Mandale – momentul tău de relaxare

mandala1Recunosc, sunt o mâzgălitoare cronică. De când mă ştiu, mâzgălesc pe hârtie tot felul de forme şi desene, mai ales când vreau ca mintea mea să tacă sau când sunt singură, când aştept ceva/pe cineva, când vorbesc la telefon şi când încerc să găsesc soluţii la dileme sau probleme. O fac de când mă ştiu, fără să fi ştiut exact ce fac, dar conştientă fiind de cât de mult îmi place să creionez (fără să am vreun talent artistic de acest gen) aceste forme pe hârtie. Sau pe şerveţele, bilete de tramvai, hârtiuţe galbene, post-it la serviciu. Sau pe… piele! Încă se mai glumeşte pe seama mea în familie, căci elevă fiind, îmi învăţam lecţiile desenându-mă, cu pixul, pe picioare. Când ştiam lecţia la perfecţie, sigur nu mai găseai nici o bucăţică de piele nemăzgălită, nedesenată, nescrisă. 

Multă vreme nu am ştiut că desenele mele în formă de sfere sau desenate în spirală au, de fapt, un nume: Mandale. Şi nu este, probabil, întâmplător nici că am desenat zeci de astfel de “cercuri”, însărcinată fiind, iar azi, activitatea preferată a copilei mele este chiar… desenatul mandalelor. Ceea ce o centrează, calmează şi ceea ce ea adoră să facă cel mai mult (când este fericită, tristă, obosită, în vervă, morocănoasă sau extaziată de ceva sau cineva) este creionarea acestor forme uşor abstracte (mă rog, cât de abstracte şi decorative le poate executa un copil preșcolar). Şi o încurajez cu dragoste, oferindu-i complimente (dar fără să o forţez vreodată) să continue, să-şi dezvolte creativitatea şi să intre cât mai adânc în imaginaţia ei. Pentru că după ani şi ani de astfel de “mâzgăleli” proprii, aparent absente, azi ştiu că atunci când le execut, deşi mă aflu undeva între realitate şi imaginar, sunt, de fapt, cel mai aproape de Mine. 

CE ESTE MANDALA? 

FullSizeRenderCuvântul “mandala” vine din limba sanscrită; “manda” înseamnă “cerc”, iar“la” înseamnă “conţinător”. Mandala este o formă de artă cu implicări religioase care a fost la un moment dat preluată de psihologul Carl Gustav Jung şi folosită ca unealtă de terapie. Azi, oamenii (şi tămăduitorii spirituali ai lumii) o folosesc în meditaţie, pentru a aduce un echilibru mental, pentru a restaura pacea interioară, liniştea sufletească şi pentru a stimula creativitatea.

Dacă veţi fi atenţi, mandalele apar peste tot în natură (în trunchiul copacilor, pe scoarţa lor, în formă picăturilor de apă, a fructelor şi a pietrelor), dar şi la nivel macro (planetele, corpurile cereşti). Vom găsi mandale pictate în temple, biserici, pe pardoselile, uşile şi ferestrele de sticlă ale lăcaşurilor religioase sau ale palatelor impunătoare.

Tibetan Buddhist monks from Drepung Loseling Monastery create a sand mandala in the Illini Union Pine Lounge.

Tibetan Buddhist monks from Drepung Loseling Monastery create a sand mandala in the Illini Union Pine Lounge.

Budiştii fac mandale din nisip colorat, doar ca la finalul ceremoniei lor să le strice. Deşi pare aberant să strici, să arzi sau să arunci ceva la care ai migălit ore sau zile întregi, nu este. Detaşarea de rezultatul final vine ca o reamintire a faptului că procesul creaţiei contează cel mai mult, că viaţa e un drum sinuos, în continuă transformare, iar fericirea stă chiar în această mişcare şi nicidecum în “destinaţie” sau în rezultatul final. 

Nu trebuie să fii vreun artist plastic sau arhitect ca să desenezi mandale. E o formă frumoasă şi relaxantă de a petrece timpul şi o poate face oricine, oricând. Este un exerciţiu creativ care se poate face în linişte sau în vacarmul unui birou, ascultând muzică sau meditând, cu familia sau cu prietenii. Doar lasă-te inspirat şi ancorat în momentul prezent, conectează-te la Tine şi vei fi uimit de ceea ce sufletul, conştiinţa te vor îndemna să creionezi. Bucură-te de acel moment, fii creativ şi foloseşte orice forme şi culori ce vor “veni” spre tine. Nu trebuie să creezi mandale complexe, complicate, ci doar ceea ce poţi face tu mai frumos, mai adevărat, mai…personal. Dacă ai un compas să îţi trasezi cercul incipient, ar fi perfect, însă nu este absolut necesar. Am folosit capace de borcane, CD-uri, căni şi cutii de ciocolată în formă rotundă pentru a desena cercul mandalei. Însă cele mai multe mandale au fost trasate stângaci, cu mâna liberă, fără să pun preţ pe perfecţiunea lor, ci doar pe relaxarea momentului.

IMG_3960Desenând mandale, poţi scoate la suprafaţă o parte ascunsă din tine, capabilă să îţi aducă noi înţelegeri despre tine sau, uneori, soluţii la frământări interioare. Nu degeaba se spune că mandalele contemplate fiind, induc anumite stări de conştiinţă ce armonizează şi echilibrează emoţional şi energetic, ajutându-te chiar să ajungi la stări profunde, mistice. În unele şcoli, profesorii au introdus desenarea mandalelor, această activitate având efecte pozitive în rândul copiilor care sunt mult mai liniştiţi, mai concentraţi, mai creativi. Încearcă şi tu, de ce nu?! Desenând propria-ţi mandala, vei permite răspândirea liniştii şi armoniei în interiorul fiinţei tale şi vei putea descoperi o altă formă de bucurie şi relaxare.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :