Noblesse oblige – sau despre micile surprize ale vieții

Tuturor ne plac surprizele plăcute. Cînd aniversam ceva sau pe cineva, cînd dorim să ne exprimăm un sentiment printr-o atenție sau să facem un gest frumos, cînd dorim să transmitem un mesaj, cînd suntem interesați să influenţăm o situaţie, cînd suntem invitați în căminul cuiva, întotdeauna marcăm  momentul cu un cadou. Să fim ținuți minte sau pur și simplu să facem pe cineva drag fericit.

Dar oare știm cum să dăruim?

Oricît ne străduim să găsim darul perfect, dacă nu ştim să îl dăruim, dacă cel care îl primeşte, nu ştie cum să o facă, indiferent de natura darului, acesta îşi pierde valoarea emoţională.

Nu degeaba se spune că decît să faci un cadou nepotrivit mai bine renunți. De pildă, nu poți dărui cărți de bucate unei adolescente de 14 ani, sau o veioză unei tipe care stă cu chirie, decît dacă e una galle și îi plac luminile prietenoase.

Trebuie să cunoști foarte bine persoana căreia vrei să-i faci o bucurie, altfel ce sens ar avea? Sigur, sunt plăcute și cadourile dăruite din senin de la diverşi necunoscuți, cu condiţia să ai nervi de oțel și să nu te sperie sau să nu te oblige. O floare primită pe stradă de la un necunoscut poate face ziua plăcută cuiva, dar un cadou mai consistent ar putea să pună pe fugă un om normal, sau l-ar putea face să se uite după camere ascunse.

Cadoul de aniversare

Dacă ești invitat la o aniversare, trebuie să te gîndești foarte bine dacă îți face plăcere sau nu această invitație. Fiindcă dacă ți-e dragă persoana, atunci e foarte simplu să găsești darul potrivit. Se presupune că ți-ai pierdut ceva vreme în compania ei ca să afli ce-i place. Ori, dacă ai fost invitat din senin, la numai o zi după ce-ai cunoscut pe cineva, din respect pentru tine înainte de a ajunge la petrecere acelei persoane întreabă un prieten comun despre hobby-urile aniversatului sau mergi la sigur cu un buchet de flori și o cutie din cele mai fine bomboane, dacă e femeie, și o sticlă de Jack dacă e bărbat. N-o să-ți sară nimeni de gît de bucurie, dar nici n-o să-ți arunce vreo privire urîtă.

mama si nasturiiCadoul de ziua mamei

Nici o zi nu este mai potrivită pentru a-ți exprima dragostea pentru mama decît cea de 8 martie sau cea de ziua ei de naștere. Nu lăsa să treacă o astfel de zi fără să-i cumperi mamei tale ceva drăguț și neașteptat. Știu că mamelor le e de-ajuns doar dragostea și un telefon din cînd în cînd sau o vizită în w-end, dar totuși, adu-ți aminte sau măcar imaginează-ți toate sacrificiile pe care le-a făcut pentru tine și fă o listă lungă de cumpărături pentru cea care ți-a dat viață și te-a ținut în brațe luni și ani de zile. Uite cîteva idei:

– O poșetă de umăr în culori minunate și cu inițialele ei inscripţionate pe ea

– Un set de pahare pentru băut martini (de ce nu? ea n-are dreptul să se răsfețe?)

– Un colier cu pandantiv în care să aibă păstrate cu grijă fotografiile nepoților ei (de aur, firește, nu te zgârci, doar e mama ta!)

– Un coș plin cu ațe colorate de împletit botoșei pentru nepoți sau pulovere de iarnă

–  Un halat de casă (nu de baie) pe care să-l poarte diminețile la cafea și la micul dejun. Să fie de culoarea ei preferată (apropo, știi care e culoarea ei preferată?)

– O eșarfă de mătase cu un imprimeu vesel care să-i lumineze zilele cînd face piața

– Un set de perii de machiat (de toate mărimile)

– Ceaiuri din plante naturale (doar știi cît de mult îi place să urmărească emisiunile TV preferate la o ceașcă de ceai)

– Două sticluțe de ojă (un motiv în plus de a-i aprecia mîinile care te-au îngrijit)

– Un CD cu muzică din anii ei de tinerețe (nimic nu-i va face mai multă plăcere decît să rememoreze cu nostalgie dragostea pentru tatăl tău)

– O pereche de ochelari de culoare imposibilă (roz, roșii sau mov) care să-i smulgă un hohot de rîs

colier– O brățară șic cu pietre semi-prețioase, eventual potrivite cu zodia sa (da, din acelea care aduc noroc)

– O agendă în care să scrie în ea despre micile bucurii ale vieții ei de pensionară (pune-i o copertă din hîrtie colorată și completează prima pagină cu gînduri minunate care s-o invite la scris)

– Un parfum (încă unul în plus nu contează, o femeie nu are niciodată prea multe parfumuri, mai ales dacă ai obiceiul să i le tot iei din scrin)

– O cremă de față foarte hidratantă, împotriva ridurilor

– O cheie de porțelan, pe care să scrii ceva drăguț (”cheia spre inima ta” sau ”te iubesc, mamă”)

– O pijama cu floricele

– Un clopoțel din care să sune și să vă strîngă pe toți la masă

– Un suport pentru ochelarii ei (pe care îi pierde mereu prin casă)

–    a romantic bathBilete la teatru sau și mai bine bilete în stațiunea aceea SPA în care n-a fost niciodată, dar și-a dorit întreaga viață

– O fotografie cu tine și ea, pusă într-o ramă frumoasă, pe care s-o atîrne pe peretele cu amintiri

– O spumă de baie din flori de crin

– O ședință de masaj, lumînări parfumate, uleiuri esențiale

–  O carte ”Mama” de Pearl Buck

Și lista poate continua, bineînțeles, în funcție de ideile voastre minunate.

Cadoul de absolvire a liceului

Hm, știu că nu se prea obișnuiește la noi (probabil pentru că se copiază în draci la bacalaureat în vremurile astea), dar normal ar fi ca după absolvirea a 4 ani minunați de liceu, în care adolescentul respectiv a tras din greu la căruța propriei educații, părinții să-i facă o surpriză minunată, ca semn de mîndrie și respect pentru copilul lor care nu i-a dezamăgit, care a încheiat cu bine o etapă a vieții, iar acum se pregătește să devină adult și să dea cu fruntea de pragul vieții. Ori noi știm cîte cucuie ne dă viața fără să-i cerem aşa ceva, de ce să nu facem mai ușoară trecerea copilului nostru spre următoarea etapă. Iată sugestiile mele pentru asta:

– Pregătiți-i o petrecere surpriză după ce a terminat cu ultimul examen de bacalaureat (chiar dacă nu și-a primit încă rezultatele). Înainte de asta, spuneți-i din timp că va fi recompensat pe măsură pentru munca lui, ca să aibă spor la învățat.

– Invitați-i colegii la petrecere și puneți-i să scrie ceva drăguț în caietul de oaspeți al casei (dacă aveți unul, dacă nu, poate că e momentul potrivit să vă faceți unul). Toate rîndurile acelea scrise într-un moment de entuziasm vor declanșa nostalgii pozitive peste 20 de ani.

– Dăruiți-i haine noi, stil smart office, pentru primele lui interviuri

–          Un pix persona-lizat cu care să-și semneze primul contract de muncă

– O excursie de 2 săptămîni la Paris și bani de buzunar pentru toate muzeele importante de-acolo.

– Sau puteți să-i des-chideți primul cont bancar

– Și promisiunea că dacă va intra la facultate din primul an are dreptul să-și aleagă destinația următoarei vacanțe.

Mai sunt cadourile de sfîntul Valentine (lăsați, ce dacă e sărbătoare împrumutată de la alții, orice prilej de a te bucura de viață și de prieteni, e un bun prilej, așa că fiți inventivi și de data asta), apoi cele de Crăciun, cele de Anul Nou, de ziua tatălui, de ziua bunicilor, de ziua copilului, sau de orice alte zile speciale sau obișnuite doriți să sărbătoriți. Avem o singură viață, să ne bucurăm de ea în toate modurile posibile și imposibile.

Mai vreți ceva ponturi? Cred c-ați prins ideea. Cumpărați chiar azi un cadou și dăruiți-l cuiva drag, din senin. Pur și simplu pentru că există în viața voastră.

Şi pentru că ne place să dăruim.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :