MÉMOIRES DU XXe SIÈCLE

memoiresMémoires du XXe siècle este o enciclopedie de istorie universală în limba franceză, publicată la Paris de către Société générale d’éd. et de diffusion – Encyclopédies Bordas.

Enciclopedia are unsprezece volume, cîte unul pentru fiecare deceniu al secolului trecut, cu excepţia ultimului deceniu, căruia i se acordă spaţiul editorial a două volume. A fost publicată între anii 1991 şi 2000.

Mémoires du XXe siècle nu este o simplă listă de date şi evenimente. „Salahorii” acestei construcţii minunate, editorii şi autorii enciclopediei, şi-au dorit ca volumele să fie, nici mai mult nici mai puţin, decît „memoria fidelă şi purtătorul de cuvînt al istoriei unui secol”. Şi, cu certitudine, au izbîndit.

Pe lîngă capitolul „Cronologie” („film” de actualităţi care înregistrează cu minuţie, pe luni şi zile, faptele politice, economice, sociale, culturale,  sportive, dar şi pe cele ce ţin de ştiinţă şi tehnică), volumele cuprind alte două părţi: „Teme şi dezbateri” şi „Ţările lumii”.

„Teme şi dezbateri” prezintă într-un limbaj nesofisticat, curat şi plin de sens tendinţele semnificative ale deceniului circumscris de volum, reuşind să surprindă savoarea epocii respective. Cealaltă parte, „Ţările lumii”, înfăţişează pe scurt actualitatea politică şi socială a fiecărui stat independent al acelui timp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFiecare volum este îmbogăţit cu cîteva zeci de „ilustrate sonore”, mici discuri de plastic special, integrate în structura cărţilor. Acestea conţin înregistrări audio autentice şi foarte savuroase, de la evocări şi declaraţii politice, la recitări şi cîntece memorabile. Discurile pot fi ascultate cu un aparat special de lectură numit Memovox.

Biblioteca Judeţeană Constanţa a achiziţionat această elegantă şi deosebit de valoroasă enciclopedie în anii 2003-2004 şi, dacă ţinem cont de faptul că preţul cumulat al volumelor a fost de aproximativ 60 de milioane de lei vechi (6000 de lei noi), putem afirma că efortul financiar al bibliotecii a fost destul de important. Enciclopedia este un reper informaţional pentru marea majoritate a studenţilor şi profesorilor de ştiinţe socio-umane, dar şi a multor cititori obişnuiţi, pasionaţi de istorie din urbea noastră.

Responsabil: Ionel Alexe, bibliograf.

Informaţii preluate din comunicatul de presă al Bibliotecii Judeţene Constanţa.

Zully Mustafa

După ce am lucrat în presă mai bine de 20 ani, dar și ca profesoară de franceză și engleză, timp de 7 ani, m-am dedicat din 2007 exclusiv scrisului și călătoriilor. Am publicat cărți pentru copii, am avut rubrici în revistele FHM, Unica, Femeia. Primul roman a fost “Strugurii s-au copt în lipsa ei”. Au urmat romanele “Nopți orientale” și ”Al treilea călător”. Plus altele pentru copii. În prezent, călătoresc des, traduc filme turcești și-mi pregătesc următoarele romane. Din cînd în cînd, mai scriu și pe aici. Dacă ai de gînd să comentezi, fă-o civilizat și doar dacă ai ceva de spus. Dacă nu, așteaptă-te la un răspuns pe măsură și ia viteză.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :