Mărţişorul fetelor de măritat

petit dejeunerLa ora 8 dimineaţa în ziua de Mărţişor, cafeneaua mea favorită arată altfel. Femeile sunt toate coafate, cu manichiură impecabilă şi nu îşi şterg aproape nici o secundă surîsul de pe buze. E un surîs în aşteptare. Partenerii lor de cafea arată şi ei altfel. Sunt uşor tensionaţi, simt din parte fetelor o presiune nemanifestată, dar preferă să o ignore.

Studiul de caz 1

Ea vine cu zece minute înainte de ora opt. Îşi ia un ceai şi se aşază la o masă. Scoate telefonul şi stă aplecată peste el butonînd frenetic. E drăguţă, are o pălărie într-o culoare neutră, cu un accesoriu vesel, rochiţă şi pantofi. Puţin machiată, unghiile pal colorate, coc. El a ajuns pe la 8.30. Zîmbeau amîndoi prosteşte ca doi îndrăgostiţi în faza de tatonare. Se aşază direct la masă după ce o pupă pe obraji. Nu îşi comandă nimic, dar scoate pe masă portofelul şi telefonul şi le aşază unul peste celalălt. Costum gri în dungi, pantofi maro, sacoul scos din context. Agitat, bucuros să o vadă, vorbeşte de cum a intrat.

Ea tace, ştie bine că trebuie să îl lase să vorbească, să se simtă important. El turuie despre locurile de parcare din Bucureşti, despre mizeria de după iarnă, îşi mişcă încheieturile pînă cînd ceasul îşi soate căpăţîna într-un loc vizibil pe mînă. Şi doar apoi se aşază într-o poziţie fixă la masă. Ea dă aprobator din cap fără să îşi exprime propria opinie, fiindcă nu are una sau pur şi simplu fiindcă nu i se pare un subiect de cafea, dar zîmbeşte muuuuult şi laaaarg şi îl priveşte fix în ochi.

Nu ştiu cum şi-au încheiat întîlnirea, l-am văzut pe el fîţîindu-se şi privindu-şi ceasul de cîteva ori şi m-a enervat. Mai ales că pantalonii de la costum nu se asortau cu sacoul deloc, unghiile aveau prea mult lac şi nasul lui era prea mic. La fel şi încrederea în sine. Îmi închipuiam că tocmai a lăsat-o pe prietena lui din liceu acasă dormind şi a venit vesel să se întîlnească cu marea sa dragoste de luna asta. Aşa sunt ăştia nesiguri, le zăpăcesc pe toate că să nu simtă cînd şi-o iau de la una.

Du-te, fato, eşti drăguţă şi meriţi un băiat care să îţi aducă cel puţin o floare la 8 dimineaţa într-o cafenea, de Mărţişor, să nu se uite la ceas cînd în sfîrşit ţi-ai găsit curajul să vorbeşti, şi mai ales, măcar să te ajute să-ţi pui mantoul tău elegant cu care şi-a şters, din greşeală, vîrful pantofului.

fashion 3Studiul de caz 2

El apare pe la 8.30. Îşi ia o ciocolată caldă şi două cornuri cu ciocolată. Îşi scoate cartea şi se apucă zîmbind de citit. E relaxat, din cînd în cînd mai încearcă să prindă cu colţul ochiului ce titlu poartă cartea mea. La o jumătate de oră apare ea.

Cu doi paşi înainte să ajungă la masă îşi marchează teritoriul: “Băi, ce faci, ce-i cu faţa asta?” El, uşor timorat, încearcă să-i explice că arată aşa cînd se trezeşte la şapte, dar nu îl ascultă, îi dă înainte….”Nu vezi, arăţi exact cum sunt căţeii ăia şifonaţi aşa…” şi îi arătă prinzîndu-l de obraji. În timp ce se aşază pe scaun smulge un colţ din cornul lui de ciocolată. Rîde mult, vorbeşte mult, îl acoperă. El menţine tonul jos, încearcă să se distreze la glumele ei. În final, ea face singura mişcare deşteaptă şi intră pe teritoriul lui, cărţile. El devine entuziasmat şi începe să se relaxeze. Nu se mai uită stînga-dreapta. Simte şi ea, vorbeşte frumos. Apoi îi dă lovitura “de fapt îmi place mai mult să vorbesc despre cartea asta, dar nu am citit-o, ştii?” El se bîlbîie “e ok, oricum , aveai dreptate”.

Verdict de Mărţişor

Prima tipa avea 30 sau puţin peste, extrem de feminină, o natural born wife, pasivă, frumos educată. El era un înfumurat nesigur pe el (nasul o fi avut vreo legătură, nu ştiu), dar îl trăda agitaţia.

Verdict:  No chance!

cos cu floriA doua tipă avea cam 40. Fată bătrînă, citeşte sau vorbeşte despre cărţi, aleargă rapid să prindă trenul. Nu a fost niciodată regina clasei, dar a avut totdeauna cel puţin un prieten bun, bărbat cu care nu a rămas. Are potenţial, are şanse, dacă nu insistă să îl sperie! Iar în acest moment, m-a speriat chiar şi pe mine, care le-am văzut pe toate! Înainte să plece, a început să vorbească despre bani şi probleme sociale. Îi spune “pentru tine e uşor fiindcă eşti middle class şi peste, noi…” Cu asta m-am răzgîndit. Sorry, ai pierdut!

Verdict: Case closed. Vor rămîne buni prieteni. Şi atît.

Concluzie

De Mărţişor, fetelor, fiţi frumoase chiar dacă o faceţi doar pentru voi. Nu îl aşteptaţi pe el dacă el nu vă aşteaptă doar pe voi, a fi alternative în viaţa cuiva nu este şi nici nu ar trebui să fie pentru voi. Dacă el merită să fie aşteptat, ca în cazul doi, nu vă comportaţi ca fata mare la măritat, lăsaţi-l să respire, să vorbească, să vă spună cum e şi ce vrea înainte să deveniţi mama (de care se simte într-adevăr foarte ataşat). Genul ăsta de tip este în regulă, dar trebuie să-l tratezi ca pe un bărbat, nu ca pe băieţelul mamei pe care îl ciupeşti de obrăjori şi îl dojeneşti ca şi cum ştii tu mai bine ce are el nevoie.

S-aveţi parte de o lună a femeii care ştie să fie Femeie! Fiindcă ne place in the old fashioned way.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :