Mai mult chef de muncă, mai puține bătăi de cap

11Ca să avem un start bun în fiecare dimineață și să nu ne simțim copleşiți de lene sau de deprimare, este indicat să ne modificăm puțin rutina zilnică. Înainte să luăm măsuri pentru a scăpa de lenea de dimineaţă, trebuie să ne asigurăm că am dormit destul peste noapte.

În principiu, un adult poate rezista de-a lungul unei zile şi cu doar 6 ore de somn pe noapte, dar asta nu înseamnă că oferă organismului său odihnă suficientă. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont și de ritmul biologic al fiecăruia dintre noi. Persoanele matinale n-au nici o problemă să se trezească în zori, o dată cu găinile, iar pînă la 11.00 să aibă toate treburile gata și apoi să moțăie la amiază, iar după 17.00 să se plimbe, să citească sau să bucătărească, ori chiar să mai lucreze puțin. Mai greu este pentru persoanele cu un ritm de viață nocturn, pentru ele este o pedeapsă cumplită să le pui să facă ceva pînă-n ora 10.00. N-au chef de nimic, sunt taciturne sau morocănoase, dacă nu și-au făcut somnul și n-au randament decît după ora 19.00.

O dată ce ora de trezire este stabilită (să spunem 8.00 pentru matinali, 17.00 pentru nocturni) nu amînați alarma ceasului deşteptător. Cu cît se prelungeşte mai mult starea dintre somn şi trezie, cu atît va fi mai greu să vă dați jos din pat.

b1Pentru un somn bun este nevoie de întuneric, dar imediat după trezire, lumina soarelui este cea mai bună sursă de energie. Deschideți ferestrele, lăsați aerul să vă umple plămînii și aerisiți casa. Energia unei noi zile vă va invada spațiul și va trezi din amorțeală pînă și pe cel mai întunecat ungher.

Indiferent de ritmnul biologic, deshidratarea este sinonimă cu oboseala, așa că beți apă după ce v-ați dat jos din pat, pentru a avea un surplus de energie. Și cum am stabilit deja că apa înseamnă energie, spălarea de dimineață a feţei cu apă rece este o metodă clasică de înviorare. Pentru cei mai curajoși și mai energici un duș scoțian face minuni pentru organism.

Trebuie să vă faceți timp pentru micul dejun, care trebuie să includă 25% dintre proteinele pe are le veți mînca pe durata unei întregi zile. Recomandăm pentru asta: iaurt degresat, semințe sau alune, lapte și ouă fierte. Mic dejun pentru matinali, sau prima masă pentru nocturni, chiar nu contează cum îi spuneți.

O stare psihică echilibrată este adesea ignorată în rutina zilnică, deşi, uneori, este suficient de puternică pentru a opera schimbări majore în chiar destinul unui om.

somewhere over the rainbowiată un exercițiu minunat pentru psihicul vostru: în fiecare seară (sau poate fi la amiază, chiar înaintea unui pui de somn),  gîndiți-vă, pentru cîteva momente, la ziua care abia începe sau chiar la ziua următoare, la lucrurile pe care le veți rezolva de-a lungul zilei (sau nopții) și la cît de minunată este viața. Priviți-o ca pe o provocare, ca pe o binecuvîntare, ca pe o sursă de inspirație. Oferiți o şansă fiecărei zile de a vă bucura din plin de ea. Premiați-vă chiar înainte de a începe ziua. Dacă lucrurile decurg bine, atunci acordați-vă cel puțin un răsfăț pe zi. Funcționează de fiecare dată!

Tu cu ce te-ai premiat azi?

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :