Mic tratat de personal branding

Cred că suntem cu toţii de acord că în viaţă totul este vânzare, negociere, personal branding. Mulţi discută despre asta, puţini ştiu despre ce vorbesc. Indiferent de situaţie, aceia dintre noi care stăpânesc mai bine abilitatea de a jongla corect cu cele trei arte, sunt exact cei care stăpânesc, nu lumea, ci propria viaţă, extrăgând din situaţiile cu care se confruntă ceea ce îi avantajează, transformând puncte slabe în oportunităţi, nevoile în beneficii, dorinţele în targete atinse, succesul într-o călătorie către întâlniri mulţumitoare cu sinele.

Dacă în articolul „Succesul între a fi şi a avea” am vorbit despre condiţii primare sine qua non, adunate într-un decalog, astăzi vom ataca frontal subiectul, evidenţiind rolul fiecărui proces, metode de abordare şi câteva tactici concrete.

Hai să privim împreună în istoria personală a fiecăruia dintre noi. Înainte să învăţăm să mergem sau să pronunţăm primele cuvinte, îi cucerim pe cei din jur prin gesturi nevinovate. E suficient un timp extrem de scurt să învăţăm bine o lecţie ce va folosi mereu în relaţia cu ceilalţi, cu cât te vinzi mai bine, cu atât mai mult succes ai. Un zâmbet, un ţipăt, o ghiduşie care atrage atenţia părinţilor, de exemplu (în mod pozitiv sau negativ), vor fi folosite ori de câte ori va fi nevoie odată ce le vor fi testate eficacitatea.

Un guru al vânzărilor, spune că deşi ne naştem cu anumite abilităţi, totuşi arta vânzării se cere studiată şi învăţată. Mai întâi învăţăm ceea ce trăim şi aplicăm prin imitaţie cu o precizie uimitoare. Nu fi şocat când un puşti de trei ani îţi va cere un favor în schimbul generozităţii sale de a-ţi oferi un pupic, să zicem. Nu vreau să continui cu exemple din lumea adulţilor, deşi ar fi amuzant, le vedem cu toţii, puţini însă ştim să le folosim eficient.

Negocierea, un instrument puternic într-o vânzare, este de asemenea folosită de pe vremea când ne încălţam cu fesul. Ia gândeşte-te ultima dată când i-ai oferit puştoaicei tale două opţiuni şi ea a ales-o cu nonşalanţă pe a treia. A făcut-o însă atât de natural şi de frumos, încât, ştiu, ai cedat fără să eziţi şi fără regrete.

Personal brandingul, atât de mult vehiculat astăzi, totuşi atât de nou ca şi concept definit. Dacă nu ştii să te foloseşti la maxim de propriul potenţial, nu ştii să îţi faci acel personal branding corect, vei fi unul dintre personajele despre care ceilalţi nu se vor obosi să vorbească sau să te observe. Asta nu ar fi o problemă, ţinând cont de faptul că tot mai mulţi dintre noi s-au cam săturat de ce fac sau ce zic ceilalţi, totuşi, la un moment dat şi tu vei avea nevoie să vinzi ceva. Către iubitul sau iubita ta, socrii, părinţi sau copii, colegi, parteneri sau clienţi. Ei bine, dacă stai prost la capitolul personal branding, s-ar putea ca abilităţile tale de negociator şi de vânzător să nu fie suficiente.

Şi mai concret, hai să învăţăm puţin despre vânzare.

Pentru că nu am inventat eu roata, am să îl citez pe Og Mandino (autorul best sellerului ”Cel mai mare vânzător din lume”), care înainte de a ne învăţa cum să avem succes când ne vindem pe noi sau orice altceva, ne sfătuieşte să ne punem o serie de întrebări de bun simţ atunci când ceea ce dorim nu este în concordanţă cu ceea ce ni se întâmplă.

„De ce nu-mi ascultă nimeni povestea?”

„Cum le pot stârni atenţia?”

”De ce îşi pierd interesul faţă de ceea ce spun şi trec mai departe?”

”CUM REUŞESC CEILALŢI ŞI EU NU?”

”Ce este frica asta ce mă cuprinde ori de câte ori mă apropii de o uşă închisă şi cum pot să trec peste ea?”

Ei bine, în timp ce veţi căuta răspunsuri la aceste întrebări, să trecem în revistă elementele fundamentale pe care trebuie să le avem în vedere când ne dorim să vindem.

  1. Prospectare
  2. Contactul eficient (sau abordarea)
  3. Calificarea „clientului”
  4. Tratarea obiecţiilor
  5. Finalizarea vânzării

Principala unealtă pe care o vei folosi este gura. Foloseşte-o cu încredere!

Resursa pe care o ai gratuit la îndemână: felul în care ţi-ai construit brandul personal. Asta se citeşte în primele secunde de la contactul cu cineva. Siguranţa, încrederea, amabilitatea, relaxarea şi naturaleţea sunt elemente obligatorii. Aş adăuga simţul moderat al umorului, dacă eşti înzestrat natural cu aşa ceva, fără să abuzezi de el şi fără să înlocuieşti seriozitatea sau decența atunci când sunt impuse de situaţie. La fel, aspectul exterior despre care am discutat anterior. Până să deschizi gura, oamenii îţi vor vedea exteriorul. De la pantofi până la firele de păr sau mătreaţa de pe umăr. Unghiile, machiajul sau decolteul, alte elemente care trebuie folosite cu atenţie şi măsură în funcţie de context (igiena perfectă este un must în orice situaţie şi pentru oricare dintre sexe).

Atitudinea ta trebuie să fie totdeauna pozitivă. Chiar şi atunci când critici, fă-o constructiv. Nu critica niciodată persoană, doar situaţia sau o acţiune clar delimitată. Cred c-ați mai auzit de mii de ori sfatul acesta, dar nu strică niciodată să-l repetăm.

Fii totdeauna clar în exprimare. Foloseşte propoziţii scurte şi la obiect. Ați văzut ce pățesc cei care vorbesc mult despre nimic. Nu-i ascultă nimeni.

Nu-ţi întrerupe niciodată interlocutorul. Nici măcar atunci când greşeşte (mai ales dacă, din întâmplare, interlocutorul îţi este duşman). Te vei putea folosi de ceea ce spune ulterior pentru a răsturna în favoarea ta o anumită stare. Când asculţi, fă-o activ. Pune întrebări, mai ales dacă nu ai înţeles sau ai dubii în privinţa a ceea ce ai înţeles. Nu te folosi de terţi, fă totul în mod direct şi personal.

Dacă vinzi un obiect sau un serviciu o vei face cu mai mult succes dacă te-ai vândut mai întâi pe tine.

Desfiinţează obiecţiile inteligent şi cu multă atenţie la nevoile interlocutorului tău. Nu încercă să-i vinzi mâncare când îi este sete sau apă când tot ce visează este o friptură suculentă.

Pregăteşte mereu 2 opţiuni şi un backup plan. Lasă-l pe interlocutor să digere mesajele pe care le-ai transmis, fii empatic şi simte când este nevoie să revii dacă nu ai finalizat „vânzarea” imediat.

Lasă-ţi partenerul să negocieze. Lasă-ţi copilul sau clientul să negocieze. Nu insulta inteligenţa nimănui fiind inflexibil şi crezând că ceea ce propui tu este bine pentru celălalt. Fă concesii, niciodată compromisuri, nici cu tine însuţi, nici cu apropiaţii tăi şi cu atât mai mult cu ceilalţi.

Nu-ţi fie teamă să ceri şi să oferi. Fii generos cu tine şi cu ceilalţi. Stabileşte-ţi nişte standarde, respectă-le şi caută mereu să vrei mai mult. Nu te mulţumi cu puţin, căci dacă o faci, viaţa se va limita la a-ţi oferi pe măsură.

Provoacă oportunităţi şi evenimente, ţineţi întotdeauna promisiunile, nu-ţi depăşi niciodată termenele stabilite, iar dacă din motive de forţă majoră există acest risc, anunţă înainte de momentul împlinirii termenului respectiv.

Data viitoare dezvoltăm secrete ale negocierii eficiente. Apoi cum să-ţi faci personal branding sănătos şi eficient.

Rămâi cu noi şi vom învăţa să creştem împreună!

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Bogdan Gheorghe spune:

    Cine ma branduieste si pe mine? …am ceva iluzii de vanzare 😉

Comentează :