Medicina holistică, suma de terapii ce tratează omul ca un întreg

1După o relație dezastruoasă cu medicamentele, din care am ieșit cu ficatul mărit, bila dată peste cap, hipertensiune etc. și fără a-mi rezolva problemele de sănătate, cu mult înainte să studiez medicina alternativă, am început un tratament naturist, care a dat roade pentru o vreme.

L-am recomandat și altora și, spre surprinderea mea, n-a funcționat. Ceea ce nu știam atunci e că nu poți fi sănătos fizic, cînd sufletul ți-e în piuneze. Nu știam nici că organismele noastre sunt atît de diferite și se pare că și medicina clasică a uitat asta, atunci cînd ne recomandă aceleași tratamente tuturor, în urma unui diagnostic.

Ceea ce mi-e clar acum, deși organismul uman rămîne un mare mister, este că omul trebuie abordat holistic, altfel nu se va vindeca în veci.

2Medicina holistică e o abordare nouă în țara noastră, cu toate că își are originea în înțelepciunea civilizațiilor străvechi din China și India. Atît de nouă încît atunci cînd am deschis Centrul de Tratament Holistic, funcționarii de la Camera de Comerț m-au întrebat ce înseamnă acest cuvînt nemaipomenit, nemaiauzit-“holistic”.

Holistic înseamnă “ întreg”, “ integral”, iar medicina holistică, numită și medicină naturopatică sau integrală, tratează omul ca pe un întreg, nu ca pe o sumă a organelor sale. Cu toate că e un principiu recunoscut și de medicina tradițională, deseori se prescriu medicamente/tratamente ce vizează un anumit organ, care odată administrate, ajung să afecteze și alte organe. Spre exemplu, cei care au migrene și li se recomandă zilnic un analgazic preventiv, ajung să aibă, în timp, probleme cu stomacul.

4Tot ceea ce este viu posedă energie

Medicina holistică pornește  de la principiul că tot ceea ce este viu beneficiază de forță energetică vitală, denumită Qi, iar bolile apar ca urmare a dezechilibrelor energetice. Pentru a restabili echilibrul energetic, medicina holistică apelează la metode de tratament naturale, energetice, lipsite de toxicitatea și efectele secundare pe care le au cele clasice.

Terapeutul sau medicul specializat în medicina holistică nu încearcă să contracareze efectul unei boli, ci să depisteze dezechilibrele care au dus la această stare și să stimuleze energia Qi, astfel încît să restabilească echilibrul în organism.

Practica medicinei holistice integrează terapii complementare și convenționale care previn și tratează bolile adresîndu-se factorilor care au contribuit la apariția acestora. Cel mai bun terapeut rămîne însă tot corpul uman, care este echipat să se vindece singur, dacă este menținut în condiții optime. Așadar, un pas important pe care trebuie să-l facem, pentru a avea o viață lungă și lipsită de boli, este prevenția lor și menținerea sănătății, iar pentru aceasta e nevoie ca planul fizic să fie corelat cu cel mental, emoțional și spiritual.

Rezultatele tratamentelor holistice nu vor apărea imediat, ci e nevoie de răbdare și de schimbarea stilului de viață pentru menținerea lor. Avantajul cel mai mare este că suntem feriți de efecte secundare.

De ce apar bolile?

Alimentația este factorul cel mai important în menținerea organismului în condiții optime. Trebuie să înțelegem că alimentaţia corectă nu trebuie să fie ocazională, ci trebuie să fie integrată într-un stil de viaţă care va asigura starea generală de sănătate şi longevitatea.

Nici un aliment nu poate aduce, singur, toate principiile nutritive de care are nevoie organismul, ci doar o alimentaţie variată, moderată şi echilibrată, așadar nu recomand dietele disociate, ci doar pe cele personalizate și moderația. Baza alimentaţiei noastre ar trebui să fie alcătuită din legume și fructe. Cu fructele însă trebuie să fim atenți  atunci cînd există probleme cu greutatea corporală, din cauza cantității mari de zaharuri pe care le conţin şi a valorii calorice crescute.

3Furia, stresul, tristetea sunt sentimente care consumă energia organismului și scad numărul globulelor albe, afectînd imunitatea. Un aliat important în menținerea sănătății este somnul, care crește imunitatea. Dacă dormim minim 7 ore pe noapte, ficatul curăță mai eficient sîngele și își regenerează celulele.

Care sunt costurile unui tratament holistic?

Cu mult mai scăzute decît ale medicamentelor. O ședință de Reiki, în cabinetul meu, este 50 lei, o dietă personalizată pentru o lună este 100 de lei, în care este inclus și un tratament fitoterapeutic, iar costul unei ore de consiliere psihologică este de 100 lei. Pentru programări puteți suna la 0721 554 550.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :