Marea troglodiților

18506_803911486395306_4981243545298089916_nCitesc pe booking.com recenzii de pe la hotelurile din Mamaia ale turiștilor cazați prin ele, în diverse perioade ale verii. Partea cu reclamațiile e cea mai amuzantă. De ce se plîng turiștii români? De servicii. De gălăgia de la Mamaia. De aerul condiționat pe care habar n-au să-l folosească. De mîncare. De cazare. De șezlonguri. De muzică. De balansoare. De trafic. De tot.

Și totuși vin. Vară de vară, vin și umblă în slipurile lor peste tot. De zici c-ar trebui să le suporți goliciunea, nisipul din chiloți și aerele de melteni care și-au rupt din sărăcia lor pentru cîteva zile la mare, doar ca să se simtă niște padișahi și cadîne, în timp ce figurile lor ar scoate din sărite orice om normal.

Gălăgia din Mamaia

Cînd zici Mamaia, te gîndești la cluburi, distracție, motoare, beție, tinerețe, focuri de artificii, iubiri de-o noapte sau de vară, dans, scandaluri, țipete în mare și trupuri bronzate. Toată lumea știe asta, mai puțin cei care vor liniște la Mamaia. E ca și cum te-ai duce în Ibizza și începi să te miri, să te sucești și să te învîrtești că nu ai, dom`le, loc în biserică, că nu ești mai aproape de Dumnezeu și nici în corul îngerilor nu te-a băgat nimeni, deși cînți mai fals decît o cizmă.

Am exagerat, dar ați înțeles ideea.

Ideea e că dacă vii la Mamaia ca să te odihnești, tre să fii tare troglodit!

11252691_795224223930699_2325266672386742695_nAerul condiționat

De obicei, cei care se plîng de faptul că nu merge aerul condiționat în nu știu ce hotel în care s-au cazat ei, sunt cei care habar n-au cum să-l folosească. E simplu: trebuie doar să apese pe un buton. Ăla pe care scrie ON. Dar cum sunt mai multe butoane…. ultima fufă care s-a plîns de aerul condiționat în loc să apese pe On ca orice om normal și să se bucure de răcoare, a apăsat pe mai multe butoane și și-a setat aerul la 34 de grade, apoi a început să se plîngă_că ”nu se poate așa ceva”, Mamaia sucks, așa servicii de proastă calitate n-a mai văzut de cînd mama o născuse, reclamație, dezastru, i-ați stricat vacanță, bă!

N-am exagerat deloc și ați înțeles ideea. Adevărații eroi sunt cei care-i suportă pe-ăștia cu aerele lor cu tot.

Mîncarea

Deși mîncarea la mare e una din plîngerile constante ale troglodiților care regretă că n-au ajuns la mare cu sandvișuri de-acasă și magiunul de caise de la bunica, totuși restaurantele sunt pline, bucătăriile au de lucru de nu mai știu bucătarii pe unde să scoată cămașa, troglodiților iar nu le convine. De fapt, pe cinstitul adevăr, n-au bani nici de-o șaorma cu de toate.

Principiul de bază al litoralului românesc este cheltuiala nesăbuită. Dacă nu te țin buzunarele, n-are rost să vii. Statul la plajă să te bronzezi costă. E drept, marea e gratuită, brizele mării plăcute și gratis și ele, nisipul fierbinte și gratis, și vai, ce scoici minunate, ce apă plăcută, ce valuri, uite și-o meduză! Dar covrigii, berea, semințele, porumbul, colacii, sucurile și înghețata, să nu mai vorbim de mesele la restaurant costă. Și e aglomerat, sunt cozi, sunt așteptări de pizza sau de mămăligă.

11800212_799605303492591_4356517084858677512_nRecepționerii, chelnerii, cameristele și alți ”servitori” cum îi numiți sunt obișnuiți cu de-alde voi! Și știu mai bine ce maniere aveți după felul în care ocupați o masă la care serviți o cafea și vă uită Dumnezeu acolo cu orele, după tonul vocii pe care-l aveți atunci cînd a dat mila peste voi și v-ați căptușit cu o cazare la mare, după dezastrul pe care-l lăsați în camere după ce vă terminați jalnicul sejur. Știu că n-aveți bani cînd n-aveți bani. Știu că nu sunteți mulțumiți de servicii pentru că, de fapt, nu aveți bani pentru acele servicii. Și știu că dacă aveți bani, atunci cînd aveți, nu i-ați cîștigat muncind pe căi cinstite. Știu, pentru că troglodiții nu diferă mult unii de alții. Se miros de la 7 poște.

Cazarea

11811329_795232240596564_853884758354849593_nAsta ar trebui să fie ceva simplu. Dar pentru troglodiți nici asta nu e simplu. Și pentru că e așa de greu, încep cu plîngerile. Și numai troglodiții se plîng. (Ceilalți chiar se distrează la mare). De ce nu se face check-in mai devreme, deși apare pe site ora de check-in. Dacă apare răspunsul pentru că așa e politica firmei, dintr-o dată serviciile sunt de proastă calitate. Nu, dragi troglodiți, de proastă calitate sunteți voi, care nu respectați politicile și regulile unde vă cazați. Nici măcar nu le citiți. Plecați în necunoștință de cauză la drum, cu așteptări de șeici dar cu buzunarele goale, într-o stațiune care vă găzduiește aerele și vă suportă plimbarea în șlapi și costume peste tot, inclusiv în locurile unde toată lumea se îmbracă decent.

Defilarea prin hotel în costum de baie, cu burta la vedere, sau prin lifturi, sau prin restaurante, nu e altceva decît marca trogloditului de cursă lungă, care confundă o ieșire undeva cu statul în pielea goală la el în apartamentul fără aer condiționat și cu vedere la rufele de pe sîrmă întinse de vecinul din blocul alăturat.

Ați prins ideea!

În rest, numai de bine. Mamaia e frumoasă oricînd, în orice sezon, dar nu e pentru oricine.

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. bogdana herlieru spune:

  da” puneam și poze cu troglodiți 🙂 Unii, chiar de se uită în oglindă, nu se văd din cauza cojilor de semințe 🙂

 2. Sandu Leon spune:

  Deși aproape de adevăr, fluent și plăcut la citit, articolul ușor virează către o zonă unde s-ar deduce că Mamaia e o stațiune rafinată și scumpă tocmai prin rafinamentul ei, dar are ghinionul de a se afla în calea „troglodiților” săraki sau parveniți. Mamaia nu e și nu va deveni niciodată rafinată fiindcă nu a fost construită așa și nici nu are potențial de piață. Kitschul e la el acasă, iar meltenismul e prețul pe care trebuie să-l plătească stațiunea pentru nevoia operatorilor de a strânge untul într-un sezon atât de scurt. Săraci cu bun simț ar fi o sumedenie care ar ști și să se comporte cu personalul, dar și să apese pe butonul aparatului de aer condiționat, poate chiar să vi le regleze și să lase camerele „lună”, dar voi aveți nevoie de cei care vor să se simtă ca pe Riviera franceză plătind ca acolo, căci merită să le iertați proasta creștere. Iar cum bogații educați sunt de obicei și informați, și obosiți de muncă, aleg locații unde se relaxează în diverse feluri, în compania altora ca ei și de cele mai multe ori fără să epateze.

  • Zully Mustafa spune:

   Da, ai dreptate, deși îmi pare rău că l-ai perceput așa. Săraci sunt cei care nu au muncit pentru banul lor, nu neapărat cei care nu au bani. Tot articolul e o ironie la snobii ăștia. Eu nu am nimic cu Mamaia, e stațiunea pe care o cunosc cel mai bine și în care, practic, am crescut și am văzut-o cum se transformă. O știu și cum era în vremea comunismului, și cum a ajuns să fie tratată acum. ”Noi” – nu știu la cine te referi prin acest ”noi” – să zicem personalul hotelier e cel care suportă toate hachițele nejustificate ale celor care nu știu să se comporte. Și da, asta ține de educația fiecăruia, nu de cîți bani are un turist în portofel.

 1. 17 iulie 2016

  […] principală din ultima lună: traduceri, scenariul cu Frozen și o lume diferită cu turiști troglodiți, despre care am scris aici. Dar și pe-acolo erau alte microfoane. O-ho! Trăiesc cu ce-i în gușă și-n căpușă, așa că […]

Comentează :