. Suntem în permanenţă condiţionate de „ce se poartă” înainte de a merge la o petrecere, la o recepţie, la teatru… Moda e un factor care ne direcţionează nu numai finanţele, dar şi psihicul, care ne influenţează mai mult decât ne dorim şi mai mult decât ne dăm seama. Modaîn sine rămâne un factor care ne influenţează buzunarul și ne încântă privirea. Hai să înţelegem împreună de ce simţim să ne întâmplăm „la modă” şi de ce câteodată întindem coarda la maxim să stăm „la modă”?

 

Dama de Verde 

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :