Mandala, sau cum să-ţi colorezi un vis de iubire

copilUnul din primele moduri în care ne exprimăm în copilărie este culoarea. Fie pentru că văzul se dezvoltă înaintea cuvintelor, fie pentru că părinţii şi educatorii noştri ne cumpără cărţi şi creioane de colorat, fie pentru că este un mod de a ne lega de vise.

Ultima parte descrie cel mai bine legătura mea cu nuanţele, aşadar nu mi s-a părut întîmplător că am găsit pe pagina de final a unei cărţi o mandala a iubirii de colorat. Nimic nu mi-a părut mai simplu decît să pun o pată de culoare în fiecare formă geometrică pentru fiecare dorinţă. Şi fiecărei dorinţe să îi mai adaug un ton, şi fiecărui vis să-i mai adaug o poartă.

Mandala e un cuvîntul sanscrit care înseamnă cerc, cu toate că ea e o multitudine de cercuri şi pătrate, combinate în mod variat, pentru a forma o diagramă. Acea diagramă, pe care şi eu am colorat-o, e un simbol al cosmosului, folosită în unele religii orientale ca suport pentru concentrare şi meditaţie.

Cum ne creăm mandala şi cum o folosim?

Mandala 78Atunci cînd este desenată şi contemplată, mandala induce anumite stări de armonie, prin echilibrul energetic pe care îl creează. Iată paşii pe care trebuie să-i urmezi:

-ia un șablon de mandala, dacă nu ai deja unul, apoi desenează un cerc pe o foaie de hîrtie

– găseşte centrul mandalei. Pe un șablon de mandala, centrul este marcat. Dacă o desenezi cu un compas, gaura de pe hîrtie este centrul.

– păstrează-ţi mandala simetrică. Aliniază motivele de-a lungul liniilor de direcție. Dacă ai un șablon de mandala, acestea vor fi marcate pe hîrtie. Dacă îţi faci propriul desen, foloseşte unghiuri de 45 ° şi, în final, vei avea 8 linii.

– e timpul să creezi motivele: desenează o formă mică în mijlocul cercului, cu un creion sau un marker (un diamant, un pătrat, un cerc sau o stea)

-desenează o altă formă în afara acestei prime forme (culorile le poţi modifica atunci cînd doreşti)

-repet-o într-un inel, în jurul motivului central

mandala 1– continuă să desenezi noi inele pentru a ajunge la  cercul exterior al mandalei. Formele motivului pot fi lacrimi, flori, spirale, forme geometrice sau orice alte forme îţi plac, fluturi, peşti, semilune etc. Repetă unele din motive şi introdu altele noi, pe măsură ce înaintezi. Trage unele forme pe liniile de direcție și altele între linii, pentru un un design satisfăcător.

– poţi suprapune unele motive, pentru a crea forme noi care se armonizează cu ceea ce ai atras pînă acum

– poate că vei simţi nevoia să te întorci şi să adaugi ceva la un inel anterior. O poţi face oricînd! Mandala este gata atunci cînd  simţi asta.

– dacă ai desenat-o în creion, ar fi bine să îi faci o copie sau să o scanezi înainte de a o colora. Astfel, o poţi folosi de mai multe ori sau o poţi dărui şi altora.

mandala inimiiDupă ce am terminat mandala, o putem pune  pe un perete într-un loc bine luminat şi intim, unde poţi practica în linişte meditaţia. Aşaza-te apoi într-o poziţie confortabilă. E de preferat lotusul (poziţia în care stai cu picioarele încrucişate şi coloana vertebrală dreapta), despre care se spune că aduce mintea şi corpul în armonie. Închide ochii şi respiră profund, deschide-i şi începe să vizualizezi mandala, focusîndu-te pe centrul ei. Închide din nou ochii şi simte armonia creată.

Acesta nu e singurul mod prin care poţi folosi mandala în meditaţie. De fapt, nu există un mod greşit, atîta timp cît nu te îndepărtezi de la scopul meditaţiei şi anume de a suspenda gîndirea logică.

Mandalele pot fi de multe feluri, ale învăţării, ale vindecării, ale iubirii etc. Eu le-aş numi mai simplu: mandalele viselor.

Tu cum simţi nevoia să-ţi colorezi visul? Joacă-te din nou cu culorile, ca în copilărie, şi vei rămîne surprins/ă de ceea ce poţi accesa în Sinele tău. Fă-ţi timp pentru imaginaţie şi, bineînţeles, pentru iubire.

 

 

 

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. ion spune:

    super desene

Comentează :