Mituri despre infertilitatea la bărbați

ef37fdba-b05d-11e3-_550913c

sursă foto: www.thetimes.co.uk

Află acum miturile care îi fac pe unii bărbaţi să creadă că suferă de infertilitate.

Sigur, cînd vine vorba despre făcut copii, femeile au parte de toată atenţia. Pînă la urmă, e şi normal asta. Ele trec prin toată experienţa naşterii, de la purtatul copilului în pîntec pînă la hrănirea lui cu lapte produs de propriul corp. Este lesne de înţeles de ce bărbaţii sunt cam lăsaţi deoparte în perioada asta şi de ce anumite mituri despre infertilitatea lor au luat atîta amploare.
Unul dintre cele mai mari mituri este următorul: că bărbaţii infertili nu pot deveni tați. Acest lucru este total fals, mai ales cînd avem la dispoziție tehnologia din ziua de azi şi s-au făcut atîtea descoperiri în domeniul geneticii. “Nu cu mult timp în urmă, tratamentul pentru această problemă severă, era limitat la inseminare sau fertilizare în vitro prin folosirea unui donator de spermă,” spune Mark Perloe, M.D., directorul medicilor specialişti din Atlanta de la spitalul Georgia. “Astăzi însă, cercetările avansate cu privire la infertilitatea masculină au introdus şi opţiuni de terapie inovativă care oferă bărbaţilor şansa nemaipomenită de a concepe un copil din propria sa producţie biologică.”

Şi mai sunt şi alte prejudecăţi greşite despre fertilitatea/infertilitatea bărbaţilor, mituri care pot destrăma relaţii, le pot ţine blocate în ideea că nu vor mai avea copii niciodată şi le opresc din visul de a-şi mări familia.

Iată cîteva dintre ele:

Mărimea penisului nu are nici o legătură cu fertilitatea.

Fals. “Totuşi, ca să fim oneşti, mărimea testiculelor are legătură cu fertilitatea,” spune Abraham Morgentaler, M.D., profesor de urologie la Şcoala Medicală Harvard şi autorul cărţii “Testosteron pentru toată viaţa” (McGraw-Hill, 2008). “Cum testiculele sunt construite pentru producţia de spermă, bărbaţii care au testiculele mici au deseori un număr mai mic de spermatozoizi.” Chiar şi aşa mulţi bărbaţi cu testicule mici îşi pot lăsa partenerele însărcinate fără probleme.
Infertilitea este o problemă a femeii
Nimic mai fals. De fapt, într-un procent de 30 % din toate cazurile de infertilitate este vina bărbatului. Cele mai frecvente cauze sunt deficienţa de producere a spermei şi blocajele care apar în procesul de livrare al spermei. Iar în alte 30% din cazuri, cauza este a amîndurora. Dacă ambii parteneri au trecut de 35 de ani şi în continuare nu se întrevede un copil la orizont, treaba asta poate fi privită ca o problemă de cuplu mai mult decît una medicală. Ar putea fi o vorba despre incompatibilitate fizică. Nu de puţine ori cupluri care şi-au dorit un copil şi au făcut tot posibilul să aibă unul, după ce s-au despărţit şi au avut alţi parteneri acest lucru n-a mai constituit o problemă.

Dacă o femeie a apelat deja la un ginecolog şi nu s-a constatat nimic în neregulă cu organele ei reproductive, atunci trebuie să caute problema şi la soţ. Analizele chimice ale spermei pot arăta dacă există probleme în numărul spermatozoizilor şi viteza sau mişcarea lor. Dacă testul arată că ar fi o problemă, atunci bărbaţii se pot adresa unui specialist în infertitilitatea masculină.

Cu cît fac mai mult sex, cu atît există şanse mai mari să fertilizeze un ovul. Sau… Cu cît se abţin mai mult, cu atît mai multă spermă se va strînge în testiculele lor.

Nici una dintre variante nu este corectă. Mai mult sex în perioada de ovulaţie a femeii nu înseamnă că va fi îmbunătăţită fertilitatea. “Să faci sex în fiecare zi va micşora într-un mod semnificativ producţia de spermă,” spune Karen Elizabeth Boyle, M.D., director al clinicii de fertilitate Shady Grove Reproductive Science Center din Baltimore şi Rockville, Maryland, şi instructor clinic de urologie în cadrul Universităţii George Washington.
Prin urmare, nu are niciun sens ca bărbaţii să se abţină pe o perioadă lungă pe motiv că se va strînge mai multă spermă în săculeţii lor prețioși. Încă un lucru. Dr. Morgentaler avertizează: “Bărbaţii ar trebui să fie atenţi a faptul că masturbarea frecventă (mai mult de o dată pe zi) poate scădea numărul de spermatozoizi care se depozitează într-o zi, lucru care poate afecta conceperea unui copil.”

Odată ce un bărbat a făcut vasectomie, nu mai e cale de întors
Este adevărat că o vasectomie este considerată o formă permanentă de contracepţie. Prin această procedură, vasul deferent care transporta sperma spre fiecare testicul este tăiat sau sigilat pentru a opri expulzarea de spermă atunci când bărbatul ejaculează.

Din fericire însă, aceasta nu este un impediment în cazul în care bărbatul se răzgîndeşte şi vrea să fie din nou tată. O reversie de vasectomie este un succes în proporţie de 90%, anunţă chirurgii care au performat în astfel de intervenţii. Aceasta este singura cale pentru un cuplu să mai conceapă natural după o vasectomie.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :