Mănîncă! Dansează! Mărită-te!

3Să mănînci, să te distrezi şi să te măriţi. Iată trei lucruri care nu se vor demoda niciodată. Mulţumim bunului Dumnezeu că recepţia de nuntă înseamnă mîncare bună şi distracţie. Altfel, pentru ce atîta tam-tam şi pentru ce atîtea dureri de cap?

Deranjul chiar dacă este mare de ambele părţi, adică atît din partea organizatorilor cît şi din partea invitaţilor, de ce să pierdem din vedere că, de fapt, ne deranjăm cu toţii doar ca să ne simţim bine. Că nu se ştie. Căsnicia e cu totul altă poveste, care ar putea avea un final neaşteptat. Dar cum nimeni nu se gîndeşte la aceasta atunci cînd îşi face planuri de nuntă, nici invitaţii nu-şi vor bate capul decît cu ce să se îmbrace, cu cine din familie se vor întîlni şi ce cadouri să-i dăruiască miresei. Tocmai de aceea, dincolo de fastul unei nunţi de vis, dincolo de nebunia ei şi alergăturile care au pus-o în mişcare, nu trebuie să uităm ceea ce este mai important: oaspeţii! În definitiv, pentru ei te pregăteşti!

p-b-13441Exprimă-te! Fii creativă!  

Cu alte cuvinte, toţi te vor împinge de la spate să ai cea mai creativă, unică şi memorabilă nuntă de pe planetă, fără să-ţi dea nimeni sfaturi concrete în privinţa asta. Dacă vei fi mireasă, se consideră că deja eşti unică şi memorabilă cel puţin pentru un om: soţul tău. Dar, iată, dacă vrei cu adevărat să ai o nuntă de pomină şi s-o întreci în rating pe Zamfira, va trebui să ai gijă ca invitaţii tăi să se simtă în al nouălea cer, iar ziua pe care tu ai aşteptat-o atît să rămînă memorabilă pentru ei și nu să fie obligație pentru miri și pentru invitați. Nu de puține ori am văzut pe la nunți niște miri sictiriți de-a dreptul de invitații lor, dîndu-și importanța cuvenită momentului, fază la care văzîndu-le mutrele încă de la intrare primul lucru ce-ți trecea prin minte era să le dai naibii mai repede banii din plic și să te cari de-acolo.

Cred că prima regulă ca să te distrezi la nunta ta, este să ai grijă să fie alături de tine/de voi numai cei cu care vrei neapărat să împarţi această bucurie şi împlinire sufletească. Aşa că primul pas ar fi verificarea şi re-verificarea listelor de invitaţi. Nu vă gîndiți că veți supăra pe cineva dacă îl tăiați de pe listă sau dacă omiteţi pe cineva involuntar. Ascultaţi-vă flerul și cam asta e tot! Dacă faci nuntă doar ca să le faci în ciudă rudelor, prietenilor şi duşmanilor că te-ai măritat (în sfîrşit) invită atunci fără număr, dar dacă faci o nuntă ca să dureze şi să celebrezi cel mai frumos şi mai intim sentiment din lume, atunci e musai să-ți fie alături de oameni care ţi-au fost alături toată viaţa şi care, tocmai de-asta şi-au cîştigat dreptul şi merită să participe la cel mai minunat moment din viaţa ta. Iar pentru ei, într-adevăr, merită să fii creativă!

1389841638799-148605110201742949314001163050992Dacă ai ţinut aproape de familia ta şi de prieteni, atunci e simplu să-i faci fericiţi. Dacă eşti însă tipul de carieristă care a cam lipsit de la evenimentele importante, acum e momentul să-ţi speli greşelile şi să-i aduni pe toţi în jurul tău. De-aceea trebuie să fii creativă!

De la invitaţii la coctailurile pe care le pregăteşti pentru ei, de la meniu la speechurile pregătite cu grijă, toate acestre detalii trebuie să fie atent puse la punct pentru a impresiona cele două familii care se reunesc şi acei prieteni dragi la care ţii atît de mult încît i-ai pus pe lista de invitaţi. Acum e momentul să nu faci nimic din obligaţie.

Invitaţiile.  

Dacă nu te pricepi la cuvinte şi imagini, atunci apelează la profesionişti. Internetul este și el plin de sugestii. Cel mai important însă în trimiterea invitaţiilor este modul în care le vor primi. Cum planificarea unei nunţi începe cu mult timp înainte, preferabil ar fi să le înmînezi personal şi iată un motiv să te pui la curent cu ce s-a mai întîmplat în vieţile lor. Scenariul e simplu. Invită-i la o cafea (nu pe toţi odată, se înţelege) sau anunţă-ţi vizitele acasă la rudele şi prietenii tăi şi aşteaptă (sau creează) momentul potrivit pentru a le înmîna. Îţi vei da seama imediat după felul în care vor primi vestea dacă oamenii aceştia se bucură cu adevărat pentru tine sau e doar o altă grijă în plus pentru ei. În funcţie de cum vor primi vestea, vei şti cum să acţionezi mai departe.

1Cocteilurile dinainte ceremoniei

Alege un cocteil care să te reprezinte, pune-i un nume şi primeşte-i pe cei dragi în noua ta viaţă cu nota această originală. Fie că numeşti băutura aceasta “la vie en rose”, “in cocteil veritas” sau “dragostea bate la uşă”, ai grijă să ciocneşti cu fiecare oaspete în parte şi să-i oferi atenţia cuvenită. Nu e nevoie să bei cu fiecare în parte, dacă vrei să mai ţii minte ce s-a întîmplat la propria ta nuntă, e de-ajuns doar să le spui ceva drăguţ şi să fii destul de atentă ca ceremonia ta să înceapă cu dreptul. Cocteilurile sunt un bun motiv de a sparge gheaţa şi a descleşta emoţiilor tuturor. De băutura pe care o alegi va depinde pînă la urmă buna dispoziţie a tuturor. Deşi am auzit multe mirese spunînd la un moment dat că abia aşteaptă să scape de propria lor ceremonie, cine spune că o nuntă trebuie să fie stresantă? Fă ca totul să fie simplu şi memorabil. Nu te culca pe o ureche, pe cît sună de simplu, pe atît este de greu. E nevoie de multă sensibilitate şi delicateţe ca să ai grijă de cei dragi, nu-i aşa?

11015225_433302533512653_4083863037635126811_nFlori şi lumânări

După cum prea bine ştii, reuniunile de familie se fac în jurul unor mari evenimente (tragice sau vesele, botezuri, nunţi, înmormîntări). Chiar dacă nu vorbim acum despre înmormîntări, oaspeţii tăi sunt oameni care nu s-au mai văzut demult, prinşi şi ei în slujbele, rutinele şi vieţile lor, sau oameni care vor să se cunoască între ei. Pentru detensionarea atmosferei, ai grijă ca întreaga petrecere de nuntă să fie într-un loc relaxant, spaţios care invită la confesiuni şi bun simţ. Alege flori care să odihnească şi să înveselească ochiul şi lumînări parfumate discret care să întreţină senzaţia de confort psihic. Pînă la urmă dincolo de festinul care se apropie, trebuie să fie un regal al spiritelor voioase.

parasols-used-in-cocktails-for-Indian-weddingCuloarea nopţii

Sigur ai auzit de cromoterapie. Nu degeaba există un trend al culorilor şi specialişti care te învaţă cît de importante sunt culorile în viaţa noastră. Exagerarea este la fel de dăunătoare ca şi sărăcia de culori. Sigur nu vrei să ai o nuntă-curcubeu care să-i exaspereze pe toţi fără să ştie nici ei de ce, dar nici o nuntă white inclusive care să-i intimideze pe toţi. Iată cîteva culori odihnitoare care merg de minune cu alb şi care contribuie foarte mult la buna dispoziţie a tuturor şi pe care le pot înghiţi atît bărbaţii cît şi femeile: mov, orange şi crem. Nu opta pentru roz dacă nu vrei ca soţii să-şi ia soţiile de braţ şi să scurteze noaptea, iar celibatarii să fugă la altă petrecere. Predominant trebuie să fie albul, dar cele cîteva mici pete de culoare pe care le vei insera fie în buchetul miresei, fie în rochiile domnişoarelor de onoare, fie în cravatele cavalerilor sau papionul mirelui, în suportul lumînărilor sau în panglicile perdelelor, vor da nuanţe vesele nunţii tale, iar cei prezenţi vor vibra ei înşişi la aceste pete de culoare şi-şi vor deschide sufletele. Nimic exagerat, totul aşa cum se cuvine.

food

Snacksurile de la miezul nopţii

Dacă petrecerea începe la orele 20.00, iar oaspeţii tăi nu mănîncă nimic pînă la miezul nopţii, pentru că bucătăria are program strict şi doar la 22.00 se serveşte friptura, atunci aveţi o problemă. Se poate ca majoritatea invitaţilor să nu fi mîncat nimic toată ziua pentru a se păstra pentru masa cea mare, plus propriile lor pregătiri de nuntă, plus propriile lor emoţii, plus acel du-te-vino specific unei astfel de zile, se vor trezi că s-au aşezat la masă şi antreurile întîrzie să apară, iar cînd apar porţiile sunt atît de mici încît după o zi de alergături şi emoţii, farfuriile se golesc imediat şi deja le e gîndul la următorul fel de mîncare. Devine frustrant cînd trebuie să aştepte alte două ore şi cam la masa cea mare se rupe filmul invitaţiilor. Toată lumea devine frustrată atunci cînd ajunge la o petrecere şi face foamea. Nu de puţine ori mi s-a întîmplat să văd invitaţi de nuntă care îşi pierd răbdarea şi apoi nu le mai convine nimic pentru că stau în faţa unor farfurii goale şi nici un snaks prin preajmă pe care să-l ronţăie atunci cînd stau de vorbă la un pahar de vin. Mi s-a întîmplat chiar mie să merg la o petrecere de Anul Nou, după o zi de muncă. Cu gîndul la această petrecere şi nevrînd să-mi dau peste cap dieta, n-am mîncat mare lucru. A fost enervant că se făcuse 11 noaptea şi în afară de sucuri, apă şi alte băuturi nu aveam pe masă. Nici măcar o alună. În aşteptarea fripturii m-am enervat şi am plecat acasă.

food-displayNunta este şi ea o petrecere mai mare. Este adevărat că lumea nu vine să mănînce, dar nici să rabde de foame. Şi, la o adică, cele mai mari nemulţumiri ale invitaţilor (şi bîrfele de după) au legătură cu mîncarea. Un detaliu semnificativ. Iată deci ce nu trebuie să lipsească de pe masă între felurile principale de mîncare. Snacksurile şi prăjiturile de casă. De la simplele cornuleţe la elegantele brioşe ale bunicii, de la alunele prăjite la fructe proaspete sau confiate, masa trebuie să fie cît mai variată pentru toate gusturile. Nu pentru ca oaspeţii să se ghiftuiască, ci pentru a avea de unde alege atît cât să se simtă confortabil.

p-b-13441Muzica te cheamă

Dacă e muzică bună, e şi dans. Ori dacă e dans, e petrecere. Ca totul să decurgă liniştit, invitaţii tăi nu trebuie să urle unii la alţii pe deasupra farfuriilor şi a paharelor şi să se trezească a doua zi cu gîtul în pioneze. Mulţi fac greşeala de a nu ţine cont de acest lucru: că oamenii sunt acolo şi pentru a discuta şi a se pune la curent cu ceea ce s-a mai întîmplat prin vieţile lor. Nunta înseamnă, mai mult decît oricare alt eveniment, socializare. Sunt detalii din vieţile noastre care nu se cer urlate, ori dacă ai nişte boxe în cap, prefer să taci mîlc şi să scapi de corvoada socializării dansînd ca apucatul, ca să mai eliberezi din demonii interiori. Pentru o petrecere de nuntă memorabilă trebuie să le dai invitaţilor ocazia să vorbească. Nici speechurile nu se pot ţine în bătăi de tobe, e nevoie de discreţie şi în alegerea cuvintelor potrivite şi nimeni nu se poate concentra pe ritmuri alerte de Macarena.

11226542_1102120556482156_2226522125757577840_nMărită-te!

Dar nu pentru o noapte. Oamenii aceia vor fi alături de tine toată viaţa. La celelalte evenimente care se vor succeda. Primul copil, primul botez, primul divorţ. Ştiu, sună crud, dar euforiile de moment vor trece, iar ei, vrînd nevrînd, pentru că sunt familia ta (acum una mai mare) vor fi acolo. La bine şi la rău. Nu te măriţi doar cu un om. Ci cu un nou stil de viaţă. Îmbrăţişezi nu doar statutul de soţie, ci şi de gazdă a celorlalte situaţii. Nunta e doar un pas, e doar o trecere către acest statut. De aceea, felul în care îţi organizezi petrecerea depinde de ceea ce vrei să demonstrezi. Eşti acolo pentru toată lumea sau doar pentru o seară? Eşti tu cea mai importantă femeie din acel moment sau sunt ei toţi acolo importanţi, fiecare în parte, cu micile lor secrete, frustrări, bucurii şi fericiri de moment? Mărită-te! Dar nu doar pentru a fi măritată, ci pentru a fi gazda perfectă a oamenilor din viaţa ta. Iar ei îţi vor rămîne recunoscători că pentru o noapte au uitat de griji şi le-ai oferit nu numai timpul generozităţii tale, ci şi pe cel al delicateţei tale. Îar ei te vor îmbrăţişa pentru mult timp, pentru că atunci a fost şi noaptea lor, nu numai a ta.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :