Masteratele, nestematele

Students_QuestionMarkAtunci cînd am absolvit facultatea, aceasta se făcea cel puțin patru ani, indiferent de specializare, după care primeai diploma de licență. Un an mai tîrziu s-a trecut la trei ani plus masterat. Nu mi-a fost foarte clar la ce servește masteratul la vremea aceea și nici profesorii n-au știut să-mi spună prea multe.

Dar să revenim la perioada facultății. Din fericire, am fost la o facultate de stat, la buget, chiar în orașul meu. Alegerea n-a fost una practică, filosofie-sociologie dar, după spusele profesorilor, fiecare firmă urma să aibă un sociolog, așa că am fost optimiști și liniștiți cît au durat studiile. În prezent, nici un coleg de facultate, din promoția mea, nu lucrează ca sociolog, nici filosof n-a devenit. Dacă partea a doua presupune o alegere, în ceea ce privește profesia de sociolog sunt slabe șansele să găsești un post chiar în orașul tău.

CS_howdoiMai norocoasă decît alții, mi-am găsit din timpul facultății un job în mass-media și m-am înscris la un masterat în mass-media și comunicare, la o facultate particulară. Opțiunea mea a fost condiționată de taxele aproape la jumătate comparativ cu cele percepute de universitățile de stat, cît și de oferta educațională săracă din acea perioadă.

Acum m-am lovit de aceeași problemă: masteratul pe care vreau să-l urmez nu se găsește pe lista facultăților din orașul meu, iar alte masterate,  la universițăți de stat din alte orașe, au taxe mari. Spre exemplu, taxa de studiu stabilită de Senatul UMF “Carol Davila” pentru ciclul de studii universitare de licenţă pentru anul universitar 2015–2016 este de 9000 lei/an de studiu pentru Medicină, Medicină dentară şi Farmacie şi 6000 lei/an de studiu pentru FMAM.

Ca urmare a căutării pe google, primele universități particulare care au apărut sunt Titu Maiorescu și Spiru Haret. Pentru că site-ul Universității Titu Maiorescu nu mergea, am telefonat la numerele afișate pe site, convinsă fiind că trebuie să existe cel puțin o secretară mă va lămuri cînd se fac înscrierile și cît e taxa pe semestru. Răspunsul la toate întrebările mele a fost” nu știu”și, vrînd-nevrînd, m-a dus cu gîndul la celebrul Ciprian din Piatra Neamț, al cărui nume domnea în toate articolele mondene. Într-un final, site-ul a mers și rezultatele au fost următoarele: în jur de 800 euro pe an taxa pentru masterat.

Chiar dacă mai ieftin decît la stat, tot mi s-a părut prețul piperat și am căutat mai departe la Spiru Haret, unde știam că sunt cele mai mici taxe. Într-adevăr, taxa anuală e de 2.750 lei. Avînd sediu și în orașul meu, am încercat să mă înscriu de aici, iar secretarele, mai amabile decît cele din capitală, mi-au spus să-i contactez pe cei de la București, să le solicit niște formulare de înscriere. Am sunat la București, n-a răspuns nimeni, mi-am pierdut răbdarea și am căutat în continuare, cu gîndul că, dacă secretarele ar fi făcut un efort și ar dat un telefon, aș fi fost probabil deja înscrisă. Am găsit masterate, așa cum spunea o vînzătoare din tîrg ”în grămadă, pe alese”, în jur de 3.000 lei pe an, fără să fie în vreun fel justificată taxa prea mare comparativ cu salariul mediu pe economie. Dar… mă rog, nimeni nu ține cont de salariul mediu pe economie în România în afară de angajatori, chiar dacă pentru asta vor și limbi străine, și carnet de conducere, și experiență, și promptitudine, și eficiență, și capul plecat sabia nu-l taie.

sweden_2014-15Sau comparativ cu Suedia, care oferă studenţilor cu statut de cetăţean european facilitatea de a beneficia de studii gratuite, la fel ca proprii studenți.

Pentru că n-am cum să plec în Suedia, am răsfoit în continuare filele de pe net, pînă cînd am găsit un masterat în Tîrgu Jiu al Universității Libere Internaționale din Moldova, ale cărei diplome sunt recunoscute în baza protocolului dintre Guvernul României și Republica Moldova, consimțit prin legea nr. 39|1999. Taxele la ULIM sunt următoarele: 350 euro pe an pentru studenți, 400 euro pentru masteranzi și 800-900 euro pentru doctoranzi. După îndelungi cercetări, pot spune că aici sunt, într-adevăr, cele mai mici taxe. Despre stilul de predare și materie o să vă povestesc mai multe după ce le voi experimenta.

De ce trebuie să ții cont cînd te înscrii la masterat

Deși nu ar trebui să fie pe primul loc, taxa e un aspect destul de important în ceea ce privește masteratul ales. După ce ne-am lămurit ce e cu taxele din România, rămîne de văzut ce masterat ne alegem. De preferat ar fi să aibă legătură cu facultatea pe care am absolvit-o sau, dacă nu are, să nu ne așteptăm să fim angajați pe baza diplomei primite. Al treilea și cel mai important aspect e că universitatea și masterul ales să fie acreditate. Poți verifica ușor, fie pe site-ul universității respective, fie luînd legătura cu absolvenții, fie de pe site-ul Ministerului Educației.

Majoritatea masteranzilor se plîng, indiferent de universitatea aleasă, că nu au rămas cu nimic din programul de masterat. Eu cred că, deși nu mai trăim într-o lume a diplomelor, sunt profesii în care nu faci nimic  fără ele și, în plus, poți învăța și singur ceea ce simți ca ți-a lipsit în timpul facultății.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :